StoryEditor

Nie som alfa samec ani Chuck Norris

10.02.2015, 23:00
Juraj Miškov o tom, prečo si zakladá vlastnú stranu pre HN

Do založenia novej strany plánujete vložiť milión eur. Sú to len vaše prostriedky?

Sú len moje. Oproti väčšine iných politikov mám ten komfort, že som sa politikou neživil. Príbeh, ktorý mám za sebou, je príbeh firmy, ktorá začínala v garáži a postupne sa vypracovala na jednotku vo svojej brandži. Samozrejme, trvalo to 17 rokov, ale podarilo sa to. A to mi teraz umožňuje nebyť od nikoho závislý, na žiadnych sponzorov či pochybných indivíduí. Jednoducho som si povedal, že som pripravený dať svoje vlastné peniaze na sen, ktorému verím.

V slovenskej politike zostávate, lebo veríte, že si tak splníte svoj sen?

Pre mňa je to meniť svet.

To trochu znie, ako keď účastníčky súťaže krásy hovoria, že chcú svetový mier.

Pozrite sa, nepamätám si presne citát indického filozofa Šantidéva, ktorý povedal, že tí, ktorí sú nešťastní, túžia po tom, aby boli šťastní, a tí ktorí sú šťastní, túžia po tom, aby boli šťastní iní. Ja som šťastný človek. Nepotrebujem viac peňazí, viac áut, domov, bytov, pretože som zistil, že toto nie je to, čo ma uspokojuje. Uvedomujem, že na to, aby viac ľudí na Slovensku bolo šťastných, je nevyhnutné uskutočňovať zmeny, ktoré na to vytvoria priestor. A niečo o tom naozaj viem.

Čo konkrétne plánujete voličom ponúknuť?

Je toho veľmi veľa, ale v zásade tie ciele sú dva. Chceme, aby sa každý na Slovensku cítil dobre a šťastný. To je vízia, kam chceme Slovensko posunúť. Tým druhým je príklon k občianskej spoločnosti. Čiže chceme, aby Slovensko bolo tým, čo je napísané v Ústave SR – sekulárnym štátom, krajinou, ktorá sa neviaže na žiadny svetonázor, na žiadne náboženstvo. Jednoducho chceme, aby na Slovensku bol posilnený občan, pretože hovoríme – najskôr občan, potom štát.


Čítajte viac: 

Sedemdesiattisíc eur. Toľko máme pre začiatok

Pol milióna eur novej strane nestačí

ANKETA


Šťastnými asi neurobíte všetkých?

Šťastie je vnútornou vecou každého jednotlivca, ale my ako politici by sme na základe znalostí a vedomostí mali vytvárať prostredie na to, aby ľudia mohli byť šťastní. A to nie sú moje slová, to sú skutočné výskumy, ktoré sú k dispozícii. Existuje napríklad politický smer, ktorý sa volá politika šťastia. Britský premiér Cameron dokonca vytvoril pracovnú skupinu, ktorá má navrhnúť podmienky, ako vytvárať priestor na realizáciu tejto politiky šťastia. Znie to šialene, ale ono to tak naozaj je.

Do Sulíkovej SaS a Lipšicovej NOVA ste podľa dostupných údajov vložili približne 250-tisíc eur. Bola to dobrá investícia?

Považujem to za súčasť učenia sa a získavania skúseností. Svet nie je len o tom, že sa vám darí. Svet je o tom, že jeden deň svieti slnko, druhý deň prší, a rovnako je to aj v politike. Dôležité je zo všetkého sa poučiť, postaviť sa a ísť ďalej.

Pre bežného voliča je to asi ťažko pochopiteľné. Stranu SKOK môže vnímať len ako ďalšiu hračku bohatého podnikateľa. Nedá sa milión eur využiť prospešnejšie?

Demokracia čosi stojí. Pozerám sa na to spôsobom, že väčšine ľudí viem pomôcť cez politiku. Keby som aj ten predpokladaný milión eur rozdal medzi ľudí, bolo by to veľmi málo. Uspokojilo by to možno pár tisíc ľudí, ale nás je tu päť a pol milióna. Hľadám preto efektívnejší spôsob, ako pomôcť všetkým ľuďom na Slovensku a myslím si, že pokiaľ dostaneme mandát, pokiaľ budeme mať možnosť na zmeny, ktoré pripravujeme uskutočniť, tak to bude v prospech veľkej väčšiny ľudí na Slovensku.

Cítite sa politickým lídrom?

Hmmm. Myslím si, že som iný typ lídra, než na akých sú občania v slovenskej politike zvyknutí.

Na akých sú zvyknutí?

Na alfa samcov.

Vy sa za alfa samca zrejme nepovažujete?

Nie. Nie som Chuck Norris ani Bruce Willis.

Ako chcete osloviť voličov? Ich mentalitu asi nezmeníte, a už vôbec nie za rok...

Mojou snahou nie je meniť mentalitu Slovákov. Mojou snahou je prísť možno s inou ponukou a s iným štýlom vedenia politiky, viac participatívnym, viac kooperatívnym. Možno je to na Slovensku nevídané, ale myslím si, že sme odkázaní na spoluprácu. Bol by som veľmi rád, keby sa takýto štýl presadil aj v politike.

V čom je politika iná ako podnikanie? Prekvapila vás niečím?

Poviem to takto: väčšina politikov by neprežila ani rok, keby začala podnikať. Keby podnikal spôsobom, ako je zvyknutý fungovať v politike, pretože v biznise platia pravidlá, v politike neplatia žiadne. Resp. v politike platí pravidlo, že nie je žiadne pravidlo. A to je pre biznis likvidačné. Biznis vás jednoducho vytlačí na okraj, pokiaľ neplníte dohody, pokiaľ podvádzate, tak nemáte v biznise šancu, lebo sa to o vás rýchlo rozšíri.

01 - Modified: 2007-03-12 16:09:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci VOP majú zaručenú výplatu na tri mesiace
01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 20:16