Ivan Šimko bol ministrom vnútra v prvej vláde Mikuláša Dzurindu. FOTO: TASR/Pavel Neubauer 
StoryEditor

Zákon je na strane Šimka, prezidentka a premiér naleteli na intrigy, tvrdí Dzurinda

20.07.2023, 12:55
Autor:
TASRTASR

Argumenty Zuzany Čaputovej a Ľudovíta Ódora označil Mikuláš Dzurinda za balast a prejav slabosti. Expremiér si myslí, že prípadný odchod vedenia polície by Ivan Šimko vyriešil bez problémov.

Zákon je na strane Ivana Šimka, ktorému prezidentka Zuzana Čaputová odobrala poverenie viesť ministerstvo vnútra. Veľká časť verejnosti a dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov naleteli na intrigu vedenia policajného zboru. Odvolávanie ministra po takomto tlaku a vydieraní môže vytvoriť nebezpečný precedens. Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov strany Modrí, Most-Híd.

"Šimko skončil, lebo predseda vlády Ľudovít Ódor a prezidentka sa zľakli tzv. hrozby odchodu vedenia polície. Prezidentka i premiér sa báli postaviť na stranu pravdy," uviedol volebný líder strany Mikuláš Dzurinda.

Dzurinda: Šimko konal správne

Ich argumenty označil za balast a prejav slabosti. Dzurinda si myslí, že prípadný odchod vedenia polície by Šimko vyriešil bez problémov. 

image

Šimko pred odvolaním stihol dovolenku pri mori. Ako sú na tom ďalší členovia Ódorovho kabinetu?

Skonštatoval, že ani sám v minulosti neodvolával svojich ministrov pod tlakom práve pre hrozbu vytvárania nebezpečných precedensov. "Rebélia v polícii? Kam bude Slovensko smerovať, keď sa toto stane precedensom," upozornil.

Šimko sa podľa neho pokúsil o politický ‘líderšip‘ a premiér s prezidentkou ukázali jeho absenciu. Dzurinda nepochybuje, že Šimkov postoj pri menovaní stíhaného policajta do vedenia inšpekcie bol politicky správny. "Napriek tomu, že konal správne, ‘hamranovci‘ proti svojmu ministrovi rozpútali mediálnu hystériu," tvrdí.

Predstaviteľ vedenia strany László Sólymos by Šimka neodvolal. Podčiarkol, že v demokratickom štáte sa nemôže minister odvolávať pre vydieranie. Rozumie tlaku, pod ktorým boli prezidentka a premiér, no nemali mu podľahnúť. "Mali podržať svojho ministra, ktorý nič zlé neurobil," tvrdí. Dodal, že verejnosť nedostala jasné odpovede a vytára sa tak priestor na špekulácie. Upozornil na aktuálnu situáciu a blížiace sa voľby.

Vojna v polícii

Za súčasnú situáciu kritizoval aj vlády Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) a Eduarda Hegera (Demorkati). Krajinu podľa neho doviedli do stavu, keď sa otvorene hovorí o vojne policajtov. Súhlasí, že polícia má konať v medziach zákona.

image

Šimka vyriešilo väčšie Murphyho kladivo

"Ódora poznám ako racionálneho, súdneho, odvážneho človeka, ktorý zobral na seba ťažkú a veľkú zodpovednosť. Pre budúcnosť Slovenska a demokraciu na Slovensku bude dôležité, ako sa s týmto problémom vysporiada a ako urobí poriadok v polícii," dodal.

Predstavitelia strany sa zároveň dištancovali od postojov lídra Smeru-SD Roberta Fica. Dzurinda ho označil za politickú, ekonomickú aj bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko. Tvrdí, že Fico sa Šimka zastáva iba preto, lebo sa chystá políciu opäť mocensky ovládnuť.

Prezidentka po odobratí poverenia Šimkovi poverila vedením rezortu vnútra premiéra. Obaja to odôvodnili naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Hlava štátu označila políciu za dôležitú inštitúciu a najmä v čase pred voľbami nevidela dobrý dôvod na ohrozenie jej fungovania personálnou nestabilitou.

Odmietla, že by sa v tejto súvislosti ona alebo premiér ocitli pod tlakom ultimát. Šimko deklaroval, že do práce orgánov činných v trestnom konaní nikdy nezasahoval. 

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov 04 - Modified: 2024-02-20 17:37:24 - Feat.: - Title: Šimko pre HN: Nebuďme pápežskejší než pápež. KDH ohrozuje iné nebezpečenstvo 05 - Modified: 2024-02-09 21:17:34 - Feat.: - Title: Dzurinda: Fico nemá voči opozícii rešpekt, je to ich chyba. Koalícia aspoň nateraz nepochybne oslavuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:24