StoryEditor

Sledovali sme online: Smer padol v Bratislave a ovládol Slovensko

09.11.2013, 07:34
Autor:
tasr, stltasr, stl
Smer ovládol väčšinu krajských parlamentov. Volilo menej ako milión ľudí.


O čom rozhodli Slováci v župných voľbách

- Smer získal troch županov už v prvom kole. V Prešovskom kraji zvíťazil Peter Chudík, v Trenčianskom kraji Jaroslav Baška a v Žilinskom kraji Juraj Blanár

- extrémista Marian Kotleba v Banskobystrickom kraji prekvapil a v boji o postup do druhého kola porazil kandidáta SDKÚ Ľudovíta Kaníka

- jediný kraj, v ktorom si víťazstvo pripísala pravica je Bratislavský. Tu Pavol Frešo síce zvíťazil, no o kreslo šéfa vyššieho územného celku bude ešte musieť zabojovať v druhom kole s Monikou Flašíkovou Beňovou

- v Trnavskom kraji sa proti kandidátovi Smeru Tiborovi Mikušovi v druhom kole postaví József Berényi z SMK. Podporu mu už sľúbil Most-Híd a to isté chce aj od ďalších pravicových strán.


19:00 Smer má novú baštu. Po Mečiarovi
Výsledky volieb v Trenčianskom samosprávnom kraji hodnotí editor HN - Peter Blaško.
Celý komentár nájdete TU.



17:02 Kotleba si trúfa na víťazstvo v druhom kole volieb
Na víťazstvo v druhom kole volieb o post predsedu banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) si trúfa aj líder Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS) Marián Kotleba. Ako vyhlásil dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici, keby na to neboli predpoklady, nešiel by do toho. Podľa výsledkov volieb do samosprávnych krajov sa Marián Kotleba dostal do druhého kola o post predsedu s kandidátom koalície Smer-SD Vladimírom Maňkom.


16:36 Komentár HN: Smer(ovanie) v Košiach zostáva
Výsledky volieb v Košickom samosprávnom kraji hodnotí redaktor HN - Tomáš Lemešani.
Celý komentár nájdete TU.




16:02 Zo štyroch europoslancov obstáli len dvaja
Zo štyroch europoslancov, ktorí voľbách bojovali o post predsedu samosprávnych krajov, obstáli len dvaja. Ani jeden z nich síce nezvíťazil v prvom kole, dostali sa ale do druhého a tak ešte majú nádej, že najbližšie štyri roky povedú svoj kraj. Ide o europoslancov Smeru-SD Vladimíra Maňku a Moniku Flašíkovú Beňovú (obaja Smer-SD). Lepšie z nich obstál Maňka. V Banskobystrickom kraji, ktorý vedie a pokúša sa post obhájiť, za neho hlasovalo 49,47 percenta voličov, čo mu však na víťazstvo v prvom kole nestačilo. V druhom si zmeria sily s Marianom Kotlebom (ĽS-NS).


15:50 Smer padol v Bratislave a ovládol Slovensko
Pozrite sa, ktoré politické strany budú rozhodovať v ôsmich slovenských krajoch.


15:30 Komentár HN: Blanár prišiel o 16 tisíc hlasov. A vyhral
Výsledky volieb v Žilinskom samosprávnom kraji komentuje rodák a redaktor HN, Tomáš Nejedlý.
Celý komentár si môžete prečítať TU.


14:26 Komentár HN: Aj malé strany môžu vo voľbách zavážiť
Výsledky volieb v Trnavskom kraji komentuje rodák a analytik HN, Tomáš Púchly.
Komentár si prečítate TU.



14:14 Komentár Daga Daniša: Fico dostal kopanec do hlavy

14:02 Komentár HN: Nitra volá po zmene
  Výsledky volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji komentuje rodáčka a editorka spravodajstva Slávka
  Habrmanová.
  Komentár si prečítate TU.




13:08 Sulík: Je čas sa zamyslieť nad opodstatnením týchto volieb
Ľudia podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nemajú záujem o voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Dokazuje to aj nízka účasť na sobotňajšom (9.11.) hlasovaní. "Je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, či majú VÚC opodstatnenie. Pokojne by som si vedel predstaviť, že sa zrušia a kompetencie sa rozdelia medzi štát a obce," uviedol pre TASR. Celková účasť dosiahla 20,11 %.


12:51 Komentár HN: Ekonomicky silná Bratislava má jasno. Chce pravicu
Výsledky volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji hodnotí rodák a editor HN, Vladimír Trávniček
Komentár si prečítate TU.



12:47 Nie je možné vyhrať všetko, skonštatoval premiér
„Nie je možné vyhrať vždy a všetko. Taká je realita. My sme poskytli zdatného kandidáta Moniku Flašíkovú Beňovú. Sme spokojní s tým, ako naša kandidátka vystupovala a aký program dala,“ vyhlásil premiér Robert  Fico v relácii RTVS. Zároveň dodal, že bude pokračovať intenzívna kampaň. „Sme pripravení jej pomôcť,“ dodal Fico.


12:44 Najviac poslancov má Smer-SD. 118
Dovedna sa volilo 408 poslancov zastupiteľstiev vyšších územných celkov. Najviac ich získal Smer-SD (118). Nasledujú nezávislí kandidáti, ktorých si do krajských zastupiteľstiev sadne 73. Koalícia KDH, Smer-SD získala 57 poslancov.

12:16 Komentár HN: Kríza nahráva extrémistom na strednom Slovensku
Výsledky v Banskobystrickom kraji hodnotí rodák, a ekonomický redaktor HN, Miroslav Pejko. 
Komentár si prečítate TU.


11:45 Komentár HN: Na Východe nič nové
  Výsledky v Prešovskom kraji hodnotí rodák a vedúci oddelnia Firmy a Financie, Tomáš Vašuta.
  Komentár čítajte TU.



11:37 Spracovanie výsledkov prebehlo bez problémov
Spracovanie výsledkov sobotňajších (9.11.) regionálnych volieb prebehlo hladko a bez problémov. Napomohol tomu aj nový volebný systém, ktorý Štatistický úrad (ŠÚ) SR nasadil. "Ukazuje sa, že nový volebný systém je funkčný a uľahčil a urýchlil spracovanie výsledkov," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.


11:21 Volebná komisia už má oficiálne výsledky
Volieb do Vyšších územných celkov sa v Košickom kraji zúčastnilo 17,77 percenta oprávnených voličov. Ako dnes novinárov informoval podpredseda Volebnej komisie Košického samosprávneho kraja (KSK) Peter Seman, z vyše 640-tisíc zapísaných voličov bolo vo voľbách poslancov zastupiteľstva KSK odovzdaných viac ako 104-tisíc platných hlasovacích lístkov a vo voľbách predsedu KSK takmer stotisíc platných hlasovacích lístkov. Podľa zapisovateľky Volebnej Komisie KSK Melánie Kolesárovej sa voľby zaobišli bez incidentov a komisia nezistila žiadne porušenie volebného zákona.

