StoryEditor

Pre Rakúsko sme zaujímaví

21.01.2007, 23:00
Prinášame vám pokračovanie seriálu HN o o slovenských hráčoch pôsobiacich v európskych súťažiach. Dnes sa pozrieme na účinkovanie našich futbalistov v rakúskom futbale.

Prinášame vám pokračovanie seriálu HN o o slovenských hráčoch pôsobiacich v európskych súťažiach. Dnes sa pozrieme na účinkovanie našich futbalistov v rakúskom futbale.

Tibor Jančula, Ľubomír Luhový, Július Šimon či naposledy Filip Šebo, aj títo futbalisti skúsili, ako chutí najvyššia súťaž v Rakúsku. V súčasnosti šíri dobré meno nášho futbalu v najvyššej súťaži tejto krajiny kvarteto futbalistov. V nižších súťažiach však hráva mnoho Slovákov, ktorí tam odchádzajú najmä za lepším finančným ohodnotením, než aké sa im dostáva v slovenských kluboch.

Janočko pod hviezdnym duom
V tíme suverénneho víťaza jesennej časti rakúskej ligy máme zastúpenie v podobe Vladimíra Janočka. Dlhodobá opora stredovej formácie Austrie Viedeň prestúpila do nového klubu pred začiatkom aktuálneho ročníka súťaže. V nabitom tíme slávneho trénerského dua Giovanni Trappatoni a Lothar Matthäus si našiel svoje miesto aj náš futbalista. V jesennej časti nastúpil v štrnástich ligových súbojoch a dokázal streliť jeden gól. "Vladimír je schopný veľmi účinne uplatňovať svoje technické danosti. Jeho útočná hra je veľmi dobre rozvinutá, avšak treba mu trošku popracovať na hre dozadu," povedal o Janočkovi tréner Trappatoni.
Rapid Viedeň, najslávnejší klub v Rakúsku a historicky najúspešnejší, využíva služby dvoch slovenských futbalistov - Petra Hlinku a Jozefa Valachoviča. Rapid je už tretím rakúskym tímom po pôsobení v Sturme Graz a v drese Bregenzu. Viedenskému tímu sa síce nedarí, ale Hlinkovi áno. "Určite by som bol viac spokojný, keby som strelil menej gólov a mužstvo by sa pohybovalo na treťom alebo štvrtom mieste v tabuľke," povedal Hlinka. V jesennej časti vynechal len dva ligové zápasy svojho klubu a z postu defenzívneho záložníka strelil šesť gólov. Menej výrazné výkony predvádza jeho spoluhráč Valachovič. V jeho prípade sa hovorí o možnom odchode z Rapidu.
Štvrtým Slovákom v rakúskej najvyššej súťaži je hráč FC Ried Rastislav Michalík. Na jeseň odohral v klube iba 313 minút. Túto slabú vyťaženosť spôsobilo zranenie, ktoré ho vyradilo zo základnej zostavy tímu. Takisto nezhody s trénerom, ktorý mu po vyzdravení už nedával príležitosť hrať ligové zápasy.

V Rakúsku dostane hráč viac
Veľa slovenských futbalistov pôsobí v nižších rakúskych súťažiach. Hlavným motívom sú určite lepšie platové podmienky a taktiež materiálne zabezpečenie jednotlivých klubov. Hráč v štvrtej rakúskej lige priemerne zarobí tisíc eur a v tretej dokonca okolo dvetisíc eur. Posledným futbalistom, ktorí sa rozhodol vyskúšať si pôsobenie v Rakúsku, je Radoslav Kunzo. Po šiestich rokoch pôsobenia v Interi Bratislava odišiel do druholigového rakúskeho klubu Kapfenberg. V Interi ukončil pôsobenie práve kvôli nezhodám s vedením pokiaľ ide o platové podmienky, keď odmietol zníženie svojej mzdy o 50 percent. Preto neskrýval spokojnosť so svojím odchodom do Kapfenbergu. "Dohodli sme sa na podmienkach, ktoré sú lepšie ako som mal počas pôsobenia v Interi Bratislava," povedal Kunzo.
Finančné ohodnotenie hráčov v nižších súťažiach je porovnateľné s podmienkami, aké majú hráči v našich prvoligových kluboch. "Je smiešne a zároveň veľmi smutné, že platové podmienky prvej ligy na Slovensku sa vyrovnávajú s treťou a štvrtou rakúskou ligou," uviedol Kunzo. V Kapfenbergu čakajú Kunza záchranárske práce, rovnaké, aké zažil za posledné roky v Interi Bratislava. Jeho novému klubu patrí momentálne desiata priečka z 12 účastníkov druhej najvyššej súťaže.

Štatistika Slovákov na jeseň:
Minúty Zápasy Góly
Peter Hlinka (Rapid) 1422 19 6
Jozef Valachovič (Rapid) 1289 16 1
Vladimír Janočko (Salzburg) 904 14 1
Rastislav Michalík (Ried) 313 7 0

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemcsics posudzuje vedenie elektrární 02 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cestovky zarobili 03 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchodný register zlepší prácu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 14:59