Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a novovymenovaná šéfka Úradu verejného zdravotníctva Tatiana Červeňová. FOTO: MZ SR
StoryEditor

Dolinková si vybrala náhradu za Mikasa, novou šéfkou hygienikov bude Tatiana Červeňová

14.02.2024, 10:15
14.02.2024, 10:35
Autor:
alaalaTASRTASR

Tatiana Červeňová je absolventkou Jesséniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, v odbore všeobecné lekárstvo. Na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Martine pôsobí od roku 1993.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková dnes vymenovala do funkcie hlavnej hygieničky Slovenskej republiky Tatianu Červeňovú, ktorá bude od 15. februára 2024 viesť Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Informoval o tom rezort zdravotníctva prostredníctvom tlačovej správy.

Na tejto pozícii k dnešnému dňu končí Ján Mikas.

"Verím, že prinesieme nový impulz do chodu a fungovania úradu verejného zdravotníctva. Je to nielen odborník vysokokvalifikovaný na výkon tejto funkcie, ale aj osoba s veľkými manažérskymi skúsenosťami. Takže verím, že chod úradu nadobudne znova tú kredibilitu, ktorú možno počas ťažkých rokov pandémie stratil. Respektíve, že sa obnoví dôvera tejto inštitúcie, ktorá je často spochybňovaná," povedala ministerka.

image

Danko dosiahol, čo chcel. Mikas skončí vo funkcii hlavného hygienika, potvrdil Pellegrini

„Do vedenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prichádza nový impulz, nielen po odbornej, ale aj po manažérskej stránke. Túto zmenu sme dlhšie zvažovali. Vzhľadom k tomu, že na Slovensku je iba pár kvalifikovaných odborníkov v oblasti verejného zdravotníctva, výber nového hlavného hygienika nebol jednoduchý. O tom, že ide skutočne o profesionálnu výmenu svedčí aj fakt, že sám doterajší hlavný hygienik Mikas ocenil kvalifikačné znalosti a prax svojej nástupníčky,“ uviedla v stredu pred rokovaním vlády Dolinková.

Tatiana Červeňová je absolventkou Jesséniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, v odbore všeobecné lekárstvo. Na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Martine pôsobí od roku 1993.

"Do pozície hlavnej hygieničky prichádza s cieľom prinavrátiť dôveru v úrad a zvýšenie kreditu pre odbornú aj laickú verejnosť, ako aj súčinnosť pri vyšetrovaní manažmentu pandémie v Slovenskej republike," uvádza sa v tlačovej správe.

image

Mikas reaguje na kritiku od Dankovej SNS: Nebudem sa brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie

SNS vyzvala v sobotu hlavného hygienika Jána Mikasa, aby bezodkladne odstúpil zo svojej funkcie. Mikasa považujú národniari za symbol nezvládnutia boja s pandémiou COVID-19.

"V prípade, že nevyvodí svoju zodpovednosť za predchádzajúce tri roky, SNS požiada na najbližšej koaličnej rade ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby Mikasa odvolala," dodali národniari.

Zdôraznili zároveň, že postup štátu a manažment protipandemických opatrení v covidovom období je potrebné prešetriť.

To, že Mikas bude čoskoro odvolaný z funkcie, potvrdil predseda Hlasu a parlamentu Peter Pellegrini v utorok.

Mikas vo funkcii pôsobil od roku 2016. Hlavný hygienik zodpovedá za činnosť Úradu verejného zdravotníctva, ktorý je rozpočtovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva.

01 - Modified: 2024-02-12 10:37:01 - Feat.: 1 - Title: Opozíciu neprekvapila výzva na koniec Mikasa. Konečné slovo má mať Dolinková 02 - Modified: 2024-02-10 17:32:58 - Feat.: 1 - Title: SNS vyzvala hlavného hygienika Mikasa na abdikáciu. Tvrdí, že je symbolom nezvládnutia v boji proti pandémii
01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-16 16:06:30 - Feat.: - Title: Antivaxer Kotlár má už prvé výsledky 04 - Modified: 2024-02-19 11:38:02 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico si vybral nového šéfa SIS, Čaputová sa však neponáhľa 05 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:12