Poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hlina kritizuje ministra Tarabu: Takto by sa ujímal funkcie skôr minister ťažkého priemyslu

03.01.2024, 09:36
Autor:
TASRTASR

Poslanec SaS deklaroval, že strana bude činnosť ministerstva podrobne sledovať a životné prostredie bude prioritou.

Činnosť ministerstva životného prostredia pod novým ministrom sa ukazuje ako veľmi problematická. Uviedol to opozičný poslanec a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina (SaS).

"Funkcie sa nové vedenie ujalo s mediálnym vstupom, že sa budú strieľať vlky a bude sa rušiť národný park. V následných vstupoch pán minister Taraba hovoril o potrebe spaľovní, turbínach, takto by sa ujímal funkcie skôr minister ťažkého priemyslu ako životného prostredia," povedal Hlina.

Bývala poslankyňa a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová ocenila za vlády Eduarda Hegera (Demokrati) a Ľudovíta Ódora najmä vypracovanie a schválenie Akčného plánu záchrany podzemných vôd Žitného ostrova. "Na jeho tvorbe pracovali rezortní odborníci, široká odborná verejnosť a samosprávy viac ako rok," podotkla.

Ocenila aj postupné kroky na zonácii národných parkov, ktoré napriek kritike súčasnej vlády budú pokračovať.

Správne je podľa nej zavedenie špeciálnych výziev z Environmentálneho fondu na podporu regiónov nachádzajúcich sa v územiach národných parkov.

Za nedostatočné považuje Zemanová zlyhanie v rámci odpadového hospodárstva. Niektoré predpisy sú v tejto oblasti podľa nej systematicky porušované.

"Ministerstvo životného prostredia si neplnilo kontrolnú funkciu dostatočne. Nie sú dostatočne presné štatistiky nakladania s odpadom. Informačný systém odpadového hospodárstva stále nie je dokončený," poukázala bývalá poslankyňa.

Envirorezort skritizovala aj za dlhé lehoty pri konaniach v procesoch posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), v rámci rozkladových konaní v odvolacích procesoch po rozhodnutiach EIA a Slovenskej agentúry životného prostredia.

Hlina zároveň deklaroval, že SaS bude činnosť ministerstva podrobne sledovať a životné prostredie bude prioritou.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 04 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 05 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:49