StoryEditor

Prokurátor korupčných káuz Ondrej Repa pre HN: Verdikt pri Kočnerovi ma prekvapil

14.06.2023, 15:44

Riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa v
rozhovore pre HN okrem iného približuje:

  • Ako sa vyvíjajú prípady oligarchov Jozefa Brhela a Miroslava Výboha.
  • Čo považuje za najväčšie problémy pri paragrafe 363.
  • Ako sa posunulo zaisťovanie majetku páchateľov a kde treba zlepšiť legislatívu.
  • Ako vníma rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.
  • Prečo klesla ochota obvinených spolupracovať s vyšetrovateľmi a prokurátormi.
  • Aké podozrivé aktivity zachytil smerom k svojej osobe.

Máte obavy pred septembrovými voľbami?

Obavy určite nie. Na moju prácu a prácu mojich kolegov to nemá vplyv. Je to situácia, ktorá bola predvídateľná. V zásade vždy prichádza po istom čase k zmene politickej garnitúry.

Spoliehajú sa podľa vás obvinení politici, oligarchovia či bývalí policajti a sudcovia, že ich stará garnitúra po voľbách vytrhne spod hrozby trestov?

Ja ako prokurátor aj moji kolegovia na Úrade špeciálnej prokuratúry vnímame určitú tendenciu, ktorá prišla s vývojom celého spoločenského diania. Situácia z rokov 2020 až 2021, keď sme mali veľa spolupracujúcich obvinených, už dnes nie je taká vypuklá. Dnes sú viacerí aj takí spolupracujúci, ktorí zo začiatku pomerne horlivo vypovedali, iní sú viacej rezervovaní. Niektorí dokonca úplne zmenili svoj postoj a odmietajú ďalej spolupracovať. Samozrejme, všetko môže mať svoj vplyv a ľudia určite môžu aj kalkulovať, rátať s rôznymi variantmi, avšak to nemôže mať vplyv na prácu orgánov činných v trestnom konaní.

Ako sa to ešte prejavuje?

Sme svedkami aj obštrukcií, odďaľovania pojednávaní, a to možno práve pre prísľuby očakávania nejakej ďalšej spoločenskej zmeny.

Hrozí, že niektorí policajti a prokurátori dajú po 30. septembri výpoveď?

Väčšina príslušníkov Policajného zboru, ale aj prokurátorov pracuje bez ohľadu na to, či je pri moci taká, alebo onaká politická strana. No je možné, že niektorí ľudia budú rozmýšľať ako ďalej a či ostanú.

Je dôležité, aby tí čestní ostali?

Určite je to potrebné. Ak človek vykonáva svoju prácu zodpovedne, svedomito a práca ho napĺňa, tak je dôležité, aby ju vykonával aj naďalej. Napokon aj toto istým spôsobom potom ovplyvňuje, ako bude celé fungovanie a mentalita spoločnosti vyzerať.

Kauza Mýtnik s oligarchom Jozefom Brhelom je jedným zo „signature“ prípadov, ako mala fungovať moc za vlády Roberta Fica a Smeru. O úplatkárstve na Finančnej správe a ministerstve financií už vypovedali viacerí vrcholoví funkcionári. No súd zrejme zaujíma aj predraženie zákaziek v utajovanom režime, na ktorých Brhelova a Suchobova firma Allexis profitovala. Z čoho pri tom ako žalobca vychádzate?

Ide o živý prípad, ktorý sa stále prejednáva na súde. Je nutné plne rešpektovať prezumpciu neviny jednotlivých obžalovaných. Stav dokazovania je v určitej etape, prebiehajú výsluchy svedkov, aktuálne sú vykonávané listinné dôkazy a znalecké dokazovanie ešte len príde na rad,

takže by som nerád predbiehal.

Že sa u daniarov rozdeľovali úplatky, súdy už povedali.

Čo sa celkovo týka kauzy Mýtnik, po necelom roku vyšetrovania sú zrejmé výsledky aj v podobe právoplatných rozsudkov. Treba zdôrazniť, že máme dva právoplatné rozsudky nad dvomi rôznymi prezidentmi Finančnej správy, ktorí boli právoplatne odsúdení pre korupciu. Taktiež máme právoplatné rozsudky nad tromi ďalšími vysokými štátnymi úradníkmi, ktorí pracovali na Finančnom riaditeľstve SR. Vo vzťahu k Finančnej správe sú ďalšie obvinené osoby trestne stíhané. Je tu jeden neprávoplatný odsudzujúci rozsudok, ďalšie veci sú vo vyšetrovaní alebo aktuálne na súde.

Dá sa povedať, že IT systémy od Allexisu za 50 miliónov eur boli predražené?

Nebudem sa vyjadrovať priamo k tejto veci, ale úplne abstraktne poviem: ak obstarám napríklad CT prístroj, nemôžem sa uspokojiť iba s tvrdením, že tento prístroj zachraňuje životy. Ak bol obstaraný z verejných zdrojov, musím brať do úvahy, akým spôsobom bol obstaraný, či bol obstaraný vo férovej súťaži, či bol obstaraný hospodárne, či jeho servis je tiež

vykonávaný hospodárne a účelne. Bez ohľadu na to, či prístroj plní svoju funkciu.

image

Slota je skorumpovaný. Povedal sudca a dal mu za úplatky a ovplyvňovanie rozsudku podmienku

Dôležité je asi aj to, či boli niektoré zo systémov vôbec potrebné.

Samozrejme, otázne je vždy, aká je účelnosť tých systémov a ich efektivita. To je taktiež vecou dokazovania. Má to viacero aspektov a nemožno ich hodnotiť izolovane. Sú to spojené nádoby. Spôsob obstarania daných systémov, ich cena, servis, údržba a nakoniec aj ich efektivita, pokiaľ ide o ich využitie v praxi.

Jeden zo svedkov počas vyšetrovania vypovedal, že boli až o 50 percent predražené.

Ešte budú vypočutí viacerí svedkovia a taktiež bude vykonané znalecké dokazovanie, ktoré je možno v tomto ohľade ťažiskové. Konečné hodnotenie by som si nechal až na záverečné štádium súdneho konania.

Brhelovci tvrdia, že celý spletenec firiem končiaci na Cypre, v ktorom sa mali milióny eur z Allexisu „prepierať“, slúžil na daňovú optimalizáciu.

Opäť nebudem priamo komentovať túto živú vec, ale vo všeobecnosti možno povedať, že daňová optimalizácia je v zásade legálna. Avšak treb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-31 09:30:00 - Feat.: 1 - Title: Harabinova sudkyňa vulgárne nadávala, spomína svedkyňa slovník disciplinárne stíhanej Bielikovej 02 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: 1 - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu 03 - Modified: 2023-05-12 15:10:36 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Nielen pre Bödöra? Kuba mal dostať 1,8 milióna od firmy blízkej Kvietikovi 04 - Modified: 2023-04-28 10:03:27 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Spravodlivosť v justícii. Prokurátor podal obžalobu na Urbancovú, Molnára aj Kollára
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-21 13:49:39 - Feat.: - Title: Európska komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nebude váhať konať 05 - Modified: 2024-03-20 12:51:34 - Feat.: - Title: Obvinenia Úradu špeciálnej prokuratúry sú nezmyselné, je to vyslovene účelový krok, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 11:20