StoryEditor

Sme hlavná prekážka pre plány Smeru

24.01.2016, 23:00
Líder Siete Radoslav Procházka pre HN vysvetľuje svoje výroky o Smere i povolebné ambície.

Do parlamentu sa dostal na kandidátke KDH. S kresťanskými demokratmi sa však rozišiel. Uspel v prezidentských voľbách, založil vlastnú stranu a jeho ambíciou je byť premiérom – Radoslav Procházka.

 

Prekvapili ste voličov podporou-nepodporou Andrejovi Kiskovi, rozhovorom s Igorom Matovičom a teraz nešťastným výrokom na Plese Spišiakov o spolupráci so Smerom. Koľko toho od vás ešte voliči znesú?

To uvidíme, máme ešte šesť týždňov do volieb. Podstatné je podľa mňa to, že my pre ľudí, o ktorých mandát sa uchádzame, máme dobrý plán. Plán fungujúceho štátu, ktorý vytvára predpoklady na ochranu a rozvoj pracujúcej strednej vrstvy, ktorá Slovensko drží nad vodou. A od ktorej úspechu závisí úspech celej krajiny. Myslím si, že máme aj predpoklady ten plán presadiť. Ak by sme nemali ani jednu z týchto vecí, tak by to bol problém.

Ide skôr o formu komunikácie, akým spôsobom vysielate signály verejnosti. Politici to robia tak, že sa naučia nejakú formulku na nepríjemné otázky a potom ju opakujú. Neuvažujete o niečom podobnom v prípade otázok týkajúcich sa spolupráce so Smerom?

Podľa mňa je veľmi dôležité, aby človeka bavilo to, čo robí. A mňa to celé baví práve preto, lebo viem byť autentický. Ja rozhovory s novinármi beriem ako príležitosť sa porozprávať, nie ako príležitosť nejakým umelým naučeným spôsobom niečo odverklíkovať.

No volič tomu chce aj rozumieť. Takže to teraz môžete tak vyskúšať. Viete povedať jasné nie Smeru?

Ja si myslím, že ho hovorím rok a pol. Už hovorím rok a pol to isté. My sme vznikli práve preto, aby sme celú tú politickú generáciu, dnes ju najvýraznejšie reprezentuje Smer, vymenili. Podstata jej fungovania naozaj spočíva vo vzájomných výčitkách, doťahovaniach, hádkach a navyše v takej správe štátu, ktorá ľuďom neprináša konkrétny osoh a žiadny praktický úžitok. To, že nám kolabuje zdravotníctvo, že školstvo prešľapuje na mieste.

Dal som jasnú otázku, či viete povedať nie. Vravíte, že ho opakujete rok a pol.

Nikto v Sieti neuvažuje, neplánuje a neželá si tú koalíciu.

Dobre vedieť.

Jediná možnosť, o ktorej sme sa v Sieti rozprávali a o ktorej sa bavíme, ako k nej dospieť, je získať pre Sieť poverenie na zostavenie vlády.

Ako vlajkové lode programu ste si stanovili prijatie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem. Prečo to považujete za také zásadné kroky, ktoré by pomohli Slovensku? Nie je dôležitejšie, aby sa vymáhali zákony, a nie do tej džungle pridávať nové marketingové záležitosti?

Považujeme to za dôležité ako nástroje. Tým sa náš plán fungujúceho štátu ani zďaleka nevyčerpáva. Ak je niečo vlajkovou loďou, tak sú to nižšie odvody pre malých a stredných zamestnávateľov.

Ak ste si to dali ako podmienky vstupu do vlády, tak som to pochopil tak, že sú to tie najzásadnejšie systémové veci, ktoré posunú Slovensko dopredu.

Perfektne ste to povedali, že podmienky. A toto sú podmienky preto, aby sa ten fungujúci štát vôbec mohol stať realitou. Na to, aby my sme si vedeli dopriať kvalitné zdravotníctvo, kde sa zdravotnícki pracovníci nebudú cítiť ako posledné koleso na voze. Aby sme si vedeli dopriať moderné, na úspech zamerané vzdelávanie. Aby sme si vedeli dopriať lepšiu cestnú infraštruktúru. Lepšie fungujúce úrady a súdy. Na to potrebujeme každé jedno euro, ktoré sa niekomu prilepí na prsty, dostať naspäť.

Podľa vás sa ten zákon bude vynucovať?

Veď preto to robíme. Máme dve možnosti. Vôbec to neskúsiť a vtedy je šanca, že sa niečo podarí, nula. Alebo to skúsiť a vtedy je šanca, že sa niečo podarí, zásadne vyššia ako nula.

Máme aktuálne štrajk učiteľov a sestier. Ako sa pozeráte na ich požiadavky? Žiadajú 140 eur hneď a 90 potom. Keď som si to laicky prepočítal, je to približne štvrť miliardy ročne. Je to podľa vás adekvátne klásť takéto ultimáta?

Úplne rozumiem tomu, že vnímajú súčasný čas ako vhodný na to, aby presadili svoje požiadavky.

Takže nesúhlasíte s názorom premiéra, že ide o politikárčenie?

Premiéra? Veď ten je posledný na svete, ktorý by smel učiteľom alebo zdravotníkom toto povedať. Keď bol v opozícii, tak sa na organizovaní tých štrajkov podieľal. Necítim žiadne morálne právo pliesť sa do roboty odborov. Odbory sú apolitické, nestranícke, zastupujú ľudí práce, zamestnancov. A ja im ako politik nejdem hovoriť do toho, ako to majú robiť. Ale bol tu politik, tlačovkový, štrajkový politik, súčasný premiér, ktorý v čase, keď bol v opozícii, podieľal sa na tých záležitostiach veľmi bezprostredne. Vláda, ktorá má v erbe sociálny štát. Ten sociálny štát vyzerá tak, že profesie s mimoriadnou pridanou hodnotou pre spoločnosť sú pripravené štrajkovať a tí najväčší kapitalisti sú v pohode.

