Ministerka spravodlivosti Lucia ŽitňanskáTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Smutná realita slovenského súdnictva. V hodnotení Bruselu sme dopadli najhoršie z celej Únie

10.04.2017, 14:18
Autor:
TASRTASR
Slovenská verejnosť podľa tohto hodnotenia dôveruje v nezávislosť súdov najmenej v celej EÚ.

Právne systémy v členských štátoch EÚ sú čoraz efektívnejšie, vyplýva z tohtoročného porovnávacieho hodnotenia justície z dielne Európskej komisie. Slovensko má podľa tohto hodnotenia najmenej nezávislé súdy zo všetkých členských štátov.

"Piate vydanie hodnotenia právnych systémov v EÚ (EU Justice Scoreboard) potvrdzuje, že efektívna justícia je kľúčová na budovanie dôvery v podnikaní a vhodného investičného prostredia na jednotnom trhu. Vyzývam členské štáty, aby ich justičné reformy boli v súlade s právnym štátom a nezávislosťou súdnej moci," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

EK sa pri každoročnom komparatívnom hodnotení právnych systémov sústreďuje na vyhodnotenie troch hlavných parametrov – efektivity, kvality a nezávislosti justície. Oproti minulým rokom prináša aktuálne hodnotenie novinky. Po prvý raz EK hodnotila aj vymožiteľnosť práva pre spotrebiteľov a dĺžku súdnych procesov týkajúcich sa prania špinavých peňazí.

EK v hodnotení konštatuje skrátenie civilných a obchodných súdnych sporov a vo väčšine členských štátov aj limity na maximálnu dĺžku súdnych procesov a stabilnú dôveru verejnosti v nezávislosť súdnictva. Na druhej strane v hodnotení uvádza, že to neplatí vo všetkých štátoch.

Slovenská verejnosť podľa tohto hodnotenia dôveruje v nezávislosť súdov najmenej v celej EÚ. Za hlavný dôvod nedôvery oslovení respondenti aj firmy označili zasahovanie alebo nátlak vlády a politikov na súdy. Slovensko patrí medzi členské štáty s najdlhším trvaním občianskych a obchodných sporov. Na poslednej priečke v nezávislosti súdov sa Slovensko umiestnilo aj v rebríčku Svetového ekonomického fóra.

Vo februári vydala EK odporúčania, v ktorých Slovensku rovnako vyčítala nedostatky v nezávislosti súdov, príliš malý pokrok smerom k efektivite právneho systému a nízku vymožiteľnosť práva.

01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 03 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 04 - Modified: 2024-04-29 11:01:49 - Feat.: - Title: Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Únie v apríli mierne klesla, očakáva sa pokles zamestnanosti 05 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 04:41