Roman Mikulec, Hnutie Slovensko FOTO: Matej DumanFOTO: Matej Duman
StoryEditor

Koalícia potrebuje "amnestovať" svojich blízkych ľudí, reaguje Mikulec na zmeny v Trestnom zákone

02.02.2024, 10:58
Autor:
TASRTASR

Poslanec uviedol, že množstvo trestných činov bude premlčaných alebo sa prestanú vyšetrovať, stačí, že bude novela účinná jeden deň.

Navrhované zmeny v novele Trestného zákona nie sú primerané a ani odradzujúce. Upozornil na to počas piatkovej diskusie v pléne Národnej rady poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Budúcnosť Slovenska

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) pripomenula, že legislatíva sa zameriava na ochranu páchateľov a korupčníkov, a nie na ochranu obetí. Upozornila, že ambíciou vládnych predstaviteľov je zabezpečiť si beztrestnosť, preto sa venuje Trestnému zákonu, hoci na Slovensku kolabuje zdravotníctvo i školstvo.

Mikulec zdôraznil, že vládna koalícia potrebuje "amnestovať" všetkých, ktorí jej boli alebo sú blízki. "A je vám úplne jedno, čo spôsobí novela do budúcna v rámci systému práva na Slovensku," povedal. Tvrdí, že množstvo trestných činov bude premlčaných alebo sa prestanú vyšetrovať, stačí, že bude novela účinná jeden deň.

image

KDH vyzvalo koalíciu na schválenie pozmeňujúceho návrhu strany k novele Trestného zákona

Pýta sa koalície, či chce, aby si páchatelia trestnej činnosti hovorili, že stojí za to kradnúť. Zároveň povedal, že koalícia pred parlamentnými voľbami nesľubovala takúto zmenu Trestného zákona.

Marcinková: Zmeny sa dotknú každého človeka

Návrh novely je podľa Marcinkovej našitý na mieru korupčníkom a všetkým blízkym ľuďom vlády, ktorí sú zapletení do káuz. "Majetkové trestné činy, ktoré sa vo veľkom snažia až podporovať tým, ako znižujú trestne sadzby a premlčacie lehoty, sa dotknú každého človeka," upozornila.

V súvislosti so zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry povedala, že jeho šéf Daniel Lipšic už ponúkol svoju funkciu, koalícia si môže dosadiť ďalšieho špeciálneho prokurátora a úrad môže fungovať ďalej. Koalícii to však podľa nej nestačí. "Reálne sa bojíte akéhokoľvek odhaľovania korupčnej a trestnej činnosti na Slovensku," povedala.

image

Vláde záleží len na novele Trestného zákona. Chcú dosiahnuť amnestiu pre "našich ľudí", kritizuje Šimečka

Poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) odkázal Marcinkovej, že ani raz nepočul, že by sa zamyslela nad zákonnosťou účelových procesov, dôvodnosťou stíhaní a postupmi orgánov činných v trestnom konaní. 

"Nás spája to, čo tu predvádzala vládna koalícia posledné tri roky," vyhlásil s tým, že sa zásadne a masívne porušovali ľudské práva. Hovoril o svojvôli orgánov činných v trestnom konaní a politickej objednávke pri stíhaniach.

01 - Modified: 2024-01-30 14:48:27 - Feat.: 1 - Title: Minister Susko nevidí dôvod definovať šikanovanie ako nový trestný čin 02 - Modified: 2024-01-30 15:34:02 - Feat.: 1 - Title: Výbor v parlamente odobril novelu Trestného zákona, prešiel pozmeňovací návrh Gašpara 03 - Modified: 2024-01-29 18:19:04 - Feat.: 1 - Title: Novela Trestného zákona pomáha zlodejom a škodí podnikateľom, tvrdia maloobchodníci
01 - Modified: 2024-01-28 13:41:42 - Feat.: - Title: Kaliňák stojí pevne za Ficom. Jeho výroky o vojenskej situácii v Kyjeve obhajuje, Marcinková hovorí o neúcte 02 - Modified: 2023-12-11 16:50:36 - Feat.: - Title: Minister Susko vylúčil, že znižovanie trestných sadzieb je šité na konkrétne prípady 03 - Modified: 2023-03-31 11:21:06 - Feat.: - Title: Pri porušení zákona ministrom vnútra je možná aj úradnícka vláda, hovorí Čaputová 04 - Modified: 2023-03-29 16:15:58 - Feat.: - Title: Ministerstvo vnútra odmieta, že by Mikulec neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia 05 - Modified: 2022-11-25 19:52:06 - Feat.: - Title: Slovensko očakáva akčný plán Únie na riešenie migrácie aj pre Západný Balkán, tvrdí Mikulec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:28