StoryEditor

Čarnogurský obviňuje Fica: Chce kandidovať kvôli tunelovaniu SPP

20.01.2014, 15:21
Autor:
tasr, stltasr, stl
Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský vyzval premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra hospodárstva Tomáša Malatinského.

Premiér a prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico umožnil tunelovanie SPP a Stredoslovenskej energetiky (SSE). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil kandidát na post prezidenta Ján Čarnogurský. „Ak sa raz tieto kroky vyšetria, ich aktéri budú určite potrebovať prezidentskú milosť,“ vyhlásil Čarnogurský, podľa ktorého práve to môže byť motivácia pre prezidentskú kandidatúru lídra Smeru-SD.

Zároveň ho vyzval, aby odvolal z funkcie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, inicioval vyšetrovanie podozrení z tunelovania SPP a SSE a inicioval zrušenie garancie, ktorou dlhopisy holandskej spoločnosti Infrastructure Financing B.V. garantuje majetok dcérskej spoločnosti SPP Eustream. Získané peniaze boli totiž podľa Čarnogurského použité v rozpore so zákonom. "Vyzývam premiéra, aby zabezpečil návrat sto percent akcií SPP a SSE do rúk štátu," vyhlásil Čarnogurský.

Tunelovanie dvoma spôsobmi
Generálny prokurátor by podľa neho mohol napadnúť kúpne zmluvy s Energetickým a priemyselným holdingom (EPH) o predaji podielov v SPP a SSE a akcionárske dohody v civilnom konaní a dosiahnuť ich neplatnosť. K tunelovaniu SPP podľa Čarnogurského došlo počas vlády Roberta Fica dvomi spôsobmi. Jednak tým, že štát umožnil vyplácať dividendy, ktoré nezodpovedali zisku SPP a tým prispel k jeho zadlžovaniu. Z vyšších dividend, prirodzene, profitoval aj vtedajší minoritný akcionár SPP, ktorým bolo nemecko-francúzske konzorcium.


Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský. Snímka: TASR/M. Svítok

Problémom je podľa Čarnogurského aj spôsob, akým podiel v SPP získal EPH. „Po vstupe EPH do SPP sa zásadným spôsobom zmenila akcionárska zmluva. Štát nielen, že nezískal manažérsku kontrolu, ale úplne stratil kontrolu nad sto percentami majetku celej spoločnosti SPP,“ vyhlásil Čarnogurský.

Pôvodná akcionárska dohoda síce umožňovala minoritnému vlastníkovi vďaka manažérskej kontrole podnik riadiť, ale neumožňovala mu obchodovať s akciami, ani podnik zaťažovať úverom. Nehoráznosť, ktorá nastala, spočíva v tom, že podľa novej akcionárskej dohody, minoritný akcionár, ktorý má manažérsku kontrolu, môže na základe vlastného rozhodnutia úverovo zaťažiť celý majetok SPP vrátane dcérskych spoločností. Túto skutočnosť, ktorú v plnom rozsahu umožnila vláda Roberta Fica, za čo je osobne zodpovedný, noví majitelia plne využili pri kúpe 49 percent akcií SPP, a to tak, že ich ovládnutie celého majetku SPP nestálo ani euro,“ vyhlásil Čarnogurský.

Podobné je to aj v SSE
EPH si podľa neho najprv požičal 350 miliónov eur, za ktoré kúpil od Nemcov a Francúzov 49 percent SPP. Následne podľa neho Ficova vláda schválila novú akcionársku dohodu, ktorá Slovensku zobrala kontrolu nad majetkom SPP. "Nový menšinový akcionár, EPH, to využil," povedal Čarnogurský, podľa ktorého EPH garantoval dlhopisy holandskej spoločnosti majetkom dcérskej firmy SPP Eustream.

Táto (holandská, pozn. TASR) spoločnosť získala vďaka majetku SPP za dlhopisy 750 miliónov eur, z ktorých 360 miliónov požičala Slovenskej republike a 350 miliónov poskytla EPH, ako súčasným spolumajiteľom SPP, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou budú chcieť túto sumu vrátiť z budúcich dividend SPP, respektíve spoločnosti Eustream," tvrdí Čarnogurský. "V novej akcionárskej dohode sa investor zaväzuje, že zabezpečí vyplatenie až 600 miliónov eur počas nasledujúcich piatich rokov, na dividendách. To však neplatí, ak štát neschváli návrh na zvýšenie cien za dodávky plynu, alebo ak zvýši odvodové či daňové zaťaženie,“ konštatoval Čarnogurský.

Celá táto nehorázna transakcia musela byť dohodnutá dopredu a slúžila na to, aby EPH z peňazí od holandskej spoločnosti mohla okamžite vrátiť pôvodnú pôžičku 350 miliónov eur, ktorú použila na odkúpenie 49 percent podielu SPP od Nemcov a Francúzov. Takže, ako som povedal na začiatku, EPH za svoj podiel v SPP v skutočnosti nezaplatil ani jediné euro," dodal Čarnogurský. „Navyše, chcem upozorniť na to, že z tých 750 miliónov stále chýba 40 miliónov a ponechám na vašu fantáziu, na čo asi boli použité," podčiarkol Čarnogurský.

Podobné procesy podľa neho prebiehajú aj v SSE, kde minoritný podiel tiež odkúpila EPH. Niekoľko dní po kúpe 49-percentného balíka akcií došlo podľa neho k takej zmene akcionárskych dohôd, ktorá umožňuje EPH evidovať 100 percent majetku spoločnosti, akoby bol jeho výhradným vlastníkom. Dodal, že minoritný akcionár môže bez udania dôvodu prepustiť až desatinu pracovníkov SSE. „Sme presvedčení, že Roberta Fica môže poraziť jedine pravda," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Ján Čarnogurský.

01 - Modified: 2005-12-12 21:47:05 - Feat.: 0 - Title: Mrak dymu až nad Francúzskom
01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 03 - Modified: 2024-05-01 09:17:14 - Feat.: - Title: V noci pracujeme najviac, Fico volá po zmene. Na večer chystá zásadný príhovor 04 - Modified: 2024-05-01 06:28:58 - Feat.: - Title: Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch: Chceme zvýšiť minimálnu mzdu na tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 11:50