10:39 Fico: Kaníka porazí každý
„Kaníka porazí každý, to je pravda. Toto je problém nominácie za pravicu,“ vyhlásil premiér Robert Fico v relácii televízie Markíza. Podľa neho však niet pochýb o tom, že v druhom kole vyhrá Vladimír Maňka a zdolá Mariána Kotrebu. „Ľudia buďte kľudní, Maňka vyhrá v druhom kole,“ dodal Fico. Predseda Smeru zároveň dodal, že v druhom kole volieb za Bratislavský kraj podporí Moniku Flašíkovú Beňovú. „Sadneme si k tomu, kampaň bude prebiehať dva týždne a určite ju podporím."

10.27 Vymedzili sme sa voči Smeru, hovorí Frešo
„Pravicová koalícia urobila rekord a vymedzila sa voči Smeru a ľavici. Ukazuje sa, že keď sa spoja pravicové sily, tak vieme byť úspešný a verím, že nielen v Bratislave,“ povedal pre televíziu Markíza šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý do druhého kola župných volieb postúpil z prvého miesta.

10:11 Smer môže stratiť Nitru, tvrdí politológ
Víťazom prvého kola volieb do orgánov samosprávnych krajov je podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR, Smer-SD, jeho dominancia je však nižšia ako v roku 2009. "V Nitre aj Košiciach bude druhé kolo volieb a viacerí kandidáti, ktorí nepostúpili, sú skôr pravicovo orientovaní. To vytvára priestor pre Rudolfa Bauera (KDS) v Košiciach a Tomáša Galbavého (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) v Nitre," povedal pre TASR politológ Juraj Marušiak.

8:59 O jedenástej spoznáme oficiálne výsledky
Dnes o 11.00 hod. na ministerstve vnútra vyhlásia oficiálne výsledky župných volieb.

07:00 ÚVO sa dištancuje od vyjadrení poslancov OĽaNO

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa dištancuje od vyjadrení, ktoré poslanci OĽaNO Jozef Viskupič, Igor Hraško a Branislav Škripek zverejnili v platenej inzercii 6. novembra. Uvádza sa to v stanovisku ÚVO, ktoré zverejnil na svojej internetovej stránke.

V inzeráte poslanci OĽaNO kritizujú predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a zároveň kandidáta na túto funkcie Pavla Freša (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK-MKP, OKS, SZ). Okrem iného interpretujú výsledky svojho individuálneho poslaneckého prieskumu na ÚVO. "Ako na ich stretnutí informovala predsedníčka ÚVO Zita Táborská, úrad dostal podnet na prešetrenie tejto kauzy (riešenia havárií vo VÚC, pozn. TASR) aj od policajného zboru. Aby mohla začať prešetrenie, či v tomto prípade došlo k obchádzaniu zákona o verejnom obstarávaní, požiadala Bratislavskú župu o súčinnosť a poskytnutie potrebných dokumentov. Uviedla, že župa od stredy minulého týždňa tieto podklady neposkytla," uvádzajú poslanci OĽaNO.


03:41 Smer je víťazom, vyhlásil Fico

Smer-SD je víťazom regionálnych volieb. Na tlačovej konferencii takto zhodnotil výsledky volieb do vyšších územných celkov  predseda strany a premiér Robert Fico. "Máme troch víťazov na predsedov samosprávnych krajov v prvom kole a ďalších štyroch víťazov, ktorí s vysokou pravdepodobnosťou vyhrajú druhé kolo," avizoval. Dodal, že podľa predbežných výsledkov by Smer-SD mal mať väčšinu v zastupiteľstvách v šiestich samosprávnych krajoch a počet poslancov za Smer-SD sa v týchto zastupiteľstvách zvýši o 25 miest. "Toto všetko sú čísla, ktoré hovoria, že nikto nemôže pochybovať o víťazstve Smeru v týchto voľbách," zdôraznil premiér. Čítajte viac TU.



03:40 Most podporí Berényiho, to isté čaká od pravice

Strana Most-Híd hodnotí výsledky krajských volieb pozitívne. Predseda strany Béla Bugár vyzdvihol, že kým pred štyrmi rokmi po voľbách mali len dvoch krajských poslancov, v tomto roku to vyzerá na 15 zástupcov v regionálnych parlamentoch. Kandidát na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) József Nagy napriek tomu, že nepostúpil do druhého kola, nie je sklamaný. "Do druhého kola sa dostal predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi a ja pevne verím, že prijme túto príležitosť. Strana Most-Híd ho bude podporovať, ako sme to sľubovali, aby sa postavil proti Tiborovi Mikušovi a zrealizoval zmenu, ktorú TTSK potrebuje," zdôraznil Nagy. Zároveň prisľúbil, že urobí všetko preto, aby sa aj ostatné pravicové strany postavili za Berényiho. "Budem považovať za zlyhanie, ak túto šancu nevyužije a uzavrie dohodu s terajším predsedom TTSK," uzavrel Nagy.

03:30 Maňku šokoval Kotleba

Pre Vladimíra Maňku (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) je šokom, že na druhom mieste sa v 1. kole krajských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) umiestnil Marian Kotleba (ĽSNS). Maňka a Kotleba sa o dva týždne stretnú v 2. kole volieb predsedu BBSK. "Naozaj musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Vieme, že dnes je kríza, že je ťažká situácia, že je vysoká nezamestnanosť všade v Európe. Extrémizmus ide dopredu a musíme robiť všetko preto, aby sme tomu zabránili," zdôraznil Maňka. Najlepšia cesta je podľa neho bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou a už aj Európa ide touto cestou: "Všade tie indikátory hovoria, že bude lepšie, že už nezamestnanosť nebude viac stúpať."

02:47 Súboj pravice a Smeru v Košickom kraji

Kandidát strany Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) Rudolf Bauer, ktorý v Košickom kraji postúpil do druhého kola volieb predsedu VÚC, označil prvé kolo za primárne voľby viacerých pravicových kandidátov. V druhom kole tak očakáva podporu ostatných pravicových strán. Čítajte viac TU.

02:45 Trenčín má nového župana

Novým predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa stal kandidát strany Smer-SD Jaroslav Baška. Od voličov získal 53,45 percenta hlasov a uspel tak už v prvom kole. Na druhom mieste skončil Jozef Lohyňa (SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, Nova), ktorý od voličov dostal 19,68 percenta hlasov. Prvú trojku uzatvára Juraj Smatana (Zmena zdola) so ziskom 12,29 percenta hlasov.

02:40 Uliarikovi ušiel postup o 55 hlasov

Rozdiel medzi 2. a 3. miestom v súboji o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja bol podľa neoficiálnych konečných výsledkov 55 voličských hlasov. O tento počet predbehol József Berényi (SMK-MKP, OKS) kandidáta Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS). Pri sčítaní hlasov bol Uhliarik stále na druhej pozícii za víťazom Tiborom Mikušom (nezávislý). Poradie sa zmenilo až v závere. Uhliarik v reakcii pre TASR povedal, že sa ešte nevie vyjadriť k tomu, ktorého z dvojice kandidátov 2. kola volieb Mikuš-Berényi odporučí voliť svojim voličom. Čítajte viac TU.

02:35 V Nitianskom kraji sa stretne Belica s Galbavým

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) spozná svojho predsedu až o dva týždne 23. novembra. Ani jeden z kandidátov totiž nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. V druhom kole sa stretnú súčasný šéf kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV), ktorý dostal 46,87 percenta hlasov a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) so ziskom 37,34 percenta hlasov. Čítajte viac o reakciách kandidátov.

