StoryEditor

Rozsiahly požiar pri Bratislave sa ešte rozšíril, zranilo sa osem hasičov. Dym sa valí do metropoly

22.06.2023, 13:49
22.06.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Odporučenie nevetrať a obmedziť pohyb vonku pre dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec platí aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápadne.

V Rovinke v okrese Senec vypukol vo štvrtok ráno požiar v areáli firmy na Majerskej ulici. Na mieste zasahujú záchranné zložky. Na svojom webe o tom informuje obec.

Zranení hasiči

Pri požiari zasahuje viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že plamene zachvátili sklad s polyetylénom a paletami," informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

Rozsiahly požiar v Rovinke v okrese Senec zatiaľ nie je lokalizovaný. Predpokladá sa, že sa tak stane v najbližších hodinách. K samotnej likvidácii požiaru by mohlo dôjsť v noci alebo v piatok nadránom. Na brífingu o tom informoval prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek s tým, že pri zásahu sa doteraz ľahko zranilo osem hasičov.

Požiar sa šíril

V areáli firmy na Majerskej ulici začalo ráno horieť v sklade s polyetylénom a paletami. Požiar sa podľa hasičov rozšíril aj do ďalších okolitých skladov či haly. Okolité budovy ochladzujú. Aktuálne by sa tak oheň šíriť už ďalej nemal.

Nemáme ešte lokalizovaný požiar," uviedol Mikulášek s tým, že ak sa to hasičom podarí, budú odstraňovať zdevastované konštrukcie a postupovať k lokálnym ohniskám. Likvidáciu požiaru predpokladá v nočných hodinách alebo nadránom. "Aktuálne sú však také podmienky, aby sa požiar nešíril ďalej," poznamenal.

Pri požiari sa podľa jeho slov nateraz ľahko zranilo osem hasičov. Celkovo tam zasahuje vyše 180 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 66 kusmi hasičskej techniky.

Na základe nameraných hodnôt evakuovali len zasiahnutý areál, obyvatelia v okolí ohrození nie sú. V prípade potreby je pripravený evakuačný autobus.

Znečistené ovzdušie

Kontrolné chemické laboratória Civilnej ochrany v Nitre v súvislosti s požiarom v obci Rovinka vykonali merania v 13tich lokalitách vrátane miesta požiaru. Zistili zvýšené koncentrácie oxidu uhoľnatého, oxidov dusíka a ďalšieho množstva zlúčenín, ktoré sú pri podobných požiaroch typické a nevymykajú sa rozmedziu hodnôt, ktoré by mali negatívne ovplyvniť občanov žijúcich v okolí. Informuje o tom Zuzana Eliášová z kancelárie Ministra vnútra.

Merania boli zamerané aj na zistenie prítomnosti prachových častíc. V obci Rovinka sa vďaka “komínovému efektu” a ani v ďalších 11tich lokalitách v okruhu 10 km, napríklad v Podunajských Biskupiciach či v Petržalke, nezaznamenali. 

V súčasnosti evidujú pracovníci laboratória výrazné zlepšenie nameraných hodnôt zlúčenín spôsobených požiarom.

Pri požiaroch alebo iných podobných mimoriadnych udalostiach je prvým kritériom bezpečnosti nechodiť na miesto požiaru. Občania tým ohrozujú nielen svoje zdravie, ale tiež mobilitu a bezpečnosť zasahujúcich záchranných zložiek. 

Ak je nevyhnutné v takomto čase opustiť priestory domova či práce, je na prekrytie dýchacích ciest vhodné použiť respirátor. 

"Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre vykonalo merania v okolitých lokalitách vrátane miesta požiaru. Na základe meraní neboli zistené zvýšené koncentrácie nebezpečných látok v ovzduší," priblížila hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová. V sklade podľa jej slov horí 700 ton plastov a 1500 drevených paliet. Predpokladá, že hasiči budú na mieste zasahovať až do piatkového rána.

image

V Kyjeve zomreli dvaja ľudia pri výbuchu v bytovom dome

Polícia na sociálnej sieti informuje, že podľa doterajších zistení nemá ísť o zdraviu škodlivé alebo výbušné látky. "Na mieste sa nachádza niekoľko hliadok polície, ktoré usmerňujú dopravu, preto apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi. Presné príčiny vzniku požiaru budú predmetom ďalšieho vyšetrovania," uviedla polícia.

Neotvárajte okná

Odporučenie nevetrať a obmedziť pohyb vonku pre dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec platí aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápadne. Informuje o tom obec Rovinka i ďalšie dotknuté samosprávy.

Mestská polícia Bratislava informovala, že dym z požiaru sa dostal aj do Bratislavy. Spoločne s bratislavskými mestskými časťami Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Petržalka či Rusovce vyzvali obyvateľov, aby si pozatvárali okná a obmedzili pohyb vonku. Rovnaké odporúčanie zverejnili aj obce Dunajská Lužná, Most pri Bratislave i ďalšie dotknuté samosprávy.

Škodlivé látky vo vzduchu

Obec Rovinka na svojom webe uviedla, že pre požiar boli namerané zvýšené hodnoty škodlivých látok v ovzduší, ktoré sú spôsobené splodinami horenia. Z tohto dôvodu uzatvorili v obci Majerskú ulicu a časť ulice Hlavnej na úrovni obytných blokov.

Pre požiar zasahujú pracovníci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre, ktorí merajú kvalitu ovzdušia v okolí požiaru.

Pohľad na požiar v Podunajských biskupiciach. VIDEO: FB/Roman Lamoš - starosta Podunajských Biskupíc

Rozsiahly požiar v Rovinke v okrese Senec nateraz neovplyvnil Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Funguje bez obmedzení a všetky odlety aj prílety sú vybavované v plánovanom čase. Potvrdila to PR špecialistka letiska Veronika Tóthová.

"Požiar v Rovinke neobmedzil letovú prevádzku na letisku," uviedla Tóthová.

"Hasíme aj pomocou výškovej techniky," ozrejmili hasiči. Na miesto smerujú aj pracovníci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre. "Z dôvodu silného zadymenia budú vykonávať merania kvality ovzdušia v okolí," vysvetlila Križanová.

01 - Modified: 2023-06-20 13:42:34 - Feat.: 1 - Title: Došlo k výbuchu v najväčšej ruskej továrni na strelný prach, hlásia štyroch mŕtvych 02 - Modified: 2023-06-20 10:13:39 - Feat.: 1 - Title: Požiar v nemeckom zábavnom parku pravdepodobne zapríčinila technická chyba 03 - Modified: 2023-05-29 17:00:09 - Feat.: 1 - Title: Oblasť civilnej ochrany v Únií musí mať pevnejší finančný základ. Aj pre prevenciu, tvrdí eurokomisár
01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 04 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 05 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:59