StoryEditor

Kočner zostáva vo väzbe. Jeho advokáti hovoria o zasahovaní do práva na obhajobu

01.04.2019, 08:49
Autor:
redredTASRTASR
Kočner sa neverejného zasadnutia na súde nezúčastnil, pretože dal svojmu obhajcovi Marekovi Parovi súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Podnikateľ Marian Kočner obvinený v takzvanej kauze televíznych zmeniek, rovnako v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a aj z nedovoleného ozbrojovania, zostáva naďalej v kolúznej väzbe v Leopoldove. Rozhodol o tom v pondelok senát Špecializovaného trestného súdu. 

Kočner na zasadnutí nebol

"Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol o ďalšom trvaní väzby u obvineného M. K. po podaní obžaloby (v takzvanej kauze televíznych zmeniek, kde je obvinený aj exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko). Senát nevyhovel podnetu prokurátora ÚŠP a nerozšíril obvinenému väzbu o takzvanú útekovú väzbu. Prokurátor aj obhajcovia podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Kočner sa zasadnutia nezúčastnil a dal písomný súhlas na zastupovanie svojmu obhajcovi Marekovi Parovi. Jeho advokáti hovoria o zasahovaní do práva na obhajobu

"Namietame skutočnosť, že nám je veľmi zvláštnym spôsobom stále a sústavne prideľovaná miestnosť 4. Domnievame sa, že je monitorovaná a je to výrazný zásah do práva na obhajobu. Je to jeden z dôvodov, prečo sa dnes pán Kočner nezúčastnil neverejného zasadnutia, nakoľko sa nevie s nami efektívne a
utajene radiť," povedal Para.

Kočner bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Nachádza sa v sprísnenej kolúznej väzbe.

Neúspešný pokus dostať sa na slobodu

Neúspešne sa snažil od leta minulého roka dva razy dostať z väzby na slobodu, čo mu zamietol ako prvostupňový súd, tak aj odvolací Najvyšší súd (NS) SR.

​"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla 22. marca pre TASR Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval vtedy pre TASR obhajca Para. Ten prevzal prelomové znalecké posudky k datovaniu atramentu, ktoré podľa jeho slov vyvracajú verziu obžaloby.

"Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky, napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade takzvaných televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu," zdôraznil obhajca Para.

01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 05 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 02:26