StoryEditor

Trenčianska univerzita pochybila. Rektor odstúpil

19.01.2010, 08:23
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 11.45 | Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Miroslav Mečár (na snímke) oznámil, že podáva demisiu.

Informoval o tom dnes minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Uviedol, že v ďalšej etape kontroly školy, ktorá čelí škandálu pre udeľovanie expresných diplomov, boli zistené ďalšie porušenia zákona.

Celoživotné vzdelávanie ako vysokoškolské
"Žiadna univerzita si nemôže prispôsobovať celoživotné vzdelávanie tak, že časť tohto vzdelávania uzná ako vysokoškolské," priblížil minister. Tým, že bol študentom umožnený prestup z celoživotného vzdelávania na päťročné inžinierske štúdium, bola porušená legislatíva.

Ministerstvo podľa šéfa rezortu preverovalo zhruba 300 absolventov. Má dôkazy, že študenti absolvovali neprimeraný počet skúšok a zápočtov za jeden akademický rok. Tým bol porušený študijný poriadok školy. "Ten hovorí jasne o tom, že každý rok musia byť študenti zapísaní a do vyššieho ročníka sú zapísaní na základe toho, že majú ukončený školský rok s príslušným počtom kreditov," vysvetlil.

Bez dokumentov
Trenčianska univerzita zlyhala aj v tom, že nemá žiadne hodnoverné dokumenty o účasti na skúškach. Podpisy na skúšobných hárkoch síce sú, ale nie sú tam uvedené mená. "Nie je možné skontrolovať, kto skúšal," komentoval minister.

Ministerstvo už podalo podnet na Generálnu prokuratúru SR, chce zistiť trestnoprávnu zodpovednosť. Generálny prokurátor má vyšetriť, či existuje porušenie vo vzťahu k systému štúdia. Na základe toho sa uvidí, či študenti naozaj študovali v rozpore so zákonom. Mikolaj nechcel povedať, čo by sa podľa neho malo v tejto veci ďalej diať. "To nepoviem," reagoval na otázku. Chce si počkať aj na nové vedenie školy. Porušenia sú podľa neho tak závažné, že si žiadajú personálnu zodpovednosť.

Študenti podľa ministra skutočne chodili do školy päť rokov. "Dva roky chodili na celoživotné vzdelávanie neziskovej organizácie vysokej školy, mali zhodný program s vysokoškolským štúdiom," ozrejmil minister. V študijnom poriadku mali mať aj uvedené, že majú nárok na kredity i v ďalšom štúdiu. Študenti si tak mohli podľa ministra myslieť, že naozaj študujú na vysokej škole.

Nový rektor
Trenčianska univerzita si bude musieť zvoliť nového rektora, dovtedy by mala chod školy zabezpečiť poverená osoba.

Minister je presvedčený, že na väčšine vysokých škôl existuje akademický informačný systém, preto sa na týchto školách "také niečo skutočne stať nemôže".

Rektor Mečár oznámil Mikolajovi, že chce odstúpiť dnes ráno. Kontrola na trenčianskej škole však pokračuje. "Trenčianska univerzita si bude musieť zvoliť nového rektora," konštatoval Mikolaj. V ďalšej etape sa ministerstvo chce zamerať aj na to, či niekto študoval kratšie, než je štandard.

Minister ešte minulý rok pozastavil trenčianskej univerzite právo udeľovať bakalársky titul v študijnom odbore ľudské zdroje a personálny manažment. Mikolaj dávnejšie vyhlásil, že nekritizuje univerzitu ako celok, ale domnieva sa, že ide o osobné pochybenia jednotlivcov.

01 - Modified: 2004-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Experti v službách teroristov
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 02 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 03 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 04 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 13:54