02:24 Trebuľa je sklamaný z výsledku

Aj napriek tomu, že vo voľbách na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) získal Zdenko Trebuľa takmer polovicu hlasov všetkých zúčastnených voličov, neskrýval sklamanie nad tým, že sa nevyhne druhému kolu volieb. „Pri intenzite práce, ktorú sme odviedli, a to teraz nehovorím len o predvolebnom období, ale za celé štyri roky, som čakal výsledok na prvé kolo,“ vyhlásil Trebuľa po spočítaní hlasov. Poznamenal, že táto situácia má svoje príčiny a volič vie, prečo sa tak rozhodol. „Zostava ľudí, ktorí kandidovali na predsedu KSK bola bezkonfliktná. Na rozdiel od iných krajov tu žiadny konflikt nebol. Možno práve tento moment spôsobil to, že voličský záujem klesol,“ zhodnotil Trebuľa slabú volebnú účasť v kraji, ktorá sa pohybovala pod úrovňou 18 percent.

02:20 Posledné minúty

Šesť z ôsmich krajov už je definitívne zrátaných. Vo zvyšných dvoch - v Bratislavskom a Košickom ostávajú posledné desatiny percenta. 

Županov si v prvom kole zvolili ľudia v Trenčianskom (Baška), Žilinskom (Blanár) a Prešovskom kraji (Chudík). Zvyšné kraje čaká druhé kolo, kde sa bude rozhodovať medzi dvoma najlepšími kandidátmi o dva týždne. 

02:19 Blanár ostáva županom

Od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Potvrdené. Blanár obhájil svoj post a zostáva predsedom Žilinského samosprávneho kraja. Jeho kolegovia na štábe boli z výsledku vyše 54 percent nadšení a tešili sa aj z postupu ostatných miestnych poslancov Smeru. Podávali mu ruky a tľapkali po pleci. Samotný Blanár emócie príliš neprejavoval. Zrejme ho už zmohla únava. Ako povedal, predvolebná kampaň bola podľa neho naozaj neférová. „Bolo mnohokrát podpásová, bolo v nej veľa zavádzania a poloprávd. O to viac si cením tento výsledok, lebo to znamená, že voliči si cenia to, čo sa doteraz spravilo v Žilinskom kraji,“ povedal znovu zvolený župan. Dodal však, že sú ešte veci, ktoré treba dokončiť a na tie sa bude teraz sústrediť. „Tak ako sme boli úspešní v čerpaní európskych fondov, chceme v tom pokračovať naďalej rovnako intenzívne. Chceme naše budovy, ale aj cesty tak zveľadiť, aby boli lepšie.“ Po brífingu odišiel oslavovať so svojimi kolegami do svojej kancelárie. Spoza dverí sa ozýva veselý smiech a víťazoslávne pokriky.

01:20 "Je to tam"

Od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

"Super,je to tam, prvé kolo!," ozval sa jasot pred televíznou obrazovkou po sčítaní vyše 98 percent hlasov. Blanár získal 53,96 percentnú podporu od svojich voličov. Je tak jasné, že zostáva žilinským županom. V porovnaní s voľbami z roku 2009 si však výrazne pohoršil. Vtedy mal Blanár viac ako 60 percentnú podporu.

1:10 Frešo víťaz prvého kola

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Búrlivé ovácie spolustranníkov prevádzali príchod Pavla Freša medzi novinárov. Je jasné, že bratislavský župan, za ktorým stojí sedem strán je víťazom prvého kola v Bratislavskom kraji.

„Bratislava sa jasne vyjadrila a jasným spôsobom povedala, že tu je dominantný stredopravý volič,“ spokojne vyhlásil Frešo. Je presvedčený, že svoj úspech zopakuje aj v druhom kole a bude pokračovať vo vedení kraja.

Frešo nechcel hovoriť o tom, či sa upevnilo jeho miesto na čele SDKÚ-DS, tvrdí, že momentálne rozmýšľa iba „na úrovni župy“. Zatiaľ nechcel komentovať ani oveľa menej optimistické výsledky spolustranníkov v iných krajoch. Nevie, prečo do centrály neprišiel Richard Sulík a Ján Figeľ, ktorých pozýval. S predsdami strán, ktoré ho podporujú sa nestihol zatiaľ skontaktovať.

01:05 Napätie u Blanára

Od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Volebný štáb Juraja Blanára sa nevie dočkať konečných výsledkov sčítaných hlasov. Každú chvíľu obnovovali stránku Štatistického úradu a diskutovali, či sa môžu ešte radikálne zmeniť. Výkriky radosti a potlesk sa ozval po zrátaní vyše 91 percent hlasov, ktoré ukázali, že Blanár s veľkou pravdepodobnosťou zostane v kresle predsedu kraja a hneď po prvom kole volieb. Blanár výsledky s kolegami a novinármi nesleduje, je v inej miestnosti.

00:45 Postreh Arpáda Soltésza

"Monika Flašíková Beňová si myslí, že za jej debakel môže antikampaň, ktorú proti nej viedli. Nebude problém skôr v tom, že obyvatelia Bratislavského kraja si väčšinou zarábajú na svoje istoty sami?"

00:40 Flašíková viní antikampaň

od vyslanej redaktorky Martiny Ruttkayovej Tvardzíkovej

V Bratislave je sčítaných viac ako 50 percent okrskov. Monika Flašíková Beňová predstúpila pred novinárov a dala vyhlásenie k svojej "prehre". Podľa priebežných výsledkoch je pravdepodobné, že kandidátka Smeru postúpi do druhého kola, v ktorom zabojuje o post županky s Pavlom Frešom. "Myslím si, že je to výsledok tej obrovskej antikampane, ktorá bola vedená," zopakovala niekoľkokrát na margo výsledkov - priebežne získala 25 percent voličských hlasov. Ak by do druhého kola postúpila, nemieni vraj zmeniť stratégiu, ani urobiť nič inak. "Som presvedčená, že naša kampaň bola veľmi pozitívna a hovorili sme o konkrétnych veciach. Nebudem to meniť." 
 

00:29 Smeru sa vraj nedarí

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Pravicoví kandidáti na poslancov v centrále SDKÚ-DS  netrpezlivo refrešujú svoje smartfóny a tablety, aby sa dozvedeli, či budú v novom župnom parlamente. Sčítanie poslaneckých hlasov ide pomalšie, ako pri županoch. Smeru sa vraj zatiaľ nedarí.

Pavol Frešo, ktorý doma ukladal deti spať, je na ceste do centrály. Vyzerá to tak, že nad päťdesiat percent sa už nedostane a na víťazstvo bude potrebovať aj druhé kolo.

00:24 Blanár komentoval priebežné výsledky

od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Blanár vyšiel zo svojej kancelárie medzi novinárov. „Máte všetko? Nedáte si ešte kapustnicu?,“ zaujímal sa po príchode do presscentra. V miestnosti bolo tesno, tak sa presunul na chodbu, kde s každým ochotne diskutuje o témach, ktoré ho zaujímajú. S novinármi si pozrel aj nové priebežné výsledky. Čísla pri jeho mene postupne klesajú, stále sa však držia nad hranicou 50 percent. V rebríčku v rámci všetkých krajov ho predbehol jeho stranícky kolega Jaroslav Baška, ktorý kandiduje na župana v Trenčianskom samosprávnom kraji. „Smer tam má silnú podporu a doterajší župan už nekandiduje. V Žilinskom kraji máme konkurenciu v KDH,“ komentoval Blanár.

