StoryEditor

Štvrtý deň olympiády: Pozrite si top momenty zo štvrtého dňa

11.02.2014, 06:56
Autor:
red, tasrred, tasr
Sledujte aktuálne dianie na zimnej olympiáde.

20:57 Slovensko je v medailovom súhrne na desiatom mieste

20.34 Premiéru skokov žien ovládla Nemka

Nemka Carina Vogtová sa stala historicky prvou olympijskou víťazkou v ženských skokoch na lyžiach. Na ZOH 2014 v Soči triumfovala s náskokom 1,2 bodu pred skúsenou Rakúšankou Danielou Iraschkovou-Stolzovou, bronz putuje do Francúzska zásluhou Coline Mattelovej. Favorizovaná Japonka Sara Takanašiová, úradujúca majsterka sveta, skončila až štvrtá.

Vogtová si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu už po 1. kole, keď dosiahla výkon 103 m a usadila sa na čele. V druhom kole pristála na značke 97,5 m a to jej stačilo na udržanie vedúcej priečky. Takanašiová v tejto sezóne Svetového pohára dominovala, no v Soči nezvládla úlohu topfavoritky. Po prvom kole bola tretia a napokon skončila bez medaily, keď neodolala náporu Mattelovej.

19.33 Američan Shaun White ostal bez medaily

Švajčiarsky snoubordista Iouri Podladchikov získal na ZOH v Soči zlatú medailu vo finále U-rampy. V utorňajšom finálovom programe triumfoval pred dvojicou japonských súperov, striebro získal Ajumu Hirano a bronz Taku Hiraoka. Iba nepopulárna "zamiaková" medaila sa ušla obhajcovi prvenstva z Vancouveru Američanovi Shaunovi Whiteovi.

19.18 Nemecká sánkarka má zlato

Nemecká sánkarka Natalie Geisenbergerová získala na ZOH 2014 v Soči zlatú medailu v súťaži žien. Úradujúca víťazka Svetového pohára triumfovala suverénnym spôsobom s náskokom 1,139 s pred svojou krajankou a obhajkyňou titulu z Vancouveru 2010 Tatjanou Hüfnerovou. Bronz putuje do USA zásluhou Erin Hamlinovej. Slovenská reprezentantka Viera Gbúrová obsadila pri olympijskej premiére 25. miesto so stratou 6,929 na víťazku.

16.30 Kuzminová zostala bez medaily

Anastasia Kuzminová na medailu tentoraz nedosiahla. V stíhacích pretekoch skončila šiesta.

14.01 „V našich podmienkach sa nedá konkurovať“

Vo Vancouveri jej choroba nedovolila ísť za brány štvrťfinále, po štyroch rokoch driny v príprave doplatila na náhlu zmenu podmienok a vo svojej obľúbenej disciplíne dokonca ani nepostúpila z kvalifikácie. Pre slovenskú bežkyňu na lyžiach Alenu Procházkovú tak prišlo ďalšie veľké olympijské sklamanie.

Procházková si pritom na obľúbený šprint verila. "Prišla som sem v dostatočnom predstihu a myslím si, že som sa tu dobre aklimatizovala. Aj fyzicky som na tom bola dobre, tréner mi hovoril, že vyzerám lepšie ako Nórky. Ale bohužiaľ, nedalo sa to ukázať na trati... Môžem už zabudnúť na celý šport," povedala rezignovane. Vzápätí svoje slová spresnila: „Nechcem skončiť, lenže na Slovensku a za takýchto podmienok nemám šancu dosahovať výsledky. Keď sa pozriete na iné tímy, nedá sa im konkurovať. Potrebovala by som kvalitných servisákov, ktorí majú možnosť doniesť vosky, ktoré sú vo vývoji, štruktúry na lyže a aj rôzne skúsenosti," uzavrela.

13.27 Francúzskemu hrdinovi gratuloval aj Hollande

Francúzsky biatlonista Martin Fourcade sa stal po zisku zlatej olympijskej medaily na ZOH v Soči novým národným hrdinom. Dvadsaťpäťročný pretekár triumfoval v pondelkovej stíhačke na 12,5 km a získal prvý triumf spod piatich kruhov v kariére.

