StoryEditor

Klientov vyplatia najskôr o rok

30.04.2007, 00:00
Špeciálny súd ukončil aj druhú megakauzu týkajúcu sa nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia. Po Vladimírovi Frunim a spol., ktorí mali pripraviť viac ako stotisíc klientov o vyše 14 miliárd korún, poznajú svoj trest aj Jozef Majský a spol. za tunelovanie nebánk.

Samotného Majského odsúdili na 12-ročné väzenie.
Poškodení klienti však časť svojich peňazí napriek tomu tak skoro nedostanú. Správca konkurznej podstaty Horizontu Vladimír Bajtoš totiž vedie súdne spory o niekoľko pohľadávok, ktorých nominálna hodnota je necelá miliarda korún. Kým speňažovanie nie je ukončené, nemôže vyplácať veriteľov. "Tento rok môžem zaručiť, že to ešte nebude. Na budúci rok sa teoreticky môže stať, že sa pohneme." Správca dúfa, že sa mu touto cestou podarí získať aspoň nejaké prostriedky.
Plus tri percentá
Z predaja majetku spoločnosti Horizont Slovakia vrátane peňazí z nájomného sa podarilo získať zhruba 400 miliónov korún. Podľa pôvodných odhadov správcu konkurznej podstaty by poškodení klienti mohli dostať asi štyri až šesť percent z vložených peňazí. Dnes je však situácia iná. Špeciálny súd totiž rozhodol, že Jozef Majský a spol. musia Horizontu vrátiť 336 miliónov korún. Ak bude rozsudok právoplatný, Bajtoš bude tieto peniaze vymáhať do balíka, z ktorého sa budú vyplácať podvedení klienti. A tí by si takto mohli prilepšiť o ďalšie tri percentá. "Ak teda niekto do nebánk vložil stotisíc korún, mohol by z konkurzu dostať osemtisíc korún."
"Kde by toľko zobral?"
Pre Majského by nemal byť veľký problém vyplatiť časť súdom stanovenej sumy. V polovici 90. rokov sa jeho majetok odhadoval na 8,5 miliardy korún. Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra ešte vždy figuruje v niekoľkých firmách. V predstavenstve jeho najznámejšej spoločnosti Sipox Holding však už figuruje len jeho nevesta Eva Majská. Len základné imanie Sipoxu je pritom vyše 1,3 miliardy korún. Väčší problém bude mať podľa advokáta Romana Maťašovského Dávid Brtva. "Kde by na to zobral peniaze? V žiadnom prípade, ani zďaleka toľko nemá."
Odškodné? Nič sa nepohlo
Ďalšie peniaze majú klienti nebánk sľúbené od vlády Roberta Fica. Ten pred časom avizoval, že na príslušnom zákone o odškodnení sa začne pracovať už tento rok, aby sa v roku 2008 mohlo začať s vyplácaním odškodného. "Momentálne nič také nepripravujeme. Odškodnenie klientov v prvom rade to bude politické rozhodnutie," povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Ako dodal, z hľadiska ministerstva budú rozhodujúce možnosti štátneho rozpočtu. "Tento rok sú už vyčerpané."
Ani podľa Úradu vlády zatiaľ konečné stanovisko v tejto otázke prijaté nebolo. "Bude to predmetom vzájomných rokovaní vládnych strán a riešenie bude výsledkom politickej dohody," píše sa v ich stanovisku. Šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj tvrdí, že plán vlády odškodniť klientov je stále aktuálne - len nie tento rok. "Treba pripraviť dobrý zákon a určiť v ňom konkrétne maximá a skupiny obyvateľstva, aby aj baran zostal celý aj vlk sýty." Podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška upozorňuje, že aj v minulom volebnom období Smer aj HZDS podporovali zákony o odškodnení klientov nebánk. "Určite sa k tomu politicky vrátime."
Tento plán však môže naraziť na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý nedávno v rozhovore pre HN avizoval, že takýto návrh by napadol na Ústavnom súde.

01 - Modified: 2003-05-15 07:18:44 - Feat.: 0 - Title: Dôslednej odluke od štátu sa bránia 02 - Modified: 2003-05-15 10:32:52 - Feat.: 0 - Title: Diskriminácia na celom svete
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 06:14