StoryEditor

Útok na Matoviča môže Fica pripraviť o percentá vo voľbách

07.02.2016, 23:00

Necelý mesiac pred voľbami sa kampaň vyostruje a tlačovým konferenciám namiesto utečencov dominujú daňové výpisy Igora Matoviča. Premiér Fico svojimi obvineniami sleduje snahu o zisk politického kapitálu, zhodujú sa politológovia. Pohybuje sa však na tenkom ľade, upozorňujú. „Určitú časť voličov môže takýto postup skôr nahnevať. Ani v prezidentskej kampani to Ficovi nepomohlo, skôr naopak,“ hovorí prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Práve v prezidentských voľbách padali z úst Roberta Fica na adresu Andreja Kisku usvedčenia z úžerníctva či scientológie.


Čítajte viac: Masér zo Súmračnej


 

Matovič mal používať „biele kone“

Premiér Fico v uplynulých dňoch viackrát zdôraznil, že líder hnutia OĽaNO mal mať prsty v daňovom podvode pri predaji spoločnosti Igor Matovič – regionPRESS. Firmu predal svojmu bývalému zamestnancovi Pavlovi Vandákovi ešte v roku 2008 za 122 miliónov korún.

Tieto financie mal podľa Fica Matovič preliať na svoj osobný účet a nový majiteľ účtovníctvo firmy zlikvidoval. Krátko nato mal líder OĽaNO od zmluvy odstúpiť. „Aby Igor Matovič ochránil svoj majetok pred exekúciami, svoj podiel v roku 2006 previedol na manželku. Bál sa daňových kontrol,“ povedal ešte v sobotu Fico. „Na koho účet som to mal previesť? Na cudzí účet?“ reagoval Matovič. Podľa neho boli všetky transakcie legálne. „Tie peniaze na účte mojej živnosti boli všetky zdanené. To nie je tunelovanie,“ uviedol a dodal, že firmu viedol čestne.

Podľa premiéra sa to malo stať „tesne“ pred ohlásenou daňovou kontrolou. Matovič toto tvrdenie odmietol a povedal, že už v tomto období mal dlhodobo trvajúcu daňovú kontrolu, ktorú označil za odvetu. Premiér zároveň tvrdil, že o podozreniach z podvodov nemal doposiaľ dôkazy, a preto s nimi prichádza až tesne pred voľbami. Líder OĽaNO upozornil na to, že s podobnými podozreniami na jeho osobu vyrukovala v pléne národnej rady Ficova spolustraníčka Renáta Zmajkovičová, a teda premiér o nich musel vedieť už skôr.

Politológ: Fico zneužil post premiéra

Matovič cez víkend sľúbil, že verejnosti ukáže v priebehu tohto týždňa všetky potrebné dokumenty. S nimi už avšak stihol vyrukovať premiér, keď novinárom rozdal fotokópie zmlúv o predaji podniku, záznamy z Daňového úradu v Trnave a zápisnicu o ústnom pojednávaní.

V sobotu na ďalšej tlačovej konferencii k tomu doložil aj výdavkový doklad na sumu 348-tisíc korún, ktorý má dokazovať transakciu v aspoň tejto miere. Podľa šéfa obyčajných ľudí získal Fico tieto dokumenty nelegálne. Poskytnúť ich totiž na vyžiadanie môžu iba daniari, ktorí takéto konanie však odmietli.

„Sústreďme sa na obsah,“ odkázal Fico novinárom na otázku, akým spôsobom dokumenty získal, a či tým neporušil daňové tajomstvo. „Je tam podozrenie zo zneužitia postavenia premiéra. Je to úplne niečo iné, ako keď podobné podozrenia vytiahne novinár,“ myslí si politológ agentúry Polis Ján Baránek. Nepredpokladá však, že práve toto môže premiérovi výrazne poškodiť. „Volič je na takéto obvinenia imúnny. Nezaujíma ho, ako sa premiér k týmto informáciám dostal. Zaujíma ho iba, či sa Matovič obháji, alebo nie,“ povedal.

Obyčajní môžu aj získať

Podľa Mesežnikova môže táto „kauza“ mať presne opačný účinok, než v aký v Smere dúfali. „Takéto oslabenie súperov a konkurentov môže mať mobilizujúci účinok na opačnej strane – a teda osloviť skôr voličov Matoviča,“ povedal. Podľa neho sú obvinenia premiéra voči Matovičovi reakciou na predvolebné preferencie.

Podľa posledných prieskumov Smer skôr stagnuje, a v agentúre MVK mu dokonca namerali výrazný pokles na 32 percent. V ostatných agentúrach má preferencie stabilne vyššie. Baránek upozorňuje, že rovnako môže stratiť aj OĽaNO. „Matovič bude musieť dokázať, že hovorí pravdu. A ak to dokáže nedostatočne, ako v prípade Ficových údajných účtov na Belize, tak to dopadne zle pre neho samého,“ hovorí politológ agentúry Polis.

Podľa neho môžu byť práve tieto Matovičove minuloročné obvinenia dôvodom, prečo premiér upozorňuje na niekoľko rokov staré údajné podvody. „Jediným logickým vysvetlením je podľa mňa osobná odveta za Belize,“ povedal Baránek.

01 - Modified: 2008-02-01 09:57:00 - Feat.: 0 - Title: Miera hrubých úspor domácností v EÚ v 3. kvartáli oslabila
01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-09-22 13:16:34 - Feat.: - Title: Zuzana zo Solivaru svoju výhru dostane: Obohatí sa o 400-tisíc eur, ktoré jej utiekli v očkovacej lotérii 03 - Modified: 2021-09-05 10:56:36 - Feat.: - Title: Predčasných volieb sa neobávam, vyhlásil Heger. Tvrdí, že Matoviča ako lídra strany určite vymeniť nechce 04 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 05 - Modified: 2021-08-04 16:22:04 - Feat.: - Title: Pre štátnu zamestnankyňu sú neočkovaní "tupelami". Matovič má pre ňu tvrdý odkaz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:16