StoryEditor

Spokojnosť Slovákov so životom rastie

13.07.2007, 14:29
Autor:
SITASITA
Spokojnosť občanov Slovenskej republiky so svojím životom neustále rastie. Toto je jeden z výsledkov prieskumu verejnej mienky Eurobarometer 67, ktorý na dnešnej tlačovej besede prezentovalo Zastúpenie EK v Slovenskej republike.

U nás prieskum uskutočnila spoločnosť TNS AISA SK od 13. apríla do 1. mája 2007, pričom na anketové otázky odpovedalo 1 106 respondentov starších ako 16 rokov.
Podľa Barometra 67 je so svojím životom veľmi spokojných alebo skôr spokojných 72% občanov Slovenskej republiky, kým v rámci celej Európskej únie (EÚ 27) je takto naladených v priemere 80% ľudí. Napriek pretrvávajúcej menšej spokojnosti Slovákov v porovnaní s celoeurópskym priemerom už niekoľko rokov pozorujeme na Slovensku mierny, ale kontinuálny rast spokojnosti. Od jesene 2004 u nás vzrástol počet veľmi spokojných a skôr spokojných ľudí o 13%.
V odpovedi na otázku, aké sú očakávania občanov na nasledujúcich 12 mesiacov, medzi názormi Slovákov a občanov celej únie nie sú podstatné rozdiely. Zlepšenie očakáva 36% občanov SR (37% v EÚ), zhoršenie očakáva 14% Slovákov (11% v EÚ) a žiadnu zmenu neočakáva 47% Slovákov (49% v EÚ). V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom Eurobarometer stúpol počet Slovákov očakávajúcich v najbližších 12 mesiacoch zlepšenie svojho života o 3% a dosiahol tak najvyššiu úroveň od vstupu Slovenska do EÚ. Zlepšenie ekonomickej situácie vo svojej krajine počas nasledujúcich 12 mesiacov očakáva 40% Slovákov, čo je o 12% viac ako v EÚ 27.
Slováci, podobne ako občania ostatných štátov EÚ považujú nezamestnanosť za najväčší problém, ktorému musí ich krajina čeliť. Tento problém označilo za jeden z dvoch najdôležitejších problémov 36% slovenských respondentov a 34% opýtaných v EÚ. Ešte na jar 2006 označilo nezamestnanosť ako najväčší problém 61% Slovákov. Druhým najdôležitejším problémom je pre Slovákov ekonomická situácia (29%), kým v celoeurópskom priemere je to kriminalita (24%). Kriminalitu za závažný problém považujú aj Slováci. Ako jeden z dvoch najvážnejších problémov ju označilo 27% slovenských respondentov. Celkovo jej slovenskí respondenti prisúdili spolu s problémami zdravotnej starostlivosti tretie miesto v hierarchii problémov, ktoré musí naša spoločnosť riešiť.
Až 80% slovenských občanov si myslí, že v EÚ majú najväčšiu moc najväčšie krajiny. V celoeurópskom priemere zastáva tento názor 75% respondentov. Iba 35% Slovákov si myslí, že záujmy SR sa v EÚ berú dostatočne do úvahy, v EÚ 27 sa to domnieva 45% ľudí.
Eurobarometer 67 je prvým prieskumom po rozšírení EÚ o Bulharsko a Rumunsko, pričom vybrané otázky položili aj občanom Turecka a Chorvátska. Na anketové otázky odpovedalo 29 222 respondentov. Prvý prieskum verejnej mienky, z ktorého sa neskôr vyvinul Barometer, uskutočnili v roku 1962. Pravidelne sa prieskumy začali robiť v roku 1973, keď malo Európske spoločenstvo deväť členov. Pojem Barometer zaviedli v roku 1974.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 23:05