StoryEditor

Vášáryová vs. Banášová. Slovný súboj kvôli utečencom

20.10.2015, 00:00
Autor:
šušu
Utečenecká kríza vyvolala vášne aj tam, kde by ich asi málokto čakal. A to medzi slovenskými celebritami.

Do herečky Magdy Vášáryovej sa „obula“ moderátorka Adela Banášová. Tej sa totiž nepáčilo, že poslankyňa Vášáryová kritizuje Slovákov. „Naozaj ma mrzí, keď to miestami vyzerá až tak, ako keby vlastní a mienkotvorní ľudia Slovákmi opovrhovali,“ píše Banášová.

Magda Vášáryová

Známa slovenská herečka a politička odštartovala kritické vyjadrenia na adresu Čechov a Slovákov svojím emotívnym vystúpením v Českej televízii.

Nesúhlas s prijatím utečencov dala do kontrastu s nadšením ľudí, keď ide o záchranu psov. „Keby sme si mali rozdeliť tisíc psov, tak by sa ľudia okamžite angažovali. Všetci by boli nadšení a zdieľali by si fotografie psíkov,“ povedala Vášáryová, ktorá pokračovala tým, že má svoju poslaneckú mailovú schránku zahltenú výzvami, aby hlasovala za zákon o psoch.

„Ale nikdy som nedostala 250 mailov, aby sme zachránili 60-tisíc sýrskych detí. A toto bude mať pre nás nedozerné následky. Zistili sme, že jednoducho nie sme kresťania,“ dodala politička.

Adela Banášová

Na Vášáryovej porovnávanie súcitu Slovákov so psíkmi a naopak nedostatku porozumenia pre utečencov zareagovala vo svojom komentári pre Hospodárske noviny moderátorka Adela Banášová.

„To, že by sme skôr umiestnili tisíc psíkov ako utečencov, je, samozrejme, zaujímavý a do veľkej miery pravdivý postreh. Osobne však vnímam rozdiel v tom, že psíky neutekajú z, krajiny psíkov‘, ktorú dlhodobo niekto nivočí. Psíky sú už nami zotročené tvory, iná možnosť a povinnosť, ako ich umiestniť, neexistuje. Ale verme, prosím, aj tomu, že keby sa nejaký psík zdal agresívny alebo inak nebezpečný pre okolie, tak by sa to veru, riešilo‘ radikálne,“ tvrdí Banášová.

Tá sa zároveň zastáva Slovákov a tvrdí, že nie sú xenofóbnejší ako ľudia v iných krajinách a nie je pravda, že utečencom pomôcť nechceme.

Čítajte viac:
Adela Banášová: Majte ma radi

Vášáryová sa pustila do Slovákov: Bojíme sa vlastnej slabosti. A ja sa bojím slabochov

Vášáryová svoj postoj vysvetľovala aj v rozhovore pre Lidové Noviny:„Všetci sme vyrástli na hierarchii kresťanských hodnôt, ale nie všetci sme kresťania. Ide o naše kultúrne podhubie, formované napríklad desatorom. Podvedome vieme, čo je zlé a čo dobré, aj keď sa podľa toho vždy neriadime,“ tvrdí Vášáryová.

Jej oponentka Banášová si pri svojej kritike zobrala na mušku aj médiá, ktoré podľa nej neinformujú o tom, že v „ochotných“ krajinách sa vyostruje situácia medzi domácimi a utečencami. „Niektorí Slováci cítia, že sa nedeje všetko s kostolným poriadkom, že za oponou sa hrá veľká hra, kde práve tá všade spomínaná ľudskosť je pre najmocnejších neznámy pojem. Je neľudské poukazovať na to, že ľudskosťou by sa mali zaoberať tí, ktorí dlhodobo vytvárajú v domovoch utečencov chaos a hrôzu? Ľudskosť by sa nemala oddeliť od zdravého úsudku,“ dodáva Banášová, ktorá zároveň Slovákov vyzýva, aby mali súcit s vlastnými krajanmi. „Stretávam sa so Slovákmi po celom našom hrboľatom území, ktorí sa nejako snažia, ktorí v malom podnikajú, aj keď stredná trieda ako hlavný zamestnávateľ dostáva skôr polená pod nohy než pomoc,“ dodáva Banášová.

Pred zbytočným stavaním sa do pozície obete však varuje Vášáryová. Podľa nej sa práve Slováci do tejto pozície stavajú už stáročia. „Byť obeťou a cítiť sa obeťou sú však dve odlišné veci. Skutočná obeť sa ani obeťou nemusí cítiť a, naopak, cítiť obeťou sa môžete, aj keď obeť nie ste. Zistíte, že je to úžasná životná stratégia. Keď ste obeť, nikto od vás nič nechce. Nikto od vás nechce, aby ste za niečo prevzali zodpovednosť, všetci vás ľutujú. A my sme sa v tom pocite zabývali,“ dodáva Vášáryová.

Banášová okrem kritiky ponúka aj návod, ako dosiahnuť to, aby Slováci boli ľudskejší a mali viac súcitu. Podľa nej by sme si mali ako Slováci dať viac nádeje a pochopenia. Časom sa tak naučíme byť súcitnejší. Vášáryová však situáciu takto ružovo nevidí. „Až sa ukáže, že utečenci nie sú zďaleka taký problém, ako sa ľudia obávali, otočí sa ich nenávisť voči niektorej skupine obyvateľov,“ dodáva politička.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 03:02