00:13 Postreh Arpáda Soltésza

Na Súmračnú už dorazil aj Robert Fico. Teraz, keď je jasné, že Monika Flašíková Beňová nemá šancu, je ochotný ju už aj podporiť.

00:12 Prvé kraje sa dostali cez polovicu zrátaných hlasov

V Trnavskom naďalej vedie Tibor Mikuš so ziskom 46 percent, nasleduje Ivan Uhliarik s polovičnou podporou. 
Trenčiansky kraj vyzerá byť po polovici zrátaných hlasov ziskom Jaroslava Bašku. Ten má priebežne nadpolovičnú väčšinu. 
Nitriansky kraj má po zrátanej polovici hlasov tiež víťaza jasného už po prvom kole. Bol by ním Milan Belica. 
Podobná situácia sa odohráva aj v Prešovskom kraji, kde má Peter Chudík priebežne 55 percent. 

00:05 Fico prišiel podporiť Flašíkovú Beňovú

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Na centrálu Smeru práve dorazil premiér Robert Fico. Prišiel povzbudiť svoju kandidátku Moniku Flašíkovú Beňovú.

23:55 Kaliňák medzi novinármi

Minister vnútra Robert Kaliňák sa medzi novinármi zrejme cití dobre. Tesne pred polnocou zavítal medzi nich do tretice. "Zatiaľ je spočítaných veľmi málo hlasov na to, aby sme z toho už mohli niečo vyčítať," zhodnotil priebežné výsledky v Bratislave. Ich kandidátka Monika Flašíková Beňová je stále druhá.

00:01 Postreh Arpáda Soltésza

V Banskej Bystrici Kotleba vytláča Kaníka. Aké typické. Radšej, ako nesporné Kaníkove zásluhy na sociálnej likvidácii Rómov, si volič vyberie veľkohubé "hajlovanie". Ešte šťastie, že väčšina aj tak staví na istoty.

23:50 Priebežné výsledky

V Prešovskom kraji je zrátaných ako 31 percent hlasov. Zatiaľ je na prvom mieste Peter Chudík so ziskom 57,84 percenta. Ak by tento stav nemenil, Chudík by sa stal županom už v prvom kole. Za ním nasleduje Ján Hudacky s 27-percentami. 

Po zrátaní takmer tretiny všetkých hlasov by Trnavu čakalo druhé kolo volieb. V ňom by sa stretol Tibor Mikuš (47,42 percent) a Ivan Uhliarik  (24,06 percent).

Jednoznačné víťazstvo by po zrátaní viac ako 31 percent hlasov v trenčianskom kraji získal Jaroslav Baška. V priebežných výsledkoch získal takmer 60 percent hlasov. Za ním nasleduje Jozef Lohyňa so 16 percentami. 

V Nitrianskom kraji zrátali štvrtinu hlasov. Tu by tiež malo nasledovať podľa priebežných výsledkov druhé kolo. Vedie Milan Belica a druhý je Tomáš Galbavý. 

Prekvapenie po takmer 22 percentách prináša Banskobystrický kraj. Nie však na prvom mieste - tam je bezpečne Vladimír Maňka s viac ako 52 percentami. Druhú priečku priebežne obsadil Marián Kotleba a nechal za Ľudovíta Kaníka. 

V Košickom kraji už majú zrátanú pätinu hlasov. Vedie Zdenko Trebuľa (43,21) pred Rudolfom Bauerom (26,45). 

23:36 Sčítaných je len 15 percent okrskov Bratislavského kraja a na Smere došla Coca Cola, píše vyslaná redaktorka Martina Tvardzíková Ruttkayová.

23:35  Kaliňák ako redaktor TV Smer

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Vyslaný člen vlády Robert Kaliňák sa vrátil medzi novinárov. Žoviálne sa pousmial. "Prišiel som medzi vás ako redaktor TV Smer." Atmosféra v miestnosti nad nami je vraj pokojná. Z priebežných výsledkov údajne nervózni nie sú. "Zaujímavé to ale je v tej Bystrici," pokrčil plecami. Narážal zrejme na to, že po prvých sčítaných hlasoch v tomto kraji sa nečakane dostal na druhé miesto kandidát Marian Kotleba. Najväčší konkurent kandidáta Smeru Vladimíra Maňku, kandidát opozície Ľudovít Kaník je priebežne tretí. 

23:33 Postreh Arpáda Soltésza

"Slovensko sa vyfarbuje. Bolo by lepšie, keby naozaj končilo pri Pezinku."

23:28 V Brezovej pod Bradlom mali míňať verejné peniaze na kampaň

Mestské zastupiteľstvo v Brezovej pod Bradlom malo údajne financovať volebnú kampaň istej nezávislej kandidátke na poslankyňu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Aj tento prípad riešila dnes Ústredná volebná komisia (ÚVK), ktorá podnet odstúpila kontrolórovi mesta a príslušnej prokuratúre. Po zatvorení volebných miestností a skončení volebného moratória o tom informoval predseda ÚVK Štefan Škrabák.

"Zaoberali sme sa podnetom, ktorý sa týkal podozrenia z financovania volebnej kampane z verejných financií. Išlo o to, že mala byť podporená nezávislá kandidátka, ktorej malo mestské zastupiteľstvo financovať volebnú kampaň," uviedol Škrabák s tým, že podnet by mal prešetriť kontrolór mesta a prokuratúra.

23:32 Postreh Arpáda Soltésza

Pavol Frešo má v tomto okamihu cez 51 percent. Monika Flašíková Beňová by si mala dávať na svoje priania väčší pozor.

23:22 V Nitre zatiaľ najtesnejší zápas

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

V centrále SDKÚ-DS sa priebežné výsledky prvého kola volieb premietajú na veľké plátno. Aj tak mnohí radšej držia v rukách svoje smartfóny a sledujú z ruky čísla svojich spolustranníkov. Tomáš Galbavý je v Nitrianskom kraji podľa predbežných výsledkov tesne za Milanom Belicom. Ľudovíta Kaníka v Banskej Bystrici však z druhého kola vytláča extrémista Marián Kotleba. Pavol Frešo v Bratislave je stále nad päťdesiat percent, čo by znamenalo víťazstvo už v prvom kole. Spočítaných je však len veľmi málo hlasov.

23:20 Novinári v Smere už stoja na chodníku

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Kandidátka Monika Flašíková Beňová a 43 kandidátov na poslancov do zastupiteľstva pochopili, že nie sú až takí dôležití. Novinárom už povolili stáť na chodníku a dívať sa na zatvorené dvere, za ktorými čakajú na výsledky predstavitelia Smeru. Muž vyhadzovač zmizol.

23:01 Postreh Arpáda Soltésza

"Juraj Blanár do svojej volebnej centrály meškal, lebo vraj mal cez deň bohatý program. Žeby stretnutie so sponzormi?"

