StoryEditor

ANS chce preskúmať súlad verejnej minimálnej siete s ústavou

30.10.2007, 14:06
Autor:
TASRTASR

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vykoná právnu analýzu nariadenia vlády SR o verejnej minimálnej sieti po jeho zverejnení a zváži podanie na Ústavný súd (ÚS) za účelom preskúmania súladu nariadenia s Ústavou SR a ďalšími zákonmi. Po mimoriadnom zhromaždení členov ANS to dnes v Martine skonštatoval prezident asociácie Marián Petko.
Informácie o verejnej minimálnej sieti majú podľa Petka zdravotníci zatiaľ iba z médií, čo má vplyv na chod nemocníc z niekoľkých dôvodov. "Zneisťuje to hlavne zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, lebo nevedia, či nemocnice budú, alebo nebudú fungovať. Preto sa pozerajú aj po iných nemocniciach. Zneisťuje to aj občanov, či nemocnica v danom regióne bude, alebo nebude. Zneisťuje to aj dodávateľov liekov, potravín a ďalších, či majú ďalej dodávať do takýchto nemocníc alebo nie a zneisťuje to aj bankové inštitúcie, či majú takýmto nemocniciam poskytnúť bankové úvery, alebo nemajú," povedal Petko.
Prezident ANS ďalej upozornil, že posledné tri týždne vznikajú u poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti problémy s Lekárskou službou prvej pomoci (LSPP). "Všeobecní lekári, ktorí zabezpečujú pohotovosť a LSPP pri rokovaniach s poskytovateľmi naznačujú, že odmietnu zabezpečovať túto službu, pretože je to údajne v rozpore s ich právami. Opierajú sa o právne stanoviská právnika Lekárskej komory, ktoré sme my nevideli," uviedol Petko. Zdôraznil, že nemocnice nemajú všeobecných lekárov, preto nie sú schopné zabezpečiť túto starostlivosť.
ANS tiež požaduje od ZP navýšenie platieb za hospitalizácie minimálne o 30 percent. Dôvodov je podľa Petka niekoľko, napríklad výrazné zvýšenie mzdových nárokov zamestnancov či zvýšenie nárokov z hľadiska vzostupu cien potravín. "Musíme to premietnuť do ceny tak ako každá iná oblasť. A preto sme začali rokovať s poisťovňami, aby nám toto zohľadnili v cenách, pričom počas najbližších dvoch týždňov ukončíme prvé kolo rokovaní," dodal Petko.
Asociácia nemocníc Slovenska zastupuje 58 nemocníc, ktoré poskytujú 60 percent lôžkovej zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:37