StoryEditor

Obhajca skončil so vztýčenou hlavou

07.03.2007, 23:00
História sa opakuje. Včerajší odvetný osemfinálový súboj opäť potvrdil, že víťaz Ligy majstrov ešte nikdy nedokázal svoj triumf zopakovať v nasledujúcom roku. Obhajcovi súťaže, Barcelone, nestačilo k postupu ani víťazstvo v Liverpoole 1:0. Barcelona doplatila na prvý zápas s anglickým tímom, v ktorom Katalánci podľahli Liverpoolu na Nou Campe 1:2.

História sa opakuje. Včerajší odvetný osemfinálový súboj opäť potvrdil, že víťaz Ligy majstrov ešte nikdy nedokázal svoj triumf zopakovať v nasledujúcom roku. Obhajcovi súťaže, Barcelone, nestačilo na postup ani víťazstvo v Liverpoole 1:0. Barcelona doplatila na prvý zápas s anglickým tímom, v ktorom Katalánci podľahli Liverpoolu na Nou Campe 1:2. "Víťazstvo v odvete má svoju cenu napriek tomu, že sme celkovo neuspeli. Som hrdý na svoj tím. Naši fanúšikovia nás odprevádzali potleskom za predvedený výkon," povedal tréner Barcelony Frank Rijkaard.

Gól padol neskoro
Za posledných jedenásť rokov sa ani jednému mužstvu v Lige majstrov nepodarilo otočiť výsledok dvojzápasu vo svoj prospech, ak podľahlo v prvom zápase na domácej pôde. Túto pravdu potvrdila aj Barcelona, aj keď pri troche šťastia sa jej mohlo podariť postúpiť. Na začiatku druhého polčasu mala veľkú príležitosť otvoriť skóre brazílska hviezda katalánskeho tímu Ronaldinho, ale jeho strela mierila iba do žrde. Jediný gól zápasu padol však príliš neskoro. Dak ho islandský útočník Eidur Gudjohnsen, po štyroch minútach pôsobenia na ihrisku, v 75. minúte, keď vystriedal obrancu Liliama Thurama. "Keď Gudjohnsen otvoril skóre, mysleli sme si, že môžeme zvíťaziť 2:0 a postúpiť," uviedol Thuram. Záložník tímu Deco mal však opačný názor. "Na postup sme mohli pomýšľať v prípade, ak by sme prvý gól dali skôr," povedal Deco. Tréner Barcelony Frank Rijkaard však bol spokojný s výkonom, aký jeho mužstvo predviedlo na anglickej pôde. "Keď budeme hrať proti komukoľvek s takou hrdosťou, akú mužstvo proti Liverpoolu predviedlo, máme oveľa väčšie šance, že v budúcnosti sa šťastie prikloní na našu stranu," povedal Rijkaard.

Dve rovnaké prehry
Fanúšikovia Liverpoolu sa dočkali druhej prehry na domácom štadióne 0:1 v priebehu štyroch dní. V sobotu ich týmto výsledkom dokázal zdolať Manchester United v ligovom zápase. Prehra s Barcelonou však znamenala dosiahnutie jedného z najväčších úspechov v histórii klubu. "Nad tento úspešný dvojzápas proti obhajcovi trofeje by som zaradil iba finálové víťazstvá. Vyradili sme zrejme najlepší klub na svete," uviedol obranca Liverpoolu Jamie Carragher. Domáci mohli o svojom postupe rozhodnúť už v prvom polčase. Naskytli sa im veľké príležitosti, keď Riise aj Sissoko trafili do konštrukcie brány, ale brankár hostí Victor Valdes bol neprekonateľný. Kouč Liverpoolu Rafael Benitez neskrýval po stretnutí veľkú spokojnosť s postupom do štvrťfinále. "Som hrdý na svojich hráčov. Tento postup si zaslúžili. Bol ťažko vybojovaný a teraz budeme netrpezlivo čakať na piatkový žreb," povedal Benitez.

Hráči Barcelony po zápase:
Ronaldinho --
Teraz potrebujeme byť vo forme každý týždeň, aby sme zostali na vrchole španielskej ligy. Zvíťazili sme, ale to nám nestačilo. Musíme pracovať ďalej, pretože nemáme čas byť nahnevaní.

Xavi -- Snažili sme sa urobiť všetko pre postup, ale mali sme smolu. Ale aj tak si myslím, že mužstvo sa snažilo ukázať to najlepšie, čo v ňom je. Je nespravodlivé, že sme vypadli. Hrali sme oveľa lepší aj krajší futbal ako súper.

Iniesta -- Mali sme častejšie loptu v moci, ale nedokázali sme sa dostať cez obranu Liverpoolu. Je veľmi ťažké zmieriť sa s vypadnutím z Ligy majstrov.

Deco -- Liverpool mal výhodnejšiu pozíciu z nášho prvého zápasu, aj ju využil. Veľmi sme túžili zopakovať triumf v Lige majstrov aj v tomto roku. Teraz nám zostáva už iba tvrdo trénovať každý deň, a hrať čo najlepšie, aby sme zvíťazili v španielskej lige.

Liliam Thuram -- Hrali sme dobrý, celoplošný futbal. V druhom polčase sa mi zdal Liverpool už trochu unavený. Keď Gudjohnsen otvoril skóre, mysleli sme si, že môžeme zvíťaziť 2:0 a postúpiť.

Kedy končili obhajcovia v súťaži:
2006/07 Barcelona osemfinále
2005/06 Liverpool osemfinále
2004/06 FC Porto osemfinále
2003/04 AC Miláno štvrťfinále
2002/03 Real Madrid semifinále
2001/02 Bayern Mníchov štvrťfinále
2000/01 Real Madrid semifinále

Barcelona v Lige majstrov
Koniec v súťaži Proti komu Výsledok
2006/07 osemfinále Liverpool 1:2*, 1:0
2005/06 víťazstvo Arsenal 2:1
2004/05 skupinová fáza
2002/03 štvrťfinále Juventus 1:1, 1:2*p
2001/02 semifinále Real Madrid 0:2*, 1:1
2000/01 skupinová fáza
1999/00 semifinále Valencia 1:4, 2:1*
* -- domáce zápasy, p -- predĺženie

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 07:52