22:56 Narazili sme na Glváča

Od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Pri druhom pokuse dostať sa bližšie k vyvoleným u Moniky Flašíkovej Beňovej sme narazili na ministra obrany Martina Glváča. V centrále je už s ním aj minister kultúry Marek Maďarič, či minister spravodlivosti Tomáš Borec. Neznáme tváre Smerákov, ktorí kandidujú na poslancov do zastupiteľstva kraja, sa postupne striedajú pri dverách, kde chodia fajčiť.

22:51 Postreh Arpáda Soltésza

Monika Flašíková Beňová už vie, prečo ľudia kašlali na voľby. Lebo novinári veľa písali o tom, aká nízka účasť bude voľby sprevádzať. "A ľudia vám veria, tak si to osvojili." To mnohé vysvetľuje. Novinári veľa píšu o tom, že Smer zhumpľuje krajinu. A smeráci im veria, tak si to osvojili.

22:47 Blanár do centrály meškal

Od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Blanár prišiel do svojej volebnej centrály s väčším meškaním. Ako vysvetlil, mal dnes bohatý program. Ráno si bol odvoliť vo svojej rodnej obci, neskôr ho čakala smutná udalosť - pohreb manžela jeho zamestnankyne z úradu. "Potom som sa venoval svojej záhrade, aj keď je škaredé počasie. Potreboval som dohnať, čo som zameškal. Potom som sa venoval svojej rodine, keďže po výsledkoch volieb strávim asi nejaký čas opäť so svojimi kolegami," povedal HN. Výsledky volieb si netrúfal odhadnúť. V hlase však mal skepsu, ktorú zdôvodnil nízkou účasťou voličov v kraji. "Máme informácie, že je zhruba 20 percentná." Náladu mu výrazne nezmenila ani správa od kolegyne. "Si víťaz! Podľa predbežných čísel máš výrazný náskok," zvolala s radosťou. "Ešte nie je nič vyhrané. Najdôležitejšie sú veľké mestá, ktoré sa budú sčítavať až na záver," reagoval Blanár pokojne.

22:46 Postreh Daga Daniša

"Monika Beňová Flašíková by bola rada, keby sa o Bratislave rozhodlo už v prvom kole. Súhlas. Aj Bratislava by sa potešila. Keby ju tu už o dva týždne nevidela."

22:30 Postreh Arpáda Soltésza

"V centrále Smeru na Súmračnej držia novinárov izolovaných v presscentre. Je to ohľaduplné. Nechcú, aby sa nakazili."

22:22 V Smere nechýba cola

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Novinári na Smere sa pustili do chlebíčkov, ktoré im štáb Moniky Flašíkovej Beňovej pripravil. Na stole nechýba ani obľúbený nápoj premiéra Roberta Fica Coca Cola. 

22:04 Postreh Arpáda Soltésza

"V centrále  SDKÚ na Šancovej sa pije tramín červený a frankovka modrá. Frešo v tom nevidí žiadnu symboliku. My áno: tramín červený je biele víno, frankovka modrá červené."

22:01 Kaliňák v dobrej nálade

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

V dobrej nálade prišiel pozdraviť média minister vnútra Robert Kaliňák. "Tak sme zavreli," zareagoval na televízne vysielanie, ktoré novinárom v miestnosti beží. V Bratislave to vraj vidí na dve kolá, keďže o post bojujú tri známe mená. Nízka účasť ho vraj nezaskočila. "Aj nízka účasť je voľba demokracie," povedal. 

22:00 Slováci odvolili

Úderom 22. hodiny sa skončili voľby do VÚC. Začalo sa spočítavanie hlasov, prvé predbežné výsledky budú známe o pol jedenástej.

21:57 V Rimavskej Sobote riešili dva podnety

Dve podozrenia z kupovania volebných hlasov preverovala dnes Obvodná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Ako pre TASR povedal jej podpredseda Ján Karas, prípad z obce Šimonovce preveruje polícia, hlásenie z obce Rimavská Seč sa zatiaľ nepotvrdilo.

V obci Šimonovce si podozrivých ľudí všimol starosta Ernest Lakatoš. Okamžite kontaktoval políciu, ktorá informovala aj obvodnú volebnú komisiu. "Boli sme to preverovať, ale nemôžem povedať, v akom je to štádiu. Preveruje to polícia, my vieme toľko, že tam boli ľudia, ktorí mali na papieroch napísané čísla kandidátov, ktorých treba akože voliť. Všetko je však v štádiu vyšetrovania," dodal Karas.

21:53 Najpokojnejšie voľby

Dnešné voľby predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov sa zdajú predsedovi Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Štefanovi Škrabákovi najpokojnejšie, aké počas svojho niekoľkoročného pôsobenia vo volebných komisiách zažil.

"Neviem, či to bolo tým upršaným počasím, ale zdá sa mi, že toto boli najpokojnejšie voľby," povedal po večernom rokovaní ÚVK. Volebnú účasť odhadnúť nevie, predpokladá, že vysoká nebude.

21:50 Dostál: Na súboji Frešo-Krajcer zarobí Smer

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Ako prvý zo šéfov šiestich pravicových strán, ktoré podporujú vo voľbách Pavla Freša, prišiel do volebnej centrály SDKÚ-DS Ondrej Dostál, ktorý stojí na čele mimoparlamentnej OKS. Dostál predpokladá, že v Bratislavskej župe bude druhé kolo. Súboj dvoch pravicových kandidátov Pavla Freša a Daniela Krajcera (NOVA) považuje za nešťastný.

 „Nemyslím si, že z tejto konfrontácie by mohla jedna alebo druhá strana profitovať. Jediný, kto na tom zarobí je Smer,“ tvrdí Dostál.

21:40 Flašíková Beňová sa cíti neutrálne

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Do miestnosti pre novinárov vchádza vysmiata kandidátka, ktorá prišla média osobne privítať. "Neutrálne," odpovedala na otázku, ako sa cíti. Aký výsledok vo voľbách, v ktorých proti nej stojí predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a kandidát Novy Daniel Krajcer, si netrúfa odhadnúť. "Aj vzhľadom na špinavú kampaň, ktorá sa viedla proti mne najmä na internete," posťažovala sa. Novinárom vytkla, že veľa písali o tom, aká nízka účasť bude voľby sprevádzať. "A ľudia vám veria, tak si to osvojili." Na centrále bude na výsledky čakať s kandidátmi na poslancov. Podporiť ju prišiel aj jej syn, manžela Fedora Flašíka nechala doma. Okolo polnoci by sa mal na Súmračnej zastaviť aj premiér Robert Fico. 

21:32 Žilina na svojho lídra Smeru ešte čaká

Od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Žilinská centrála Smeru je stále bez svojho miestneho lídra a župana Juraja Blanára. Aj keď prvý výstup pre novinárov bol naplánovaný na 20:00, zatiaľ sú prítomní len novinári a zamestnanci kancelárie. Pohostenie a dobrá nálada tu však nechýbajú.

