Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Taraba tvrdí, že Úrad na ochranu oznamovateľov zabetonováva ľudí vo funkciách. Pripravujú novelu

26.11.2023, 12:59
Autor:
TASRTASR

Opozícia podľa Tomáša Tarabu navrhla odvolať ministra vnútra len preto, že nemá čo ponúknuť ľuďom, pričom nemá ani právne argumenty a otravuje ľudí.

Vládna koalícia by mala začiatkom decembra priniesť zmenu legislatívy, ktorá sa bude týkať fungovania Úradu na ochranu oznamovateľov. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Na odvolávanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) nevidí žiaden dôvod. Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková považuje za obštrukciu, že sa opozícia pri diskusii o odvolávaní ministra ešte nedostala k slovu. Dôvody na jeho koniec vo funkcii sú podľa nej jasné. Pripomenula, že sa Šutaj Eštok vyhrážal sudcovi disciplinárnym konaním.

Koalícia otvorí prípady so zárukami

V súvislosti s postavením vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, ktorí boli chránenými oznamovateľmi, mimo službu, Taraba pripomenul prípravu legislatívy.

"Úrad zabetónováva vo funkciách ľudí, ktorí nemajú bezpečnostnú previerku," skonštatoval. Koalícia príde so zmenou zákona 6. decembra. "Pootvárame všetky prípady, ktoré majú udelenie takejto záruky. Bude to urobené ústavným spôsobom, nenecháme si diktovať, že budeme musieť nespôsobilé osoby, ktoré sú problémom pre zákon, držať vo funkciách," priblížil.

Opozícia podľa Tarabu navrhla odvolať ministra vnútra len preto, že nemá čo ponúknuť ľuďom, pričom nemá ani právne argumenty a otravuje ľudí.

image

Taraba informoval, že úprava odpadu sa odloží na rok 2025

Minister podľa neho neporušil žiaden zákon. Pripomenul, že mestský súd, ktorý rozhodol, že minister porušil zákon, nie je finálny súd. "Máme pochybnosti o tom, či mal o tom rozhodnúť mestský súd," dodal s tým, že jeden súd už dal ministrovi za pravdu.

Taraba si myslí, že predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini bude kandidovať za prezidenta. "Skôr by nedávalo logiku, prečo by nekandidoval," povedal s tým, že Pellegrini je dnes najhorúcejší kandidát. "To, či SNS postaví vlastného kandidáta, je veľmi otvorená vec," povedal s tým, že najstaršia strana by mala postaviť vlastného národného kandidáta.

Zachovanie rodičovského dôchodku

KDH podľa Holečkovej intenzívne diskutuje o postavení vlastného kandidáta na prezidenta, mohol by ním byť exminister spravodlivosti Viliam Karas alebo europoslankyňa Miriam Lexmann. "Uvedomujeme si, že by nebolo dobré pre Slovensko, aby strany Smer a Hlas mali tri najvyššie pozície v štáte," povedala.

Holečková deklaruje, že KDH s nikým neobchoduje o podpore návrhov. Hnutie si vie predstaviť diskutovať o zmene volebného zákona, ako aj o pomoci rodinám s viacerými deťmi, jednorodičovským domácnostiam či opatrovateľskému segmentu. Taraba hovorí, že KDH na presadzovanie zákonov nepotrebuje. Dodal tiež, že poslanecký klub SNS je jednoliaty a nehrozí, že by niekto "odskočil".

image

Ľudia odchádzajú do dôchodku neskoro, vek by sa mal zastropovať. Koalícia má riešenia, tvrdí Tomáš

Taraba potvrdil, že SNS je za zachovanie rodičovského dôchodku, zvýrazňuje jeho význam ako nástroj medzigeneračnej solidarity. Nesúlad postojov medzi SNS a ministrom práce Erikom Tomášom (Hlas-SD) v tejto veci vysvetlil možnou odlišnou interpretáciou predchádzajúcich rozhovorov o redefinovaní dôchodkov.

Holečková mieni, že návrh na rušenie rodičovského dôchodku vyplynul z problému, ktorým sa stalo naplnenie predvolebného sľubu strany Hlas-SD o 13. dôchodku.

"KDH stojí za zachovaním rodičovského dôchodku," zdôraznila. Myslí si, že ak sa našli prostriedky na zvýšenie príspevku pre dôchodcov v tomto roku, potrebné zdroje sa nájdu aj v budúcom roku. Tiež zdôraznila dôležitosť zachovania asignácie daní pre neziskové organizácie.

01 - Modified: 2023-11-25 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rekordné roky sú nateraz preč, hlásia slovenskí hutníci. Segment v EÚ je pre energie a zelené ciele pod tlakom 02 - Modified: 2023-11-24 13:58:56 - Feat.: 1 - Title: Konanie RTVS je problematické. Pôjdeme na to inak, chystáme aj reklamy, vraví poslanec SNS Michelko pre HN 03 - Modified: 2023-11-24 11:45:32 - Feat.: 1 - Title: Taraba informoval, že úprava odpadu sa odloží na rok 2025 04 - Modified: 2023-11-24 08:30:45 - Feat.: 1 - Title: Apetít koalície rastie. Do hry sa tak k zdaneniu fabrík, bánk a nápojov dostal aj nechcený krok – vyššia DPH 05 - Modified: 2023-11-23 13:04:18 - Feat.: 1 - Title: Stá milióny eur na zelenú transformáciu podnikov. Taraba sa chystá naštartovať Envirofond
01 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 02 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-19 11:23:17 - Feat.: - Title: Taraba: Budovanie kapacít na zhodnotenie odpadu patrí k prioritám 05 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 11:32