Poslanec Národnej rady Igor Matovič. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič odmieta, že by on a jeho rodina páchali daňové podvody. Dane a odvody platíme vzorovo, reaguje na Fica

10.01.2024, 16:33
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia vládnej koalície si podľa neho vymýšľajú, avizuje preto trestné oznámenie.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič odmietol, že by on a jeho rodina spáchali daňové podvody. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že jeho rodina platila dane a odvody vždy vzorovo. Odmieta útoky na jeho manželku. Predstavitelia vládnej koalície si podľa neho vymýšľajú. Avizuje preto trestné oznámenie.

Premiér Robert Fico spolu s poslancom parlamentu Tiborom Gašparom v stredu vyhlásili, že Úrad špeciálnej prokuratúry mal k dispozícii informácie k podozreniam voči Matovičovi a jeho manželke a nekonal.

Gašpar poukázal na niekoľko daňových podvodov, ktoré mal Matovič spáchať. Vychádza z výpovede tzv. kajúcnika Ľudovíta Makóa. Regionpress podľa neho pravdepodobne optimalizoval dane v rozsahu 11,3 milióna eur. To Matovič odmieta a tvrdí, že Fico a Gašpar klamú.

image

Špeciálna prokuratúra nekonala pri Matovičovi, tvrdia Fico s Gašparom. Vychádzajú z výpovede kajúcnika Makóa

Matovičov kolega, poslanec Gábor Grendel zároveň vyhlásil, že minister spravodlivosti Boris Susko pri obhajovaní novely Trestného zákona klame. "Tvrdí, že treba zmeniť Trestný zákon preto, aby sudcovia mohli udeľovať aj miernejšie tresty," skonštatoval s tým, že sudcovia takú možnosť majú aj dnes.

Reagoval aj na tvrdenia, že trestné sadzby pri korupčných a majetkových trestných činoch sú neprimerané a treba ich zmierniť. "Lenže presne opak je pravdou," povedal s tým, že ak zákon prejde, tresty budú neprimerané, pretože za ukradnutie auta či bytu bude páchateľom hroziť už len podmienečný symbolický trest.

Grendel tiež odmietol Ficove tvrdenia o záchrane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Za tri dni diskusie o novele nikto z opozície podľa neho nekričal, aby koalícia neodvolala Lipšica z funkcie.

image

Sudca Šamko: Je mýtus, že všetci sú pomalí, len ÚŠP je rýchly. Chýba mi argument, prečo by mal zostať

Práve naopak, aj poslanci vyzvali koalíciu, aby ho odvolala, ak to má zachovať Úrad špeciálnej prokuratúry. "Vládnej koalícii ide len a len o to, aby zabezpečili beztrestnosť pre svojich trestne stíhaných kolegov, všetko ostatné sú len nepravdivé omáčky," povedal.

V parlamente sa už tretí deň diskutuje o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. V diskusii vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Písomne je prihlásených vyše 30 rečníkov. Novela podľa Suska harmonizuje trestné sadzby s okolitými krajinami.

Návrh predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Na tom trvá premiér, sú na to podľa neho všetky odborné podklady, ktoré potvrdzujú, že Generálna prokuratúra "bez akýchkoľvek ťažkostí vie prebrať agendu ÚŠP a zabezpečiť kontinuitu".

01 - Modified: 2024-01-10 15:10:03 - Feat.: 1 - Title: Prokurátori ÚŠP reagujú na tlačovku Smeru: konáme bez akejkoľvek politickej preferencie 02 - Modified: 2024-01-10 21:51:39 - Feat.: 1 - Title: Vláda sľubovala lacnejšie potraviny a energie, zatiaľ najväčšie zmeny plánuje v oblasti justície 03 - Modified: 2024-01-10 12:09:48 - Feat.: 1 - Title: Skrátené konanie nemá dosah na to, ako dlho sa bude o rušení špeciálnej prokuratúry rokovať, tvrdí Fico
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:08