Šéf poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš. FOTO: HN
StoryEditor

Šipoš: Matovič ako kandidát symbolizuje protikorupčnosť hnutia Slovensko

01.02.2024, 13:45
Autor:
TASRTASR

Poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie poskytol okrem Igora Matoviča hlasy poslancov, potrebné na zaregistrovanie kandidatúry, aj historikovi Patrikovi Dubovskému.

Hnutie Slovensko sa rozhodlo nominovať do prezidentského súboja svojho predsedu Igora Matoviča, lebo symbolizuje protikorupčné zameranie hnutia. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie poskytol okrem Matoviča hlasy poslancov, potrebné na zaregistrovanie kandidatúry, aj historikovi Patrikovi Dubovskému.

"Oslovili nás kolegovia z Kresťanskej únie a strany Za ľudí, že majú záujem, aby išiel kandidovať," vysvetlil Šipoš. V hnutí Slovensko podľa neho Dubovského vnímajú ako konzervatívne orientovanú osobnosť.

Šipoš dodal, že v prvom volebnom kole ešte ľudia môžu "voliť srdcom" a širšia ponuka kandidátov podporí výšku voličskej účasti. Inak je to podľa neho v druhom kole, kde už sa vyberá len z dvoch kandidátov.

"Verím, že potom sa podarí, aby v druhom kole nevyhral hlavný favorit, ktorý sa tam už vidí, a to je Peter Pellegrini," vyhlásil Šipoš. Dodal, že jeho hnutie sa k voľbe v druhom volebnom kole postaví "zodpovedne".

"Igor Matovič sa nestavia do roviny, že ide vyhrať prezidentské voľby. Jeho cieľ je, aby v prvom kole prišlo voliť čo najviac ľudí," konštatoval Šipoš. Okrem toho vníma snahu politikov konkurenčných strán vytláčať Matoviča z mediálneho priestoru a kandidatúra umožní ich konfrontovať v televíznych diskusiách.

Hnutie podľa neho prakticky od parlamentných volieb rieši aj otázku, ako sa postaviť k júnovým voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

"Kandidátnu listinu ešte uzatvorenú nemáme, rokujeme s viacerými kandidátmi," povedal s tým, že najväčšie skúsenosti má aktuálny zástupca hnutia v europarlamente Peter Pollák.

Opozičná obštrukcia v parlamente, ktorá natiahla rokovanie o skrátenom legislatívnom konaní k novele Trestného zákona až do konca januára, podľa Šipoša dala politikom a inštitúciám viac času na preštudovanie novely.

"To, čo vládna koalícia namiešala v rámci znižovania trestných sadzieb a rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, je smrtonosný kokteil, bezprecedentný na Slovensku," vyhlásil Šipoš.

Dodal, že v prípade niektorých trestných sadzieb by si vedel predstaviť diskusiu o miernych úpravách. Ale novela ako celok je pre hnutie neprijateľná. Pripomenul aj kritické uznesenie Európskeho parlamentu k spôsobu jej prerokovávania.

Šipoš neakceptuje ani argument, že novela musí byť prerokovávaná v skrátenom legislatívnom konaní z dôvodu porušovania ľudských práv obvinených.

K jednotlivým porušeniam ľudských práv, ktoré potom konštatuje Ústavný súd SR, podľa neho dochádza v činnosti mnohých inštitúcií a nie je to dôvod na ich rušenie.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 05 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:35