Okrem iných gratuloval Fourcademu aj francúzsky prezident Francois Hollande. Denník L'Equipe označil jeho výkon za "majstrovský", Le Figaro písalo o "bezchybne zvládnutých pretekoch".

Zdá sa, že Rusko bude pre päťnásobného majstra sveta novou obľúbenou krajinou. "Získal som tu prvý titul svetového šampióna, dva glóbusy za triumf v Svetovom pohári a teraz olympijské zlato. Vyzerá to tak, že v Rusku sa mi skutočne darí," citovala víťazného Francúza agentúra DPA.

12.48 Hokejový turnaj uvidí 148 hráčov z NHL

Na súpiskách dvanástich tímov, ktoré sa predstavia na mužskom olympijskom turnaji v Soči, sa nachádza spolu 148 hokejistov z NHL. Tí tak budú tvoriť takmer polovicu všetkých hráčov na ZOH 2014 (49,33 percenta).

Kádre Kanady a USA tvoria výlučne profesionáli zo zámorskej súťaže. V 25-člennom výbere švédskej reprezentácie figuruje jediný hráč pôsobiaci mimo NHL - krídelník Jimmie Ericsson zo Skelleftey. Zámorskú sedemnástku vytasí v Soči tréner českého národného tímu Alois Hadamczik, o jedného hráča menej má na turnajovej súpiske domáca zborná. Rusi sa však môžu spoľahnúť na viaceré esá z KHL ako Iľja Kovaľčuk či Alexander Radulov. Fíni po zraneniach Mikka Koiva a Valtteriho Filppulu vyrukujú iba so 14 hráčmi zo zámorskej profiligy.

Tréner SR Vladimír Vůjtek nominoval pôvodne na ZOH všetkých 14 slovenských hráčov z NHL, pri absencii Ľubomíra Višňovského a Mariána Gáboríka sa ich v Soči predstaví rovný tucet. Švajčiari môžu počítať s deviatimi a Rakúšania s tromi legionármi z NHL. Po jednom majú v kádri Lotyšsko (Zemgus Girgensons), Nórsko (Mats Zuccarello-Aasen) a Slovinsko (Anže Kopitar).

12.31 Rusi chcú končiť medailové suchoty

Stredajšími súbojmi C-skupiny Česko - Švédsko a Lotyšsko - Švajčiarsko (18.00 SEČ) odštartuje v Soči dlho očakávaný olympijský turnaj hokejistov. Ten by mal byť jedným z vrcholov ZOH, najmä vďaka účasti profesionálov z NHL.

Zrak hokejovej verejnosti sa však bude upierať predovšetkým na výkony domácej zbornej. Rusko, ktoré sa predstaví s výraznou kvalitou korčuliarov-supertechnikov (Malkin, Ovečkin, Dacjuk, Kovaľčuk) a s viacerými naburcovanými mladíkmi (Tarasenko, Ničuškin), túži ukončiť dlhočizné suchoty - na olympijské zlato čaká už 22 rokov. Vo finále ZOH 1992 v Albertville si tím pod hlavičkou SNŠ poradil s Kanadou 3:1 a rovnaký scenár by si Rusi priali aj teraz.

Pravda, zostáva otázne, ako si s tlakom domáceho prostredia poradí svojrázna ruská duša. Že sa s ním superhviezdy nie vždy dokázali vyrovnať, ukázali už v minulosti – napríklad na MS 2000, kde zborná s nabitým kádrom totálne prepadla a nepostúpila ani do štvrťfinále. Petrohradskú blamáž zažil na vlastnej koži aj Pavel Bure, nezabudnuteľný krídelník prezývaný pre svoju rýchlosť "Ruská raketa".

11.28 Slovenky v šprinte nepostúpili z kvalifikácie

Slovenské bežkyne na lyžiach Alena Procházková a Daniela Kotschová nepostúpili na ZOH v Soči z kvalifikácie šprintu voľnou technikou do štvrťfinále.

Procházková obsadila v konkurencii 67 štartujúcich na 1,3 km dlhej trati časom 2:41,95 min až 39. miesto so stratou 9,88 s na najrýchlejšiu Nórku Maiken Caspersenovú Fallovú. Nenadviazala tak na svoje predchádzajúce vystúpenia na olympiáde - na ZOH 2006 v Turíne (23. miesto) i ZOH 2010 vo Vancouveri (18.) sa vždy prebojovala do vyraďovacích bojov. Na postup do štvrťfinále chýbalo 29-ročnej reprezentantke 1,78 s.