21.30 Na Súmračnej všetko po starom

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Pred hlavným vchodom sídla strany Smer-SD stojí chlap, ktorý nás vyprevádza od dverí. "Tu nesmiete byť, vaše miesto je v miestnosti pre novinárov," okríkol nás. Dôvody, prečo nemôžeme stáť na chodníku pri budove, nám rýchlo vysvetlil. "Lebo som dostal príkaz vás tu nepustiť," a ukázal nám pomyselnú čiaru, za ktorú média a fotografi nesmú. Volebný štáb kandidátky na bratislavskú županku Moniky Flašíkovej Beňovej teda začína ako každý iný v sídle Smeru. Kandidátka a jej hostia budú na výsledky čakať na poschodí, novinári pekne spolu v presscentre. 

21:20 Krajcer prišiel na štáb z lesa

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

"Všetko bude záležať od účasti, vyššia účasť nám nahráva, nižšia berie." S takýmito očakávaniami prišiel na svoj volebný štáb do jednej z bratislavských reštaurácii kandidát na župana strany Nova Daniel Krajcer. Či sa mu podarí prebojovať sa do druhého kola, predpovedať nechce. V Bratislave sa totiž očakáva, že súboj o post predsedu kraja povedie predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s kandidátkou Smeru-SD Monikou Flašíkovou Beňovou. Napriek tomu strávil Krajcer volebný deň pokojne. "Voliť som bol až poobede, pretože som dlhší čas nebol so synom, tak som sa snažil s ním stráviť viac času. Boli sme v lese na hubách," prezradil nám a odišiel sa venovať svojim spolustraníkom.

21:00 Dorazil Frešo

Bratislavský župan Pavol Frešo dorazil nakoniec do volebnej centrály skôr, ako avizovali jeho kolegovia. Výsledok prvého kola dopredu odhadovať nechce. Účasť podľa neho nakoniec nemusí byť až tak nízka, ako tvrdia niektorí. „Mám vždy veľký rešpekt voči voličom. Som presvedčený, že sme odviedli poriadnu robotu a to sa odrazí na volebnom výsledku,“ povedal novinárom. Z Daniela Krajcera, ktorý s ním v Bratislavskom kraji súperí o pravicového voliča, obavy nemá.

Na Šancovej sa dnes večer pije Tramín červený a Frankovka modrá. Frešo v tom nevidí žiadnu symboliku. On sám, podľa jeho slov, dnes v noci ostane pri nealku.

20:50 Postreh Arpáda Soltésza

"Slovenský volič dospieva. Už si nevyberá zlo. Ani to menšie. Radšej sedí doma," komentuje predpokladanú nízku účasť komentátor HN Arpád Soltész.

20:25 V SDKÚ sú pripravení na Freša

Od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

V bratislavskej krajskej centrále SDKÚ-DS je všetko prichystané na volebný večer. Modré balóny s nápisom Frešo, náš župan lemujú schodište vedúce na prvé poschodie, kde bude pravica očakávať výsledok volieb v jedinej čisto modrej župe. Politici zatiaľ nedorazili. Bratislavský župan a šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo pozval na Šancovu ulicu dnes v noci aj lídrov ostatných pravicových strán, ktorí ho vo voľbách podporujú. Kto príde, zatiaľ nie je jasné.

19:52 V Žiline a Trenčíne riešili tri podnety 

Volebné komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) riešili počas dnešného dňa prípad skomoleného mena kandidáta na poslanca z Prievidzského okresu, zakrúžkovanie kandidátov na poslancov na vzorovom hlasovacom lístku v Novom Meste nad Váhom a prezentáciu kandidátov na poslancov na elektronickom bilborde v Tvrdošíne.

Situácia poslanca so skomoleným menom sa podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej momentálne vyriešiť nedá. „Na hlasovacom lístku bol preklep, bolo skomolené meno kandidáta na poslanca krajského zastupiteľstva. Momentálne sa to nedá nijako vyriešiť. Hlasovacie lístky sú vytlačené a rozdávané, už sa to nedá vymeniť. Voľby musia pokračovať," povedal predseda ÚVK Štefan Škrabák. Chmelová vysvetlila, že chyba nastala „zanesením nesprávneho údaju pri predkladaní podkladov do tlačiarne“. Ako sa vec bude riešiť, sa podľa nej uvidí po voľbách.

19:50 Bratislavčanka prišla voliť v župane

V župane a s natáčkami vo vlasoch dnes prišla do jednej z volebných miestností v bratislavskom Starom Meste odovzdať svoj hlas žena-volička. "Chcela odvoliť a nakoniec zistila, že nepatrí ani do daného volebného okrsku a musela ísť do inej školy," povedala pre TASR staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

V Novom Meste či v Dúbravke dnes nahrádzali členov volebných komisií, v Karlovej Vsi zase chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia a na Kramároch v priebehu dňa vypadlo kúrenie a samospráva musela operatívne zabezpečovať ohrievače. Viaceré bratislavské mestské časti však hlásia pokojný priebeh volieb do vyššieho územného celku (VÚC), bez výtržností či väčších problémov. Potvrdzuje to aj Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. "Nemáme žiadne podnety alebo sťažnosti, všetko prebieha tak, ako má. Nikto nám taktiež nevolal na našu oficiálnu linku," uviedol pre TASR.

19:07 Ostáva niekoľko hodín

Volebné miestnosti budú otvorené už len niekoľko hodín. Kto chce voliť a ešte nebol, má čas do 22.00 h. Potom sa volebné miestnosti zatvoria a komisie začnú počítať hlasy. Oficiálne výsledky dnešných regionálnych volieb by mali byť známe v nedeľu 10. novembra dopoludnia. Neoficiálne budú skôr. Priebežné výsledky zrátavania budeme zverejňovať na hnonline.sk pre všetky kraje. Prvé by sa mohli objaviť po pol jedenástej večer.

18:43 Na vzore lístku boli zakrúžkovaní kandidáti

Na podnet člena jednej z politických strán rieši Obvodná volebná komisia v Novom Meste nad Váhom zakrúžkovanie kandidátov na poslancov na vzorovom hlasovacom lístku umiestnenom vo volebnej miestnosti.

Vo volebnom okrsku číslo 2 v Novom Meste nad Váhom mali ako vzor hlasovací lístok, na ktorom boli zakrúžkovaní štyria kandidáti na poslancov z dvoch politických strán. Na vzorovom hlasovacom lístku na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja bolo červenou fixkou so žltým zvýraznením napísané „Platný hlasovací lístok. Zakrúžkovať 1. kandidáta.“

Ako povedala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Silvia Judinyová, jeden z členov okrskovej volebnej komisie vzorové hlasovacie lístky strhol a roztrhal, v okrsku sa uskutočnila kontrola z obvodnej komisie, ktorá prípad zápisnične rieši. O prípade informovali aj Krajskú volebnú komisiu v Trenčíne. Podľa predsedu Krajskej volebnej komisie v Trenčíne Juraja Gerliciho do vzorových hlasovacích lístkov, ktoré boli umiestnené za plentou, niekto z voličov dokrúžkoval niekoľkých kandidátov. Okamžite, ako na to členovia komisie prišli, lístky odstránili. Prípadom sa zaoberala aj Ústredná volebná komisia (ÚVK). "Poučili sme okrskové volebné komisie, aby urobili nápravu," uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

17:30 Žena chcela voliť za dcéru

V bratislavskej Karlovej Vsi chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia. Okrsková volebná komisia jej to však neumožnila, žena sa chce teraz sťažovať. "O možnosť voliť za svoju dcéru na základe ňou podpísaného splnomocnenia požiadala volička v 21. volebnom okrsku," informoval TASR prednosta karlovoveského úradu Rastislav Velček. "Komisia takúto možnosť nepripustila, na čo volička vyhlásila, že na konanie okrskovej volebnej komisie podá sťažnosť," dodal Velček. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja Ján Keselý o tejto sťažnosti zatiaľ nebol informovaný. "Ak aj príde, je neopodstatnená, na základe splnomocnenia nie je možné voliť," zdôraznil pre TASR Keselý.

