StoryEditor

Hreha rozhoduje neprofesionálne

04.10.2007, 00:00

Ako hodnotíte výsledky analýzy spravodajstva STV, ktorú vypracovala Stanislava Benická na objednávku televízie?
Tá analýza v podstate detailnejšie a do hlbšej roviny potvrdzuje to, čo sa zdalo už na prvý pohľad. A to, že v spravodajstve STV je zásadný systémový problém. Ide o nastavenie fungovania práce celej redakcie. Zároveň pomenovala aj to, že na jednej strane je stále silný redakčný tím, na strane druhej však nie je celkom možné vykonať systémové zmeny so súčasným vedením.
V analýze sa nachádza aj odporúčanie, aby sa zvážilo zotrvanie súčasného šéfredaktora Šmihulu. Prekvapilo vás to?
Nie. Je to úplne jasné. Analýza hovorí o problémoch a ich riešeniach. Z toho vyplynulo, že v zásadných momentoch ten, ktorý sa podieľal na problémoch a nedokázal ich riešiť, je práve osoba šéfredaktora Šmihulu. Prekvapilo ma rozhodnutie generálneho riaditeľa pri rozhodovaní Šmihula verzus Žiaková, odchod práve zástupkyne Žiakovej.
Myslíte si, že je to konečné rozhodnutie?
Myslím si, že Šmihula zatiaľ zostane. Riaditeľ v tejto chvíli už svoj postoj vyjadril. Podľa môjho názoru tak konal pod vonkajším tlakom. Ale v podstate je to jedno, lebo to nakoniec tak či tak padá celé iba na jeho hlavu.
Analýzu v spravodajstve si dal generálny riaditeľ vypracovať, aby zistil, kde je najväčší problém. Ako si vysvetľujete, že Šmihula, ktorý sa ukázal ako najväčší problém, zostáva?
To neviem. Nedokážem si totiž vysvetliť, že by jeden seriózny riaditeľ kdekoľvek, keby mal na stole takúto analýzu, sa snažil udržať vo funkcii takéhoto šéfredaktora.
Zlyhal podľa vás pri tomto rozhodnutí Hreha ako riaditeľ?
Nevravel by som o zlyhaní. Vnímam jeho rozhodnutie ako neprofesionálne.
Čo by sa malo teraz udiať v spravodajstve?
S riaditeľom sme sa rozprávali aj o tom, že nie je dobrý masívny príchod ľudí z rozhlasu. Mohlo by to vytvoriť v redakcii dva tábory. Ale ten prílev stále silnie. Dôkazom je aj to, že zástupcom šéfredaktora sa stane ďalší človek z rozhlasu -- René Stern.
Bude sa súčasnou situáciou v spravodajstve zaoberať aj Rada STV?
Samozrejme, budeme sa na najbližšom zasadnutí venovať aj spravodajstvu. Rada však nemá právo zasahovať do personálnych rozhodnutí riaditeľa, ale určite budeme žiadať vysvetlenie a hodnotiť, aké výsledky pre STV prinášajú tieto personálne zmeny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 07:21