StoryEditor

Politológ: Strany sa budú po voľbách správať inak, ako naznačujú

08.01.2010, 16:27
Autor:
TASRTASR

Pri zostavovaní budúcej vlády sa bude postupovať oveľa pragmatickejšie ako v roku 2006 a ako dnes naznačujú silné a zásadové postoje šéfov politických strán. "Kto s kým áno a kto s kým nie, to je len taký predvolebný folklór. Po voľbách bude všetko inak," povedal pre TASR sociológ Pavel Haulík, podľa ktorého sa však nedá vylúčiť, že novú vládnu garnitúru budú tvoriť tie isté politické strany ako v súčasnosti.

Zároveň zdôraznil, že pokiaľ by Smer-SD dokázal v parlamentných voľbách obhájiť preferencie, ktoré má v súčasnosti podľa niektorých prieskumov verejnej mienky, tak bude vláda bez tejto strany nereálna.

Šancu na úspech v júnovom hlasovaní však podľa neho majú aj iné strany, ktoré by tiež mohli "prehovoriť" do zostavovania vlády. "Ak Smer bude oslabený a do parlamentu sa dostanú všetky, aj malé stredopravé strany, vznikla by vyrovnaná situácia, kde by boli možné rôzne kombinácie," poznamenal Haulík, ktorý nevylučuje, že k oslabeniu Smeru-SD teoreticky môže ešte dôjsť.

"Ešte stále sme v čase krízy, tá bude v rovine nezamestnanosti ešte dlho pokračovať. A to je faktor, ktorý môže voľby ovplyvniť a ktorého vplyv sa môže iba ťažko presne odhadnúť," vysvetlil. Zároveň upozornil, že ani na tento jav sa nedá spoľahnúť. "Opozícia celý minulý rok žila v očakávaní, ako kríza vyrieši problém za ňu. Že preferencie Smeru klesnú," pripomenul Haulík s tým, že k výraznému oslabeniu však nedošlo a opozícia vlastne doteraz zaháľala.

"Celé tie tri a pol roka sa nesnažili získať nových voličov, začali to robiť až teraz. Až dnes začínajú lídri väčších opozičných strán hľadať aj iné alternatívy než spoliehať sa na neúspech Smeru v dôsledku krízy. Mikuláš Dzurinda dnes hovorí, že už nie je pravicová strana, že už je stredopravá. Ján Figeľ hovorí, že KDH je strana, ktorej jedným z hlavných programových cieľov je sociálny štát," priblížil.

Podľa Haulíka je však otázne, či lídrovi SDKÚ-DS niekto uverí, keď bude hovoriť, že sociálne otázky sú pre neho veľmi dôležité. "Možnože s tým, koľko ľudí mu uverí, bude mať problém," poznamenal. Pokiaľ ide o KDH, to by podľa neho mohlo mať šancu polepšiť si svoj volebný výsledok. "Ale tieto voľby sú už príliš predo dvermi a nebudú mať na to už veľa času. Pohyby sa pred voľbami dajú očakávať, ale zatiaľ je to tak, že opozícia de facto neprišla s novými témami, neponúkla nové tváre, a viac menej len čaká, ako sa situácia vyvinie bez jej priameho vplyvu," uzavrel Haulík.

S názorom, že opozičné strany nenašli primeranú agendu akým spôsobom spochybniť politiku súčasnej vládnej koalície, súhlasí politológ Michal Horský. "Nenašli ani nosičov, nové tváre, ktoré by dôveryhodným spôsobom vedeli prezentovať ich politickú alternatívu," doplnil. Zároveň si myslí, že pokiaľ ide o súčasné opozičné strany a ich šance v júnových voľbách, "občan bude z tejto trojice voliť nie alternatívu vládnej koalície, ale skôr zostavu, ktorú mu ponúknu opozičné strany na svojich kandidátkach". Zároveň však očakáva, že budúce zloženie Národnej rady SR by mohla opäť tvoriť súčasná šestica parlamentných strán.

01 - Modified: 2024-05-02 10:44:54 - Feat.: - Title: KDH kritizuje odvolanie dvoch členov Súdnej rady 02 - Modified: 2024-04-29 07:32:20 - Feat.: - Title: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k Európskej únii, tvrdí Dzurinda 03 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-29 17:59:43 - Feat.: - Title: Ak prídeme o eurofondy, Fico to zneužije na politický boj, píše KDH v liste Bruselu (+ celé znenie listu)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 13:55