HN/Peter Mayer
StoryEditor

Lajčák odovzdal demisiu prezidentovi. Pellegriniho o tom informoval

30.11.2018, 09:57
Autor:
TASRTASR
Lajčák vo vláde skončil pre nesúhlasné stanovisko parlamentu k migračnému paktu OSN.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v piatok podal demisiu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. O tomto kroku oficiálne informoval predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Informoval o tomn tlačový odbor ministerstva.

V HNtelevízii si pozrite aj posledný rozhovor s Miroslavom Lajčákom:

Pellegrini v následnej reakcii povedal, že sa ho bude snažiť presvedčiť, aby si svoj krok rozmyslel. Hoci rozhodnutiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka rozumie, "s podaním jeho demisie ako predseda vlády nesúhlasím a nemôžem súhlasiť," povedal Pellegrini. 

"Využijem najbližšie dni, aby som sa pokúsil presvedčiť pána Lajčáka, aby prehodnotil tento krok," priblížil premiér svoje úmysly.

Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil včera večer, po tom ako parlament prijal uznesenie, v ktorom žiada vládu o nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Lajčák už vopred avizoval, že v prípade, akže Slovensko pakt nepodporí, odstúpi zo svojej funkcie.

Vláda má podľa uznesenia tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenska z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. 

Uznesenie proti globálnemu paktu OSN pri hlasovaní podporilo 90 zo 142 prítomných poslancov. Premiér Pellegrini v reakcii povedal, že rozhodnutie Národnej rady víta.

Ministra sa nezastal Pellegrini ani Fico

Miroslav Lajčák už viackrát hovoril o možnosti svojej demisie v súvislosti s paktom o migrácii. Šéfovi diplomacie prekážal najmä postoj jeho koaličných partnerov zo SNS, ktorý opakovane ministra žiadali, aby na rokovania do Marrakéša nešiel.

Ministra sa v otázke dokumentu OSN nezastal premiér Peter Pellegrini ani predseda Smeru Robert Fico.

Dlhoročný diplomat Lajčák stál na čele slovenskej diplomacie od roku 2012. Rovnakú funkciu zastával aj v rokoch 2009 a 2010.

​V debate ohľadom paktu OSN Lajčák odmietol tvrdenia kritikov dokumentu, že je právne záväzný.

Tvrdil tiež, že téma je zneužívaná populistami, xenofóbmi a nacionalistami, ktorí o dokumente šíria bludy s cieľom zvyšovať vlastnú popularitu.

Fico ako nový minister zahraničia?

Médiá nedávno priniesli špekulácie, že v prípade Lajčákovej demisie prejavil záujem o post šéfa diplomacie Robert Fico.

Predseda Smeru záujem o funkciu ministra nepotvrdil. Opakovane tvrdil, že chce, aby ministrom zostal Lajčák.

01 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 02 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga 03 - Modified: 2023-11-14 20:39:34 - Feat.: - Title: Po odvolaní irackého predsedu parlamentu podali demisiu traja ministri 04 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 05 - Modified: 2023-09-11 11:14:56 - Feat.: - Title: Grécky minister lodnej dopravy podal demisiu pre tragický incident na trajekte, posádka vytlačila cestujúceho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:23