StoryEditor

Dnes sa začína referendum o vstupe SR do EÚ

Dnes sa začína dvojdňové referendum o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Občania v ňom budú odpovedať na otázku: Súhlasíte, aby sa SR stala členským štátom EÚ?
  • Európske fondy -- veľká príležitosť pre obce, regióny a podnikateľov
  • Eurofondy, Badžgoň-aféra a ich pozadie v boji o nového šéfa SIS-II
  • Dnes sa začína dvojdňové referendum o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Občania v ňom budú odpovedať na otázku: Súhlasíte, aby sa SR stala členským štátom EÚ? Na hlasovacom lístku s touto otázkou je možné zaškrtnúť iba odpoveď ÁNO alebo NIE. Všetkých 5 100 volebných miestností sa otvorí o 14.00 hod. a všetci občania SR, ktorí v deň konania referenda dovŕšili vek 18 rokov, budú môcť hlasovať až do 22.00 hod. Zajtra, v sobotu 17. mája, budú volebné miestnosti otvorené od 7.00 do 14.00 hod. Volebných miestností je však menej, než v posledných voľbách a mnohé sú aj na iných miestach.
    Zúčastniť sa na referende bude možné len na území SR, teda nie na slovenských zastupiteľstvách v zahraničí. Každý volič sa bude musieť preukázať platným dokladom totožnosti alebo občianskym preukazom, resp. cestovným pasom. Každý občan sa môže na referende zúčastniť v mieste trvalého bydliska, kde je zapísaný do zoznamu voličov, alebo kdekoľvek inde, ak si v mieste svojho trvalého bydliska vyzdvihol voličský preukaz. Ten odovzdá okrskovej komisii v mieste, kde bude hlasovať, čím sa zabezpečí, aby občan s jedným voličským preukazom nemohol hlasovať viackrát na rôznych miestach. Na referende sa majú možnosť zúčastniť aj vojaci základnej služby, ktorí budú v čase referenda vo svojich posádkach. Sú zapísaní do zoznamu voličov v obci, kde sídli útvar, v ktorom slúžia. Za imobilnými občanmi môžu na požiadanie prísť domov alebo do zdravotníckeho zariadenia minimálne dvaja členovia príslušnej okrskovej komisie s prenosnou volebnou urnou. V referende nemôžu hlasovať občania právoplatne odsúdení na trest odňatia slobody, môžu sa na ňom však zúčastniť občania, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, alebo v celách policajného zadržania, ak požiadali o vydanie voličského preukazu.
    Referendum o vstupe SR do Európskej únie bude piatym plebiscitom v histórii samostatného Slovenska. Všetky štyri doterajšie referendá sa skončili neúspešne pre malú účasť verejnosti. Podľa Ústavy SR sú výsledky referenda platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou zúčastnených. V prípade neplatnosti referenda sa ľudové hlasovanie s rovnakou otázkou bude môcť uskutočniť najskôr o tri roky. Referendum však nie je právne záväzné a pre parlament má len odporúčací charakter.
    Náklady na referendum:
    Ministerstvo vnútra SR*167 mil. Sk
    Štatistický úrad SR*28 mil. Sk
    Slovenský rozhlas*89 tis. Sk
    Slovenská televízia*430 tis. Sk
    Celkovo*196 mil. Sk

    menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
    21. máj 2024 00:07