16:06 Varili aj guláš

Aj varením gulášu pred budovou obecného úradu si dnes krátili čas čakaním na voličov členovia okrskovej volebnej komisie v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Červeňany v okrese Veľký Krtíš. V malej dedinke je zapísaných v zoznamoch len 20 voličov. Medzi tými, ktorí už odvolili, bol aj člen komisie Radovan Vágner. "Jednak je to moja občianska povinnosť, a jednak volíme si tých, ktorí verím, budú hájiť naše záujmy," odpovedal na otázku prečo volil. Podľa starostu Radoslava Pálaštyho, v obci sa všetci poznajú a už dopoludnia vedeli, kto všetko príde voliť. "Určite ale neprídu piati občania, ktorí pracujú dlhodobo v zahraničí," uviedol.

15:43 Prišlo viac mladých

O voľby v Starej Hute v okrese Detva nebol asi v polovici volebného dňa taký záujem ako pred štyrmi rokmi. "Ja som tu už ako inventár, keďže som členom volebnej komisie už od deväťdesiatych rokov, takže môžem porovnávať," povedal TASR predseda okrskovej volebnej komisie Ľubomír Mikloš. "Čo je ale pozitívne, chodí viac mladých ľudí, ako tých starších," dodal. V Starej Hute je zapísaných na zoznamoch 274 voličov.

15:05 Postreh Arpáda Soltésza

"Zdá sa, že v týchto voľbách ani jeden z kandidátov neskúšal kupovať hlasy voličov. Škoda. Tých pár eur za hlas je to jediné, čo by od nich mohli reálne získať," glosuje komentátor HN Arpád Soltész.

14:38 Vajda sľubuje vysokú účasť Rómov

V obci Varhaňovce prebiehajú voľby do vyšších územných celkov zatiaľ pokojne. Do volebnej miestnosti pomaly prichádzajú aj Rómovia z miestnych dvoch osád. Ich vajda Jozef Žiga (na snímke), prezývaný Gagarin, sľubuje vysokú účasť. Vo voľbách do orgánov krajskej samosprávy v roku 2009 tu bola síce vysoká účasť, no spomedzi všetkých vtedajších kandidátov na poslancov tu volili najčastejšie 12 mien, ktoré nespájala ani politická príslušnosť, ani bydlisko. Títo dostali od obyvateľov väčšinou viac ako 200 hlasov, ostatní kandidáti mali okolo 20 až 30 hlasov, upozornili na to niektorí súčasní kandidáti na poslancov. Tentoraz je však situácia v obci podľa obyvateľov pokojná. Od rána k volebným urnám prichádzajú ľudia postupne. Dokonca niektorí privážajú svojich nevládnych príbuzných autom k volebnej miestnosti, členovia volebnej komisie prinesú urnu k autu a takto môže aj nevládny človek odvoliť.

13:46 Odvolila najstaršia Prešovčanka

V zariadení pre seniorov v prešovskej mestskej časti Cemjata odvolila dnes ráno aj najstaršia Prešovčanka, 105-ročná Gizela Duždová. "Práve dnes sa dožíva 105 rokov. Trošku sme váhali, či oslavu urobíme dnes, keď to vyšlo na voľby, ale predsa sme si povedali, že je to sviatok pani Gizky. Ona je v rámci svojich možností sebestačná, ale keďže nevie písať ani čítať, na voľbách sa zúčastňuje pravidelne s pomocou nevesty, ktorá jej pomáha orientovať sa v kandidátoch," povedal riaditeľ Zariadenia pre seniorov Harmónia v Cemjate Slavko Poptrajanovski.

13:20 Biedna účasť na Štrbskom Plese

Cestu do najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku (približne 1350 m n. m.) v budove vysunutého pracoviska obce Štrba na Štrbskom Plese merali dopoludnia iba traja zo 68 oprávnených voličov. Výsostne dámska volebná komisia si krátila čakanie na voličov čítaním obecných novín.

13:15 Postreh Arpáda Soltésza

"Väčšina politikov, ich rodín a kamarátov už odvolila. Aj keď ostanú volebné miestnosti otvorené do desiatej večer, voľby už prakticky skončili," glosuje komentátor HN Arpád Soltész.

12:34 Podozrenia z kupovania hlasov sa nepotvrdili

Voľby na východe Slovenska prebiehajú dosiaľ pokojne a bez vážnejších problémov. Podozrenia z kupovania hlasov v Prešovskom kraji sa nepotvrdili. Volebná komisia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zaznamenala dopoludnia dva vážnejšie podnety práve o údajnom kupovaní hlasov voličov. K jednému prípadu malo dôjsť ráno v Medzilaborciach na ulici Dukelských hrdinov, k ďalšiemu v Snine na Sídlisku I. s údajnou cenou päť eur za hlas. "Na miesta podnetov prišla polícia a zástupcovia Obvodnej volebnej komisie. Výsledok bol taký, že ani jeden, ani druhý podnet sa nepotvrdil," uviedol na poludnie pre TASR hovorca Volebnej komisie PSK Radoslav Milčo. Priebeh volieb je podľa neho pokojný a bez problémov.

12:17 Bratislavské voľby sú bez incidentov

Voľby do orgánov samosprávnych krajov prebiehajú v Bratislave pokojne a bez incidentov. Pre TASR to uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. "Majú normálny, pokojný priebeh. Zatiaľ neboli hlásené žiadne narušenia verejného poriadku," dodala.

11:50 Frešo volá po vyšších kompetenciách

Krátko po 10.00 h prišiel dnes k volebnej urne v Základnej škole na Jelenej ulici predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Chcel by som, aby ľudia prišli v rámci volieb do samosprávnych krajov voliť a vyjadrili tak svoj názor, lebo inak za nich rozhodnú iní," povedal po hlasovaní. "Voličská účasť je aj o tom, ako občania vnímajú župy a tiež, ako politici vnímajú župy ako také. Keby sme mali také kompetencie, také právomoci, aké má napríklad Dolné Rakúsko, tak sa neobávam o žiadnu účasť. Tu treba povedať, že decentralizácia sa nedokončila," pokračoval.

11:15 Figeľ chce prekreliť mapu

Na Slovensku treba podľa predsedu KDH Jána Figeľa vyvažovať politickú regionálnu mapu Slovenska. Posledné štyri roky, keď pravica mala predsedu VÚC len v Bratislavskom kraji, vládol podľa neho na Slovensku nepomer. Sám bol dnes odvoliť v bratislavskej Základnej škole s materskou školou Za kasárňou. "Politika potrebuje istú vyváženosť. Od čias prvej Československej republiky, v Československu a na Slovensku boli vytvárané koalície. Vláda jednej strany reprezentovala len obdobie komunizmu. Je lepší pomerný a širší reprezentatívny systém než moc jednej strany," povedal líder kresťanských demokratov.

