Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský počas odvozu do väzby zo Špecializovaného trestného súdu v roku 2021. ARCHÍVNE FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vladimír Pčolinský prišiel v sobotu ráno vypovedať na NAKA. Som pripravený aj na zadržanie, tvrdí exšéf SIS

19.08.2023, 14:15
Autor:
TASRTASR

Polícia v piatok vypočula aj súčasného riaditeľa tajnej služby Michala Aláča, ktorého po vykonaní výsluchu zadržali z kolúzneho dôvodu.

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský prišiel vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Žiline. Podľa vlastných slov je pripravený na rôzne závery výsluchu, aj prípadné zadržanie. Jeho právny zástupca Marián Bošanský očakáva, že výsluch vnesie svetlo do prípadu. Nepredpokladá, že by niekto dal súhlas so vzatím jeho klientov do väzby.

Nelogické obvinenie

Polícia v piatok vypočula aj súčasného riaditeľa tajnej služby Michala Aláča. Policajné prezídium potvrdilo, že ho vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal z kolúzneho dôvodu. "Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie," dodala polícia.

image

Fico opäť hovorí o mocenskom prevrate na Slovensku. Vidí za tým prezidentku, premiéra a progresívcov

Advokát Bošanský v sobotu ráno označil prístup vyšetrovateľa za korektný. Snaží sa podľa neho odstrániť kolúzne dôvody zadržania Aláča v rámci 48-hodinovej lehoty. Uvedomuje si, v akej funkcii jeho klient je a chápe kolúzne dôvody zadržania. Verí však, že polícia v krátkej dobe vypočuje potrebných svedkov, prebiehať by mala podľa jeho slov konfrontácia výpovedí.

Aláč podľa slov Bošanského nezvažuje odchod z funkcie a odmieta obvinenie vo všetkých bodoch. Vidia v ňom viacero nezrovnalostí a považujú ho za nelogické.

Pomsta

 "Vo veci Michala Aláča aktuálne prebiehajú procesné úkony zo strany polície, osoba Vladimír Pčolinský v týchto chvíľach vypovedá na NAKA. Po ukončení procesných úkonov polície bude so závermi oboznámený službukonajúci prokurátor ÚŠP, ktorý si vec dôkladne preštuduje a následne rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

image

Šéf SIS Michal Aláč vypovedal na NAKA, vzali ho do kolúznej väzby

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb, medzi nimi šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu.

Obvinenie šéfa SIS a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

01 - Modified: 2024-05-07 16:30:00 - Feat.: - Title: Letné festivaly a dovolenky? Tajné služby hovoria o hrozbe útokov. Česi robia opatrenia, Slováci zatiaľ nie 02 - Modified: 2024-05-03 15:32:59 - Feat.: - Title: Prípad Kolíková: Prečo jej v skutočnosti idú po krku? 03 - Modified: 2024-04-29 13:04:43 - Feat.: - Title: Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať koncom mája 04 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 05 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 14:21