Predseda parlamentu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Prezidentské voľby: Pellegrini má jasný náskok pred Korčokom. Analytik hovorí, čo by zamiešalo výsledky

23.11.2023, 22:21

Podľa prieskumu to vyzerá, že o post prezidenta budú bojovať dvaja kandidáti.

Prvé kolo prezidentských volieb by vyhral predseda parlamentu a šéf Hlasu Peter Pellegrini so ziskom 40 percent hlasov.

Na druhom mieste by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorému by dalo hlas viac ako 30 percent respondentov.

Vyplýva to z výsledkov volebného modelu agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. 

Pellegrini sa pritom ešte stále nevyjadril, či zasiahne do boja o hlavu štátu. Korčok bude kandidovať ako nezávislý.

Agentúra zbierala dáta od 7. do 14. novembra na vzorke tisíc respondentov, ktorí si mohli zvoliť z ponúknutých mien. 11 percent opýtaných by sa nevedelo rozhodnúť, koho voliť. Ďalších 1,6 percenta deklarovalo, že by voliť nešli. Zo zvyšku odpovedí agentúra zostavila volebný model.

image

Prezidentské voľby - volebný model (november 2023). Zdroj: AKO pre reláciu Na hrane 

Až 9,5 percenta respondentov by nedalo hlas žiadnemu z možných kandidátov.

Štefana Harabina chce za prezidenta 8,9 percenta oslovených respondentov, nasleduje Ján Kubiš (5,8 percenta), Róbert Mistrík (3,6 percenta) a Miriam Lexmann (1,9 percenta).

Dvoch najvážnejších kandidátov na najvyššiu ústavnú funkciu podporujú rôzne skupiny obyvateľstva. Petra Pellegriniho by volila veľká väčšina voličov Hlasu a Smeru. Medzi voličmi SNS má už menšiu podporu, hlas by mu dalo 32 percent z nich.

Ivan Korčok sa prevažne opiera o podporu voličov opozičných strán. Najviac sympatizantov má v SaS, nasleduje Progresívne Slovensko, KDH a hnutie Slovensko.

Pellegrini víťazí nad Korčokom s veľkým náskokom u žien. Ak by volili len muži, prezidentský súboj by bol vyrovnaný.

image

Prezidentské voľby - ako by hlasovali voliči strán (november 2023). Zdroj: AKO pre reláciu Na hrane 

Ďalším významným rozdielom sú preferencie podľa vzdelania. U voličov s nízkym vzdelaním by jednoznačne triumfoval Pellegrini, pre vysokoškolsky vzdelaných voličov je zas favoritom Korčok. V prípade voličov, ktorí majú maturitu, je rozdiel medzi oboma kandidátmi podobný ako pri celkových výsledkoch.

Šéf agentúry AKO Václav Hřích hovorí, že náskok Pellegriniho nie je nedostihnuteľný, no boj o hlavu štátu sa ešte len začína. "Určite by bolo zaujímavé, ak by kandidatúru ohlásila známa osobnosť," dodáva Hřích.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 10:11