StoryEditor

Vittek kraľuje slovenským hráčom

20.12.2006, 23:00
Víťazom ankety Slovenského futbalového zväzu a denníka Pravda o Futbalistu Slovenska 2006 sa podľa predpokladov stal útočník Slovenskej reprezentácie a nemeckého Norimbergu Róbert Vittek.

Víťazom ankety Slovenského futbalového zväzu a denníka Pravda o Futbalistu Slovenska 2006 sa podľa predpokladov stal útočník Slovenskej reprezentácie a nemeckého Norimbergu Róbert Vittek. Výsledky ankety určilo 36 futbalových odborníkov, 20 trénerov a 16 športových novinárov píšucich o futbale.

Famózny úvod roka
24-ročný odchovanec bratislavského Slovana famózne vstúpil do jarnej časti nemeckej bundesligy. V 17 zápasoch ligovej súťaže dokázal nastrieľať skvelých 16 gólov. Výraznou mierou tak pomohol Norimbergu k záchrane. Ku koncu súťaže dokonca mužstvo neúspešne siahalo po priečke zaručujúcej účasť v európskych pohároch. "Bol to pre mňa najúspešnejší rok," povedal po premiérovom triumfe v tejto ankete Vittek.
V drese národného tímu sa mu v tomto roku až tak výnimočne nedarilo. "Reprezentácia mala kolísavé výsledky, odohrali sme vynikajúce zápasy ale niektoré boli veľmi zlé," povedal Vittek. Nastúpil v šiestich zápasoch a strelil jediný gól. Uzatváral ním víťazný kvalifikačný duel na štadióne Millenium v Cardiffe proti Walesu. Bol však jednoznačne najnebezpečnejším hráčom reprezentácie, ktorý sa pohyboval v pokutovom území súpera.

Zásluhy na úkor výkonov
Do prvej desiatky sa nedostal ani jeden futbalista z najvyššej domácej súťaže. V desiatke pritom figurujú hráči, ktorí majú za sebou zúfalý futbalový rok. Kamil Čontofalský bol síce reprezentačnou jednotkou, ale má podiel na kvalifikačných prehrách v domácich zápasoch proti Nemecku a Česku. V Ruskom Petrohrade sa medzi žrde postavil z 30 zápasov len v štyroch. Svoju pozíciu u nemeckého prvoligistu Wolfsburgu stratil po príchode nového trénera aj Miroslav Karhan. V priebehu jesennej časti bundesligy sa objavil v základnej zostave svojho tímu len dvakrát. V 17 zápasoch odohral iba 284 minút. Víťaz posledných dvoch ročníkov ankety Marek Mintál bol sám šokovaný zo svojej nominácie. Celý rok mal totiž problémy so zranenou nohou. "Určite si jeden alebo dvaja hráči zo slovenskej najvyššej súťaže zaslúžia byť v prvej desiatke," reagoval tréner Žiliny Pavel Vrba na fakt, že rebríček desiatich najlepšich futbalistov Slovenska je zostavený len z hráčov pôsobiacich v zahraničí.

PREHĽAD VÍŤAZOV
2006 - Róbert Vittek
2005 - Marek Mintál
2004 - Marek Mintál
2003 - Vladimír Janočko
2002 - Miroslav Karhan
2001 - Ľubomír Moravčík
2000 - Szilárd Németh
2009 - Vladimír Labant
1998 - Jozef Majoroš
1997 - Dušan Tittel

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 18:57