StoryEditor

Nové investície či vytvorenie finančnej rezervy. Fico na sneme Smeru predstavil hlavné priority

17.11.2023, 12:27
Autor:
TASRTASR

Šéf Smeru v prejave pomenoval, na čo by sa mala vláda sústrediť v nasledujúcich mesiacoch.

Základným politickým cieľom strany Smer je úspešné vládnutie zakončené v roku 2027 opätovným víťazstvom v parlamentných voľbách.

Predseda vlády a strany Robert Fico to uviedol na piatkovom slávnostnom sneme Smeru na Bratislavskom hrade. V prejave pomenoval, na čo by sa mala vláda sústrediť v nasledujúcich mesiacoch.

Fico predstavil priority

"Úspešné vládnutie nevnímam ako súhrn čísel, ukazovateľov či grafov. (...) Úspešní budeme v roku 2027 len vtedy, ak ľudia skonštatujú, že sa majú lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žijú," vyhlásil Fico s odkazom na heslo z programového vyhlásenia vlády.

V rámci vlády zdôraznil Fico potrebu politickej stability a snahy minimalizovať vnútrokoaličné konflikty. Apeloval tiež na prijatie rýchlych politických rozhodnutí so zámerom ukázať záujem "stabilizovať rozvrátené verejné financie rozumným a udržateľným tempom".

Zároveň sa má vytvoriť dostatočná finančná rezerva na kompenzáciu vysokých cien energií najmä pre domácnosti. Chce tiež  znížiť dosahy vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch a po refixáciách v priebehu roka 2023, pričom v roku 2024 avizuje pri hypotékach priamu pomoc.

Potvrdil tiež cieľ vytvoriť finančné podmienky na vyplatenie plného 13. dôchodku. Zdôrazňuje aj potrebu mať k dispozícii všetky potrebné regulačné nástroje a zdroje na prípadné zásahy pri významných výkyvoch cien potravín.

Riešenie eurofondov

Vláda by podľa Fica mala prijať aj okamžité rozhodnutie, ako presunúť čo najväčší objem financií z eurofondov na kraje, mestá a obce a maximálne zjednodušiť administratívnu náročnosť pri ich čerpaní. Apeloval tiež na schválenie zmien v legislatíve upravujúcej povoľovacie konania a podmienky verejného obstarávania "v rekordne krátkom čase".

Dohodnúť sa treba podľa predsedu vlády aj na lepšej ponuke vzdelávacieho systému pre potreby praxe tak, aby zmeny začali platiť začiatkom školského roku 2024/2025.

Potvrdil tiež, že vláda začala rokovať o nových zahraničných investíciách. "Máme niečo na stole, projekty momentálne prehodnocujeme. Vždy je to otázka intenzity štátnej pomoci," poznamenal. Rovnako považuje za povinnosť podporiť každú slovenskú firmu, ktorá chce pôsobiť na zahraničných trhoch.

V priebehu dvoch-troch mesiacov treba podľa Fica prísť s mechanizmom a legislatívou na skrátenie obdobia, v ktorom môžu legálni migranti s kvalifikáciou potrebou pre slovenské podniky získať všetky potrebné povolenia.

Navrhované opatrenia označil za minimum, čo musí vláda urobiť. Zdôraznil, že všetky opatrenia musia byť prijímané v širokom sociálnom dialógu. Potvrdil tiež, že v decembri sa uskutoční výjazdové rokovanie vlády v Trenčíne a koncom januára v Prešovskom kraji.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:33