Poslanec NRSR Erik Kaliňák. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Erik Kaliňák: Musím dať za pravdu Sulíkovi. Štát v jeho rukách je naozaj zlý hospodár

05.12.2023, 11:44
Autor:
TASRTASR

Pri svojej kritike sa poslanec Smeru Erik Kaliňák odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou Expo Dubaj dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia.

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o pochybeniach okolo účasti SR na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 sú exemplárnym príklad toho, prečo má Slovensko po troch rokoch predchádzajúcej vlády "totálne rozbité" verejné financie a je druhou najchudobnejšou krajinou v Európskej únii.

Uviedol to Erik Kaliňák (Smer-SD) pri predkladaní návrhu uznesenia na začiatku utorkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

image

Sulík sa vyjadruje k hospodáreniu na Expo Dubaj: Priznávam, že v evidencii je zmätok

Rokovanie parlamentu zvolali koaliční poslanci. Chcú na ňom požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

Chýbal systém riadenia

"Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár," vyhlásil Kaliňák.

Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

"Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer osem miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov," opísal Kaliňák.

Sulíkov voľný štýl

Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil.

Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy.

Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec, prípadne bola vykonávaná zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste.

 "Líder strany, ktorá tu viac ako 10 rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, sizobral z rozpočtu osem miliónov eur a išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté," zhodnotil Kaliňák.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 05 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:33