Nie sú to však úplne masové protesty.

Po tej skúsenosti, čo majú, sa im ani nečudujem.

Keby ste boli premiér, dali by ste im tých 230 eur?

My sme povedali, že tá najdrahšia vec, ktorú sa za najbližšie štyri roky chystáme urobiť, ak budeme vo vláde, je 624 miliónov eur do vzdelávacieho systému. Nikto tu takúto verejnú investíciu v takomto rozsahu neurobil. Kľúčové na tomto probléme je, že zdravotníkov i učiteľov veľmi dlho vodili za nos. Dnes vyhrotili tú situáciu práve preto, že už počuli veľmi veľa dohôd. A už sa niečo aj dohodlo a potom sa to nedodržalo. Jednoducho si chcú presadiť niečo, čo bude mať nejaký pevný pôdorys a na čo sa môžu spoľahnúť, že sa to aj dodrží.

Povedali ste o premiéroví, že je štrajkový a tlačovkový typ. Ono mu to zjavne nejaké ovocie prinieslo. Nevidím opozíciu, že by dostatočne využívala túto tému.

My sme mali silnú tlačovku k zdravotníctvu. Sústredili sme sa na to, čo chceme urobiť. Prečo nás viac nevidieť v médiách. To by sme sa dostali do debaty, prečo nás nevidieť v médiách. Ja som nemal tri roky príležitosť byť v televíznej debate s premiérom. Keď on ide na televízne debaty, vyberie si Figeľa, Bugára alebo Freša. Prečo asi? Od samého začiatku my sme ich hlavný volebný súper. My sme hlavná prekážka pre ich plány.

Máte v programe zrušenie dane zo straty, čiže daňových licencií, chcete vyššie odpočítateľné položky pre rodiny s deťmi, chcete jednoduchšie živnosti. Myslíte si, že vám to vydá?

Toto je legitímna otázka, pretože ľahko sa čokoľvek nasľubuje. My sme práve preto urobili tú bezprecedentnú vec, že sme dali dokopy tieňový rozpočet. V ňom sa nám podarilo preukázať, že máme zdroje na lepšie fungujúci štát. Aj na nižšie odvodové zaťaženie, aj na to – nechať viac peňazí v rodinných rozpočtoch. Aj nižšie odvody sú návratná investícia. Nechať viac peňazí pracovitej väčšine v skutočnosti môže hospodárky rast skôr povzbudiť.

V štáte sa vždy skonzumuje len to, čo sa v ňom vyrobí. Narážam na to, či nebudeme potrebovať jedného dňa tých obávaných migrantov. Či by sme na to nemali myslieť. Máme za dverami chudobnú Ukrajinu, kde by mnohí ľudia boli vďační za to, keby dostali príležitosť tu pracovať. Uvažujete aj v nejakej takejto vízii?

Ak to chcete premostiť s demografickou krízou, mám pocit, že Slováci vedia, ako sa robia deti, že tu nemáme nejakú systémovú prekážku pre vlastnú reprodukciu.

Ale nedeje sa to.

Do istej miery je migrácia prirodzená vec, že sa migruje za prácou do bohatších krajín. Veď mnohí Slováci sú v západnej Európe. Problém však je, že ak by sa aj chceli vrátiť, tak ich štát a pomery v ňom vyslovene odrádzajú. Produkujeme vlastných ekonomických migrantov.

Ak by sme nevyrábali ani jedného, aj tak sme na tom demograficky zle. Kde vidíte riešenie tohto problému?

Riešenie vidím v podpore rodiny. Úspech Slovenska závisí od toho, ako sa bude dariť slovenským rodinám.

Ak sa pozrieme na oveľa bohatšie štáty, ako keby komfort ľudí neviedol k tomu, aby mali viac detí, ale práve naopak.

My sme iní. Tu je silný zmysel pre rodinu. Myslím si, že pre rodinu ako viacgeneračné spoločenstvo. Ak ľudia zistia, že ak sa rozhodnú mať dieťa a ich životná úroveň ide zásadne dolu v dôsledku rozhodnutí štátu, tak majú tendenciu rodičovstvo odkladať.

To znamená, že sa do toho opriete?

Je to jedna z vlajkových lodí nášho programu. Praktická podpora rodiny ako nástroj zmierňovania dôsledkov demografickej krízy.

Premiér celú opozíciu obvinil z toho, že keby to bolo na vás, tak by ste sem navozili tisícky migrantov a že nevidíte riziká súvisiace s migračnou krízou. Môžete to potvrdiť alebo vyvrátiť?

To je až neuveriteľné, čo si on dovolí povedať. Sulík alebo ja nepomenúvame riziká masovej migračnej vlny? Dlhé mesiace to robíme. Sulík svojím spôsobom. Ja svojím spôsobom. Čo je v tejto situácii paradoxné, že on má toľko priestoru v médiách a tak často tie veci opakuje, až ľudia ako keby tomu začínali veriť.

Nedávno Rakúsko oznámilo zavedenie hraničných kontrol. Dá sa tá erózia zastaviť?

Dúfam, že sa tá erózia našich hlavných benefitov v únii dá zastaviť. Je nám lepšie, keď sme súčasťou nejakého spoločenstva, než keď stojíme nahí na mraze. Vždy treba zvažovať náklady a výnosy. Ľudia súvahu nákladov a výnosov vnímajú pozitívne.

01 - Modified: 2008-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arogantní idú cestou cukru a biča
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 21:59