StoryEditor

Danko s Harabinom uzavreli politický obchod, šéf SNS odstúpil z volieb. Exsudca chce presadiť neutralitu

18.03.2024, 09:57
18.03.2024, 11:58
Autor:
chochodušudušu
  • Andrej Danko sa vyjadril, že odstupuje z kampane v prospech Štefana Harabina.
  • Podľa lídra národniarov to bývalý sudca dotiahne do druhého kola.
  • Sám Harabin je presvedčený, že zvíťazí a podľa prieskumu vykonaného jeho tímom má preferencie až 19 percent.

Prezidentskí kandidáti predseda SNS Andrej Danko a exsudca Štefan Harabin oznámili na spoločnej tlačovej konferencii dohodu.

Danko deklaroval, že odstupuje z kampane v prospech Harabina. Za nimi bolo vidno nápis: „Spojili sme sa za Slovensko.“ Šéf národniarov sa Harabinovi zároveň poďakoval za podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu.

image

Forró rezolútne odmietol Korčoka. Sú za tým dávne spory s maďarskou diplomaciou

Predseda SNS sa pritom odvolal na „džentlmenské dohodu“ z januára, podľa ktorej sa mal jeden z dvojice so slabšími preferenciami vzdať v prospech toho druhého.

„Aby sa národné sily netrieštili,“ odôvodnil Danko rozhodnutie, ktoré označil za jedno zo životných. Chce tým podľa vlastných slov ukázať, že vie prekročiť svoj tieň. „V sobotu nás čaká veľký boj a som presvedčený, že pán Harabin ho dotiahne do druhého kola,“ dodal.

Pripomenul, že Harabina pozná približne 25 rokov a obaja zastávajú „principiálne názory“, pričom udržujú každodenný kontakt a vydiskutovali si mnohé témy.

Superglobálna veľmoc

„Ja idem voľby vyhrať,“ netají sa Harabin. „Keby som nepresvedčil sám seba o víťazstve, ako by som presvedčil voličov, aby volili mňa?“ položil rečnícku otázku. Keďže sa sústredí na prezidentské voľby, nekalkuluje údajne s myšlienkami na tie do Európskeho parlamentu. Dankove zámery angažovať sa v europarlamente vníma pozitívne.

„Dohodli sme sa na politickej spolupráci a pánovi Harabinovi ďakujem za podporu do Európskeho parlamentu,“ doplnil líder SNS.

Podľa exsudcu je dôležité zjednocovať národno-vlastenecké sily v europarlamente, ale aj prostredníctvom funkcie prezidenta. 

„Podporujem aj proces zjednocovania národno-vlasteneckých kandidátov do eurovolieb,“ tvrdí Harabin. Európska únia podľa neho nesmie byť nadriadená členským štátom ani byť „militarizačným faktorom“ v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

image

Volebný model Ipsos: Prvé kolo by vyhral Pellegrini, pred Korčokom má náskok necelé percento

„Pokiaľ vyhrám prezidentské voľby, ani jeden vojak, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu,“ sľubuje. Taktiež údajne zaručí, že Slovensko neprijme jediného migranta ani vojaka cudzieho štátu.

Ako prezident chce presadzovať neutralitu Slovenska, ktorú by garantovalo Rusko. To označil za superglobálnu veľmoc. „Budem robiť všetko s tým účelom, aby Slovensko získalo status neutrality,“ zdôraznil.

„Pokiaľ by nám Ruská federácia garantovala neutralitu, máme zabezpečenú existenciu Slovenska, pretože po každej vojne sa menia hranice a bez garancie hraníc svetovou veľmocou je ohrozená existencia ktoréhokoľvek štátu,“ vyhlásil.

Dlhodobá geopolitická orientácia Slovenska je silne západná. Od roku 2004 sme členmi NATO a Európskej únie, čo sú základné stavebné kamene bezpečnostnej politiky. 

Preferencie? 19 percent

Harabin priblížil, že spomedzi ďalších prezidentských kandidátov s ním nik nerokoval, no viacerých vníma ako pronárodných. Je presvedčený, že urobia všetko pre to, aby sa do paláca nedostal človek, ktorý má v úmysle dotovať Ukrajinu, podporovať LGBTI ľudí a migračnú politiku.

„Moji hlavní konkurenti (Peter Pellegrini a Ivan Korčok, pozn. red.) sú podporovateľmi vojny,“ domnieva sa bývalý sudca. Oboch súperov označil za ultraliberálnych. „Ja som kandidát mieru,“ hovorí bez ohľadu na fakt, že je podporovateľom Ruska a režimu Vladimira Putina, ktoré pred dvomi rokmi rozpútalo vojnu na Ukrajine. Ide o najväčší konflikt v Európe za posledných 80 rokov od druhej svetovej vojny.

Dodal, že privíta podporu ďalších kandidátov, no iniciatívu musia vyvinúť oni.

image

Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov

Prieskumy agentúr sú podľa Harabina irelevantné, keďže vznikajú v prospech „liberálnych kandidátov a médií“. „Podľa nášho prieskumu ku dňu tejto tlačovej konferencie mám preferencie 19 percent,“ avizuje. Najnovší volebný model agentúry Ipsos ukazuje, že priazeň by mu prejavilo približne 11 percent voličov.

01 - Modified: 2024-03-17 14:57:18 - Feat.: 1 - Title: Forró rezolútne odmietol Korčoka. Sú za tým dávne spory s maďarskou diplomaciou 02 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výroky politikov: Fico hovorí o opozičnej traume. Tá tvrdí, že koalícia si chce z RTVS urobiť slúžku 03 - Modified: 2024-03-16 15:32:58 - Feat.: 1 - Title: Balónik teraz môže držať Gröhling, Sulík odchádza z čela SaS 04 - Modified: 2024-03-16 13:55:58 - Feat.: 1 - Title: Hlas podporuje zmeny v RTVS, neplní svoj verejnoprávny účel, tvrdí Tomáš. Kišš hovorí o snahe ovládnuť ju 05 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf Českej televízie pre HN: V RTVS hrozí posilnenie politického vplyvu. V Európe je niečo také neobvyklé 06 - Modified: 2024-03-15 19:54:27 - Feat.: 1 - Title: Opozícia protestovala proti zmenám v RTVS: Dopadne to ako pri Trestnom zákone. Sú slabší, než sa zdá
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom 02 - Modified: 2024-04-04 12:28:25 - Feat.: - Title: Mimoriadne volebné štúdio HNtelevízie: Kto sa stane hlavou štátu? 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 10:09:07 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 05 - Modified: 2024-04-03 18:02:42 - Feat.: - Title: Ísť voliť znamená podieľať sa na budúcnosti Slovenska. Dokonalého politika ale nenájdete, tvrdí Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. apríl 2024 08:03