Mikuláš Dzurinda. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico robí politiku rozoštvávania, nemá to nič spoločné s migráciou, reaguje Dzurinda

13.09.2023, 12:00
Autor:
TASRTASR

Imigráciu označil za veľkú výzvu, keďže ešte nikdy neemigrovalo toľko ľudí ako v týchto časoch.

Ľudia by mali odmietnuť politiku rozoštvávania, ktorá je metódou politického zápasu pred parlamentnými voľbami. Vyzýva na to líder mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd a expremiér Mikuláš Dzurinda.

Aktuálne reakcie politikov nemajú podľa neho nič spoločné s nelegálnou migráciou. Tú podľa neho treba riešiť cez reformy.

"Rozoštvávanie ako metódu politického zápasu sme už na Slovensku prežili," povedal Dzurinda na brífingu pred Úradom vlády SR. Upozornil na 90. roky, keď Slovensko vďaka politike rozoštvávania pomaly skončilo "v ruskom objatí", a nie v EÚ a NATO.

"Dnes by sme si mali dať veľký pozor, aby sme po toľkých rokoch znova nenaleteli na takúto politiku rozoštvávania," doplnil.

Imigráciu označil za veľkú výzvu, keďže ešte nikdy neemigrovalo toľko ľudí ako v týchto časoch.

"Túto výzvu nezvládneme násilím, provokáciami, rozoštvávaním. Zvládneme ju iba trpezlivými reformami azylovej politiky, imigračnej politiky ako celku," skonštatoval. Reformy treba podľa neho robiť na úrovni EÚ aj Slovenska.

Dzurinda pripomenul, že keď prepukla migračná kríza v čase vlády Roberta Fica, na zasadnutiach Európskej rady mlčal a tváril sa, že sa Slovenska netýkajú problémy gréckych ostrovov, Španielska či Portugalska.

Fico podľa neho neurobil nič v príprave na zvládanie týchto krízových situácií. "Dnes sa stavia do roly záchrancu, pričom jeho pravá tvár je rozoštvávač," povedal Dzurinda. Ficovi ide podľa neho o udržanie percent a o súboj s mimoparlamentnou Republikou.

Fico na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Avizoval, že ak vláda nezavrie hranice, oslovia ostatné opozičné strany a budú iniciovať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej by vládu k tomuto kroku zaviazali.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:33