Poslanec SaS Karol Galek. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Poslanci presunuli hlasovanie o tepelnej energetike na júnovú schôdzu, súhlasili s Galekovým návrhom

03.05.2023, 20:47
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Zuzana Čaputová novele vyčítala, že legislatívny proces v rámci poslaneckého návrhu neposkytol dostatočný priestor pre zapojenie odbornej verejnosti a odbornú diskusiu.

Poslanci Národnej rady preložili záverečné hlasovanie o vetovanej novele zákona o tepelnej energetike až na záver nasledujúcej júnovej schôdze parlamentu. Súhlasili tak v stredu s návrhom jedného z predkladateľov, poslanca SaS Karola Galeka.

Problém vznikol s účinnosťou novely, ktorá mala pôvodne platiť od 1. mája tohto roka. Keďže ju však prezidentka Zuzana Čaputová parlamentu vrátila, mali poslanci tento dátum zmeniť, aby právna norma nebola retroaktívna. Takýto návrh však pri jej opätovnom prerokovaní neschválili.

Nedostatok času

"Vzhľadom na to, že ústavnoprávny výbor Národnej rady na svojom rokovaní nenašiel zhodu na riešení vzniknutej situácie, je potrebné vzhľadom na jej zložitosť získať časový priestor," vysvetlil presunutie hlasovania Galek.

Na základe pôvodne schválenej novely mali do budúcnosti pri povoľovaní výstavby nových zdrojov tepla s výkonom nad 100 kilowattov obec či ministerstvo hospodárstva posudzovať, či sa nezníži odber tepla z centralizovaného zdroja využívajúceho zelené energie. V takom prípade by nebolo možné vydať osvedčenie na výstavbu sústavy tepelných zariadení alebo jej časti. Výnimkou mali byť nové zdroje tepla využívajúce obnoviteľné zdroje energie.

image

Galek: Som sklamaný, že prezidentka vetovala zákon o teplárenstve

"Hlavným cieľom zákona je zjednodušenie povoľovacieho procesu pri výstavbe nových zdrojov tepla využívajúcich prevažne OZE alebo odpadové teplo, a to vrátane decentralizovaných zdrojov tepla, ktoré zabezpečujú dodávku tepla pre bytové domy a iné objekty spotreby tepla," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Novela mala súčasne chrániť od odpájania tie účinné systémy CZT, ktoré už dnes využívajú obnoviteľné zdroje energie v podiele 65 percent a viac.

Kritika od prezidentky

Prezidentka novele vyčítala, že legislatívny proces v rámci poslaneckého návrhu neposkytol dostatočný priestor pre zapojenie odbornej verejnosti a odbornú diskusiu, aká bola podľa nej pri zmenách v tepelnej energetike ako regulovaného odvetvia a v čase energetickej krízy žiaduca.

"Keďže zákon o tepelnej energetike predstavuje komplexnú právnu ochranu všetkých existujúcich účinných centralizovaných zásobovaní teplom bez ohľadu na využívaný zdroj energie, je prezidentka presvedčená, že akékoľvek legislatívne zásahy musia byť náležite zvážené najmä z odbornej stránky a z hľadiska dosahu na široký okruh spotrebiteľov," uviedla pri vetovaní novely hlava štátu.

Prezidentka poukázala aj na nesúhlasné stanoviská k schválenému zákonu doručené zo strany ministerstva hospodárstva, Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Slovenského zväzu výrobcov tepla a mesta Košice.

01 - Modified: 2023-04-20 10:55:34 - Feat.: 1 - Title: Galek: Som sklamaný, že prezidentka vetovala zákon o teplárenstve 02 - Modified: 2023-04-19 22:15:09 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka vetovala zákon o tepelnej energetike. Chýbala jej odborná diskusia, najmä v čase krízy 03 - Modified: 2023-04-18 09:03:58 - Feat.: 1 - Title: Za drahé energie môžu Sulík a Galek, tvrdí KDH. Podľa strany sa nedržali „zdravého rozumu"
01 - Modified: 2024-04-08 13:52:01 - Feat.: - Title: Ruské útoky zasiahli 80 percent tepelných elektrární, oznámil ukrajinský minister energetiky 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 03 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval 04 - Modified: 2024-03-10 18:56:47 - Feat.: - Title: Nemecký vicekancelár chce koaličnú jednotu pred hlasovaním o strelách pre Kyjev 05 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:36