StoryEditor

Nechajte už Fica na pokoji

17.11.2009, 23:00

Regionálne voľby boli posledným vážnym testom Slovákov pred parlamentnými voľbami v lete 2010. To, že v čase hospodárskej a sociálnej krízy bodovali najmä kandidáti vládnych strán, je triumfom Roberta Fica a prehrou pravicovej opozície, ktorá sa na ne mohla konečne aspoň raz pripraviť.

Keďže nedokázala ponúknuť silnú celospoločenskú tému, keďže nedokázala zmobilizovať svojich voličov, keďže nedokázala ponúknuť silných a dôveryhodných kandidátov, opozícia oprávnene a zaslúžene prehrala. Nie kvôli korupcii a manipulácii s hlasovacími lístkami, ale kvôli svojej dlhodobej neschopnosti zaujať a osloviť ľudí. Prípadné podnety na Ústavný súd SR kvôli neregulérnosti volieb v Košickom samosprávnom kraji, či hľadanie vinníkov v praktikách Ficovej mocenskej garnitúry, sú iba ďalším zastieracím a samovražedným politickým manévrom Mikuláša Dzurindu a spol. Ani po troch rokoch totiž nepochopili, že v permanentnom vymedzovaní sa voči Smeru-SD nových voličov nezískavajú, ani po troch rokoch nepochopili, že o moc sa nebojuje s rovnakými prefláknutými tvárami a na tlačovkách v Bratislave. SDKÚ na čele s dvojnásobným premiérom totiž nie je dnes osobným a programovým východiskom pre potenciálnych voličov, pravicová opozícia nie je dnes jednoducho silnou a dôveryhodnou alternatívou voči dominantnému Smeru.

V normálnom politickom prostredí nie je možné nevyhrať eurovoľby, prezidentské voľby či župné voľby a tváriť sa, že nič nedeje a zlo sedí na Úrade vlády SR. V Bratislave sa totiž už dávno voľby nevyhrávajú, čo Fico pochopil už pred mnohými rokmi, ale pravica a s ňou sympatizujúce médiá, v tomto smere fatálne držia prižmúrené oči.

Kam už má výkonnosť ekonomiky klesnúť, koľko ľudí na Slovensku musí prísť o prácu, a s akým deblakom musia voľby skutočne prehrať, aby to pochopili? Ak si táto krajina skutočne zaslúži lepšiu a slušnejšiu vládu, stále je dosť času na zmenu. S tou jednou v roku 1998 Dzurinda a spol. prevalcovali mečiarizmus, s tou druhou musia po jedenástich rokoch začať inde. Určite však nie už od zase Fica, ale tentoraz sami od seba a... zhora.

Peter Vavro, šéfredaktor Hospodárskych novín

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 07:21