Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Raši chce presunúť voľby do regiónov už v roku 2027 a tvrdí, že SaS je bratislavská strana. Gröhling je proti

26.11.2023, 14:48
Autor:
TASRTASR

Branislav Gröhling bude iniciovať stretnutie v rámci opozície, aby si vyjasnili výhody a nevýhody zmeny. Voliči by si podľa neho mohli do parlamentu vyberať ľudí len z jednotlivých okresov alebo oblastí.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) by považoval za ideálne, ak by sa zmena počtu volebných obvodov týkala už volieb do Národnej rady v roku 2027. Vníma však, že na zmenu Ústavy nemá koalícia v parlamente dostatok hlasov poslancov. Podpredseda SaS Branislav Gröhling je proti tejto zmene, považoval by to za podvod na voličoch.

Viacero volebných obvodov na parlamentné voľby je podľa Rašiho dôležitých na to, aby boli regionálni lídri zvolení okresmi. "Je to tá najdemokratickejšia forma," povedal Raši.

Regióny vo vláde

Gröhling bude iniciovať stretnutie v rámci opozície, aby si vyjasnili výhody a nevýhody takejto zmeny. Voliči by si podľa neho mohli do Národnej rady vyberať ľudí len z jednotlivých okresov alebo oblastí. Do národného parlamentu si podľa neho treba vyberať ľudí z celého Slovenska.

Gröhling v reakcii na výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu o príprave a organizácii Svetovej výstavy Expo Dubaj 2020 uviedol, že ak nastali pochybenia, treba ich vyšetriť.

image

Prvá trojica vo voľbách by sa v novembri nezmenila: Vyhral by Smer s takmer 24 percentami

"Každý, kto tam bol zodpovedný a pochybil, nech nesie zodpovednosť," povedal. Predpokladá, že šéf SaS a vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík začiatkom týždňa výsledky vysvetlí.

Nechcel sa vyjadriť, či by mal preto Sulík opustiť politiku. Má podľa neho sám odpovedať, akú osobnú zodpovednosť mieni vyvodiť. Raši reagoval, že v správe je jasne napísané, že rozhodovanie bolo netransparentné a financie sa využili nehospodárne.

Postup proti vyšetrovateľom

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má plnú dôveru Rašiho, Hlasu-SD aj vlády, keďže vysvetlil svoj právny postup pri postavení vyšetrovateľov mimo službu.

Ak sa budú robiť zmeny v Trestnom zákone alebo Trestnom poriadku, ktoré by si vyžadovali konzultáciu na európskej úrovni, bude ich viesť minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Rozhodnutie, čo bude ďalej so špeciálnou prokuratúrou a Špecializovaným trestným súdom, má byť podľa Rašiho výsledkom zhodnotenia ich pôsobenia a odborných diskusií. Nevie o návrhu, ktorý by hovoril o zrušení špeciálnej prokuratúry alebo jej začlenení pod generálnu prokuratúru.

image

Pýta sa niekto, prečo ten Fico vyhráva?

Gröhling podotkol, že za vlád Smeru-SD v uplynulých 12 rokoch nechceli meniť trestné zákony, no začali o tom hovoriť, až keď sa začali vyšetrovať kauzy ich nominantov.

Raši si vie predstaviť, že by špeciálny prokurátor Daniel Lipšic neostal na svojom poste až do konca funkčného obdobia, označuje ho totiž za politika, nie prokurátora. Raši zároveň uviedol, že neuvažoval o tom, či by chcel byť predsedom Hlasu-SD. Gröhling povedal, že je možné, že by nekandidoval za predsedu SaS.

01 - Modified: 2023-11-26 12:54:07 - Feat.: 1 - Title: Prvá trojica vo voľbách by sa v novembri nezmenila: Vyhral by Smer s takmer 24 percentami 02 - Modified: 2023-11-24 15:12:23 - Feat.: 1 - Title: Pýta sa niekto, prečo ten Fico vyhráva? 03 - Modified: 2023-11-24 14:58:55 - Feat.: 1 - Title: Ódor pre HN: Fico mal vždy marketing za nízke náklady, výdavky na sociálny štát výrazne narástli za Matoviča
01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:21