StoryEditor

Začína sa basketbalový kolotoč

30.10.2006, 23:00

Po hokejistoch začínajú novú sezónu v zámorí aj basketbalisti. Dvoma stretnutiami sa dnes v noci začne 61. ročník zámorskej basketbalovej NBA. Letná prestávka bola v profilige opäť nesmierne rušná a plná zaujímavých zmien.

Chicago v starej sláve
Asi najväčšiu prestupovú rybu ulovili v Chicagu, keď z trhu nechránených hráčov získali dlhoročnú oporu Detroitu, centra Bena Wallacea. Bulls boli už v minulej sezóne veľmi silní v defenzíve, svojich súperov držali na vôbec najnižšej percentuálnej úspešnosti streľby v celej súťaži. Práve "BigBen" by mal ešte viac vystužiť obranu býkov, ktorí sa tak zaraďujú medzi favoritov NBA. Určite bude zaujímavé sledovať, čo spraví strata Wallacea s Detroitom, ktorý v minulom ročníku jednoznačne dominoval Východnej konferencii. Okrem Pistons a Bulls netreba v Centrálnej divízii zabúdať ani na Cleveland, kde sa mužstvo okolo LeBrona Jamesa chystá zaútočiť na najvyššie priečky. Atlantická divízia bola minulú sezónu najslabšou, a tak to pravdepodobne zostane aj teraz.

Na Západe rovnakí favoriti
V západnej konferencii bude asi opäť najlepšia dvojica Dallas Mavericks -- San Antonio Spurs, dýchať na chrbát im bude Phoenix Suns so zdravým Amare Stoudemireom a oba losangeleské kluby Clippers i Lakers. "Mavs" to minulý rok dotiahli až do finále, keď svojho najväčšieho rivala Spurs vyradili už v semifinále konferencie. Už i tak kvalitný káder multimilionára Marca Cubana doplnili traja skúsení hráči Devean George, Anthony Johnson a Austin Croshere. Spurs prišli o dvoch podkošových hráčov, Nazr Mohammed odišiel do Detroitu a Rašo Nesterovič do Toronta, obaja však hrali v play off iba striedmo. Veľkou otázkou je, ako sa bude dariť Phoenixu s navrátilcom Stoudemireom.

Predchádzajúci víťazi
2006 -- Miami Heat
2005 -- San Antonio Spurs
2004 -- Detroit Pistons
2003 -- San Antonio Spurs
2002 -- Los Angeles Lakers
2001 -- Los Angeles Lakers
2000 -- Los Angeles Lakers

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 18:32