StoryEditor

Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH

26.03.2024, 13:30
Autor:
dušudušu

Milan Majerský ministra vnútra kritizoval za jeho vystúpenie u hľadaného extrémistu Daniela Bombica.

Predseda KDH Milan Majerský zopakoval, že jeho strana v prezidentskom súboji jednoznačne podporuje Ivana Korčoka. „Vyzývame všetkých voličov KDH, aby išli voliť a v druhom kole podporili Ivana Korčoka,“ apeloval líder konzervatívcov.

„Neposkytli by sme podporu niekomu, komu by sme neverili, že zvíťazí,“ povedal. Avizoval, že KDH sa zúčastní Korčokových podujatí vrátane dnešného stretnutia s priaznivcami v Prešove. „Budem v dave medzi ľuďmi, aby som dal najavo, že tento kandidát je naším kandidátom,“ upresnil Majerský.

Niekdajšieho ministra zahraničných vecí a diplomata Korčoka vníma ako garanta a zárukou hodnôt, ktoré KDH reprezentuje. Z úst lídra kresťanských demokratov taktiež zaznela kritika na adresu Korčokovho súpera v boji o prezidentský post – Petra Pellegriniho.

image

Dankova SNS podporí Pellegriniho. Národniari chcú aktivizovať svojich starostov aj členov

Šéf Hlasu a predseda NR SR je podľa Majerského „človekom dvoch tvári“. Domnieva sa, že Pellegrini je prozápadne orientovaný, bojí sa však pred svojimi voličmi zdôrazniť výhody spolupráce so Západom. Ak Pellegrini vyhrá prezidentské voľby, podľa Majerského hrozí odliv mladých do zahraničia.

Predseda KDH si myslí, že Korčok nemení názory, stojí si za svojim slovom a dodržiava a ctí si Ústavu SR. „Nestraší dôchodcov ani si nezmyselne nevymýšľa, ako to robí Peter Pellegrini v otázke vysielania vojsk na Ukrajinu,“ deklaroval.

Debata s extrémistom

„Politici Hlasu komunikujú v konšpiračných médiách,“ pripomenul Majerský, čím narážal na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý sa objavil v relácii Daniela Bombica známeho ako Danny Kollár. Ten je obvinený z extrémizmu, pričom sú naňho vydané tri zatýkacie rozkazy pre viacero trestných činov.

Na tieto slová nadviazal podpredseda strany a exminister spravodlivosti Viliam Karas, ktorý sa rečnícky spýtal, ako Šutaj Eštok prispieva k bezpečnosti krajiny. „Využívame bezpečnostné štruktúry, čo stojí nemalé peniaze a on (Šutaj Eštok, pozn. red.) túto činnosť marí podporovaním extrémistov,“ vyjadril sa.

image

Spišiak: Svetová hanba, ministra vnútra v diskusii s medzinárodne hľadaným extrémistom som ešte nezažil

Podotkol tiež, že Šutaj Eštok by nemal informovať o záležitostiach so štatútom prísne tajné, pretože tak podľa neho ohrozuje konkrétne osoby. Týmto vyjadrením Karas reagoval na včerajšiu tlačovú konferenciu, na ktorej minister vnútra v súvislosti s útokom v Moskve avizoval, že aj na Slovensku sa nachádza osoba s teroristickým pozadím. Podľa podpredsedu KDH ide o neoverené informácie. 

„Takýmto informovaním Šutaj Eštok len znepokojuje obyvateľstvo a marí prácu orgánov činných v trestnom konaní a bezpečnostných zložiek,“ myslí si Karas.

„Človek strachu“

Poslanec KDH Jozef Hajko sa zmienil o dnešnej tlačovej konferencii ministra práce Erika Tomáša, na ktorej bol prítomný aj Pellegrini. „Zaznelo tam, že ak Peter Pellegrini nebude zvolený za prezidenta, sú ohrozené sociálne istoty,“ povedal Hajko. „Vnímam to tak, že Pellegrini sa nestáva človekom pokoja, ale človekom strachu,“ pokračoval.

image

Pellegrini stratil 20 bášt Smeru a Hlasu. Uspel však v regióne, kde sa nevyhráva ľahko

Zdôraznil, že KDH podporuje pomoc seniorom aj sociálne slabším občanom. „Znepokojilo nás, že štátny tajomník hovorí o tom, že aby naplnili (predstavitelia koalície, pozn. red.) svoje ciele, budú musieť siahnuť do druhého piliera. Touto cestou by sme radi vyzvali pána Pellegriniho, aby uistil nás aj občanov, že na tieto peniaze sa nesiahne,“ vyjadril sa Hajko.

Ivana Korčoka okrem KDH podporili aj ďalšie dve opozičné strany – SaS a PS. Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať 6. apríla 2024.

01 - Modified: 2024-03-26 10:39:23 - Feat.: 1 - Title: PS kritizuje Pellegriniho: Ľudia okolo neho neváhajú šíriť dezinformácie a vyvolávať paniku 02 - Modified: 2024-03-26 10:02:51 - Feat.: 1 - Title: Dankova SNS podporí Pellegriniho. Národniari chcú aktivizovať svojich starostov aj členov 03 - Modified: 2024-03-25 18:43:35 - Feat.: 0 - Title: Odsúdení s duševnými poruchami, súd s „grófkou“ pred verdiktom a Ivan Korčok atómovky odmieta (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-03-25 18:42:33 - Feat.: 1 - Title: KDH prihralo Korčokovi úspech na Orave. S nálepkou liberálneho kandidáta sa voliči nestotožnili, vraví expert 05 - Modified: 2024-03-25 18:20:01 - Feat.: 1 - Title: Kubiš pre HN: Korčok nie je vojnovým štváčom. Vzťahy s Ruskom prakticky neexistujú, nezmení to ani Fico 06 - Modified: 2024-03-25 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako vyťažiť z konzervatívcov? Korčok dostal návod priamo z KDH
01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 05 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:11