11:05 Luník IX je frustrovaný

Voľby do vyšších územných celkov na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia medzi voličmi nevzbudili veľkú pozornosť. "V dvoch okrskoch máme zapísaných celkovo 3978 voličov, účasť je zatiaľ dosť slabá, snáď sa to ešte rozbehne," uviedol po 9.00 h pre TASR predseda miestnej okrskovej komisie Juraj Mihaľov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali. Za zamračeného počasia vládla na sídlisku pokojná atmosféra, obyvatelia nakupovali potraviny, na uliciach sa hrali deti. Niektorí z obyvateľov nevedeli, o aké voľby presne ide, iní hovorili, že aj tak sa nič nezmení a nemá zmysel voliť. "Už ma to prestalo baviť, vôbec neverím nikomu, politici len sľubujú, nie že by zveľaďovali mestskú časť, ako sme to navrhovali zo začiatku. Nerešpektujú naše názory. Prídu, nasľubujú, a potom nič nekonajú," uviedol jeden z Rómov v stredných rokoch pred miestnym úradom. O tom, že by malo dôjsť ku kupovaniu hlasov, nepočul.

10:40 Zmizla zástava

V Nitrianskom Pravne, časti Solka, vzal do rána niekto zástavu Slovenskej republiky z multifunkčnej budovy, v ktorej je sídlo štvrtého volebného okrsku. TASR o tom informoval tamojší predseda okrskovej volebnej komisie Jozef Bačovský. Volebná komisia sa podľa neho o chýbajúcej zástave dozvedela ráno, po príchode pred volebnú miestnosť. "Niektorý dobrodinec si ju na svoje účely privlastnil. Museli sme tak zabezpečiť náhradnú," objasnil.

10:10 Riešili podnety na kandidátov

Ústredná volebná komisia (ÚVK) riešila na svojom rannom zasadnutí niekoľko podnetov. Išlo o sťažnosti voči viacerým kandidátom na predsedov samosprávnych krajov. Niektoré z nich boli neopodstatnené, o iných zas ÚVK nemala kompetenciu rozhodnúť. Niektoré postúpila orgánom, ktoré túto kompetenciu majú. Keďže platí volebné moratórium, konkrétnosti predseda ÚVK Štefan Škrabák (KSS) neprezradil. "Nebudem konkretizovať, aby som nezvýhodnil niektorého z kandidátov," povedal po rokovaní Škrabák. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová ešte pred začiatkom rokovania priblížila, že podnety sa zameriavajú na nekalú volebnú kampaň, podozrenie z financovania volebnej kampane z verejných prostriedkov, nezákonný spôsob zisťovania prieskumov verejnej mienky.

09:50 Bugár dúfa, že ľudia prídu voliť

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prišiel voliť so svojou rodinou, manželkou Gabrielou, svokrou a dcérou. Svoj hlas odovzdal v ranných hodinách vo volebnej miestnosti na Pomleskej ceste v Šamoríne. Po odovzdaní hlasovacieho lístka Bugár novinárom povedal: "Presne som vedel, koho budem voliť, poznám ich prácu. Dúfam, že občania využijú svoje právo." Podľa jeho ďalších slov voličom nemôže byť ľahostajné, aké budú cesty, doprava, sociálne alebo zdravotné zariadenia. Pripomenul, že pre jeho stranu sú tieto voľby dôležité preto, lebo prinášajú možnosť zistiť silu Mosta-Híd.

09:45 Valaliky čakajú nízku účasť

V troch volebných okrskoch v druhej najväčšej obci v okrese Košice – okolie Valalikoch, s 4200 občanmi, si dnes voliči okrem predsedu VÚC môžu vybrať ôsmich poslancov zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Ako pre TASR uviedol predseda druhej okrskovej volebnej komisie Ladislav Ohman, zapísaných tu majú 360 oprávnených voličov. „Účasť je zatiaľ nízka, voliči prichádzajú veľmi sporadicky,“ povedal. Podľa členov volebnej komisie sa tu účasť pravidelne pri všetkých druhoch hlasovania pohybuje okolo tridsiatich percent. „Dnes to pravdepodobne bude nižšie,“ doplnil Ohman.

09:30 Medzilaborce hlásia prvý podnet

Členovia Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Medzilaborciach preverovali dnes ráno na ulici Dukelských hrdinov podnet, ktorý poukazoval na kupovanie hlasov rómskych voličov. Na mieste však nič podozrivé nezistili. "Boli sme sa tam pozrieť, zatiaľ sa tam nič nedeje, nič sa nepotvrdilo. Na mieste sa bola pozrieť aj polícia," informoval TASR predseda ObVK Karel Mazanec. Každý podobný podnet bude podľa jeho slov ObVK v priebehu dnešného dňa preverovať priamo v teréne.

07:55 Voľby sú bez problémov

Voľby do vyšších územných celkov sa na Slovensku začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo 5931 volebných miestností, v obci Lazany v banskom regióne Prievidza môžu voliči hlasovať už od šiestej. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej tam vyšli v ústrety ľuďom, ktorí idú dnes do práce. "Aby si mohli odvoliť a ísť do práce," vysvetlila.

07:10 Fico to už má za sebou

Premiér Robert Fico odvolil medzi prvými. Svoj hlas odovzdal na bratislavských Dlhých dieloch.

07:05 Prvý volič vo voľbách do VÚC v bratislavskej Devínskej Novej Vsi odvolil dnes hneď po otvorení volebných miestností o 7. hodine. "Je dôležité, aby sa občania zúčastnili na voľbách, pretože potom len frflú a to nie je správne," uviedol prvý volič v Devínskej Novej Vsi, ktorý odvolil v jednej z volebných miestnosti v Základnej škole Ivana Bukovčana. Možnosť využiť volebné právo hneď na začiatku sa rozhodol preto, lebo ho v priebehu dňa čakajú pracovné povinnosti.


Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h.

Za predsedu kraja bude zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Ak sa to nepodarí žiadnemu kandidátovi v kraji, 23. novembra sa uskutoční druhé kolo s dvomi najúspešnejšími kandidátmi z dnešného kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

Vo volebnej miestnosti musí volič preukázať svoju totožnosť, na čo má slúžiť platný občiansky preukaz. Následne dostane prázdnu obálku označenú odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta alebo mestskej časti) a dva hlasovacie lístky. Jeden je určený na voľbu predsedu kraja a druhý na voľbu poslancov krajského zastupiteľstva.

Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát sa tieto voľby uskutočnili na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.

01 - Modified: 2005-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KVALIFIKÁCIA MS 2006
01 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 02 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 03 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk 04 - Modified: 2022-10-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Exministri smerujú do komunálu, kotlebovci chcú ovládnuť kraje. Vo voľbách kandiduje až polovica parlamentu 05 - Modified: 2022-04-11 16:30:30 - Feat.: - Title: Komunálne voľby 2022. Vieme, kto s kým nepôjde. No nevieme, kto s kým pôjde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 03:11