StoryEditor

Dick Francis po slovensky

28.06.2007, 00:00
Hlavný dostih sa blíži. Favorit je vo forme. Niekoľko hodín pred štartom mu majiteľ v krmive nachádza podhodené klince. Jeden z nich skončil v kopyte koňa.

Nečítate obsah z románu slávneho britského spisovateľa z prostredia dostihového športu Dicka Francisa, ale skutočnú udalosť, ktorá sa pred niekoľkými dňami stala na bratislavskom Závodisku v Starom Háji. "Je to ako zo zlého filmu," hovorí Daniel Horák, majiteľ 4-ročného klusáka Flash One, ktorý je jedným z favoritov Slovenského klusáckeho derby. To sa pobeží už túto nedeľu.

Osudné klince
Čo sa vlastne stalo? Incident sa odohral 16. júna - deň pred Memoriálom Antona Kukučku, ktorý je tradičnou predskúškou derby. Horák prišiel so svojím koňom na závodisko dva dni pred pretekmi. Tak ako minulý rok. Pretože bol so službami veľmi spokojný. O to sa stará Juraj Švec, vedúci dostihových služieb.
"Prišli sme v piatok večer, pán Švec mi pridelil box v stajni. Koňa sme spolu s trénerom nakŕmili. Boli sme tam jediní, ostatní ešte nedorazili," vysvetľuje Horák. V sobotu ráno mu dal majiteľ opäť krmivo a zo stajne odišiel. Z tej stajne, od ktorej mali kľúče len dvaja ľudia. On a Švec. Stajne však nie sú úplne uzavreté, ku koňom sa dá dostať. "Pred pretekmi sa tam pohybuje veľa ľudí, ktorí sa starajú o jednotlivé boxy, aby kone boli pripravené na preteky," povedal pre HN riaditeľ závodiska Marián Šurda. O druhej hodine sa majiteľ vrátil ku svojmu koňovi. Ten sa však krmiva ani nedotkol. "Tak som sa mu prehrabal v žľabe, kde mal nasypané klince. Medzitým, ako som odchádzal, zostala stajňa otvorená. Bolo mi povedané, že brigádnici musia pripravovať čísla na dostihy pre kone," pokračoval Horák.

Neuveriteľné...
Čo sa dialo potom? Spolu s pánom Švecom previezli koňa do iného boxu. Ako hovorí riaditeľ závodiska v Starom Háji, do toho najluxusnejšieho. "Kôň šiel po troch, lebo klinec sa mu zarazil do kopyta. Tak som mu ho vybral a išiel za Švecom priniesť mu klince," vysvetľuje majiteľ.
Pán Švec má na to však iný názor. "Nevidel som krívať toho koňa. Pán Horák mi ukázal klince. Nemohol som tomu uveriť," hovorí Švec. Aké prekvapenie však čakalo na majiteľa v novom, najluxusnejšom boxe? "Dal som mu krmivo zo svojho vaku a znova som našiel klince. Nechápem, ako sa tam mohli dostať," neveril Horák. Luxusná stajňa sa dala úplne zamknúť, takže Horák bol už pokojný. V noci pred pretekmi jeho koňa strážili dvaja ľudia.

Diskvalifikovali ho
Aký bol však výsledok tohto neuveriteľného príbehu? Flash One, ktorý v tomto roku vyhral už štyri preteky, skončil druhý. Napokon ho však diskvalifikovali, lebo porušil pravidlá. "Pol hodinu po dobehnutí do cieľa ho diskvalifikovali. Ale bolo to opodstatnené. Kôň bol vystrašený a v strese. Už ako sme ho prevážali do druhej stajne, potil sa," dodáva majiteľ koňa, ktorý v tomto roku vybehal 133-tisíc korún. Ďalej priznáva, že vedúci stajne pán Švec bol z toho šokovaný a snažil sa mu vo všetkom vyjsť v ústrety. "Jasné, že som bol šokovaný. Nikdy predtým som niečo podobné nezažil. Pokojne si tam tie klince mohol vysypať aj sám," tvrdí Švec.

Kto ublížil zvieraťu?
Kto by však úmyselne mohol ublížiť nevinnému zvieraťu? Tomu zvieraťu, ktoré spôsobuje radosť malým deťom, ktoré sa cez víkendy chodia povoziť na svojich miláčikoch. "Je to pre mňa nepochopiteľné, možno to bol nejaký tipér alebo konkurencia, je to ťažké povedať. Nešlo ani o závratnú sumu, víťaz dostal 70-tisíc korún. Nemáme ani nepriateľov," hovorí Horák.
Riaditeľ závodiska je zo všetkého zhrozený. "Nemôžem tomu uveriť. Je to celé vykonštruované. Ja toho pána Horáka ani nepoznám. Neviem, kto by chcel ublížiť klusáckemu koňovi. Veď tie preteky poriadne ani nikto nesleduje, sú na periférii záujmu," prízvukuje Šurda.

Je tu opäť. A pripravený
Napriek tomu sa s Flash One jeho majiteľ do Bratislavy vracia. Túto nedeľu. Na programe je totiž klusácke derby s dotáciou 200-tisíc korún. Víťaz získa polovicu. "Na čo k nám potom znovu príde, keď nebol s našimi službami spokojný?," pýta sa Šurda. Flash One však príde, ale už nie dva dni pred pretekmi, ale až v nedeľu. Na klusácke derby je pripravený. Tento týždeň bol doma vo svojej stajni v Kostomlatoch nad Labem. Spokojný a pokojný. "A budem ho stále strážiť až do začiatku pretekov," ukončil Horák.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 06:27