O rok mladšia Kotschová pri svojej olympijskej premiére skončila v kvalifikácii časom 2:49,81 na 55. mieste. Elimináciu ovládla Nórka Fallová časom 2:32,07 pred Slovinkou Katjou Višnarovou (+0,40) a svojou krajankou Marit Björgenovou (+1,10).

11.18 Kanada už má štvrté zlato

Kanada získala štvrtú zlatú medailu na ZOH 2014 v Soči zásluhou snoubordistky Dary Howellovej (94,20 bodov), ktorá triumfovala v disciplíne slopestyle. V premiérovej olympijskej súťaži vybojovala striebro Devin Loganová (85,40) z USA, bronz putuje do Kanady vďaka Kim Lamerrovej (85,00).

11.16 Už urobili vyše tisíc dopingových kontrol

Na prebiehajúcich ZOH v Soči sa už vykonalo viac ako 1000 dopingových testov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálny údaj od Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Ich výsledky však ešte nie sú všetky známe.

Spolu sa už urobilo 1116 dopingových kontrol, 225 z nich bolo od začiatku súťaží a 891 ešte v tréningoch pred samotným začiatkom hier. Do záverečného dňa podujatia 23. februára sa má spolu urobiť rekordných 2453 testov.

V sieti dopingových komisárov uviazla pred ZOH v Soči trojica biatlonistov, v porovnaní s tridsiatkou športovcov so sledovaným obdobím pred Vancouverom je to o oveľa menej.

11.14 Počasie roztápa U-rampu, organizátori menili programu

Slnečné počasie a teploty vysoko nad bodom mrazu robia veľké problémy organizátorom na ZOH v Soči. Poslednými, ktorí sa museli prispôsobiť vrtochom počasia, sú snoubordisti na U-rampe.

Pretekári mali pôvodne v utorok o druhej hodine ruského času (11.00 SEČ) odjazdiť kvalifikáciu. Organizátori však zmenili formát súťaže a posunuli štart pretekov. Od 18.30 miestneho času (15.30 SEČ) sa tak pôjde tzv. semifinále, z ktorého najlepších dvanásť postúpi do večerného finále so začiatkom o 21.30 h (18.30 SEČ). 

Snoubordisti majú problémy s U-rampou v Soči od začiatku. V pondelok museli organizátori upraviť jej tvar. Američan Shaun White, ktorý útočí na tretie olympijské zlato z U-rampy v rade, aj jeho krajan Danny Davis sa sťažovali, že trať je bokoch príliš kolmá, čo sťažovalo jazdcom život najmä pri dopadoch a následnom nájazde na nasledujúci skok.

Ani po úprave neboli pretekári úplne spokojní. "Človek sa pri jazde strašne narobí. Má to byť zábava, ale táto trať je riadna drina," citovala Američana Davisa agentúra Reuters. Jeho krajanka Hannah Teterová už taká diplomatická nebola a U-rampu v Soči označila za "odpad".

9.46 Selänne bude kapitánom Fínska

Kapitánom fínskej hokejovej reprezentácie na olympijskom turnaji v Soči bude veterán Teemu Selänne. Skúsený útočník Anaheimu štartuje vo veku 43 rokov už na jeho šiestych ZOH, čím vyrovnal rekord krajana Raima Helminena.

Pôvodne mal byť kapitánom Fínov Mikko Koivu, tomu ale účasť v Soči zmarilo zranenie členka. Selänneho asistentmi budú obranca Philadelphie Kimmo Timonen a útočník Leo Komarov z Dinama Moskva.

8.00 Organizátori zrušili tréning pred zjazdom

Piaty, a posledný, tréning na stredajší ženský zjazd alpských lyžiarok na ZOH v Soči organizátori museli v utorok zrušiť. Podľa informácie agentúry DPA boli dôvodom teplé počasie a nepriaznivé snehové podmienky na olympijskom kopci v Rosa Chutor.

Organizátori oznámili, že musia zreparovať trať po pondelňajšej ženskej superkombinácii a nechcú riskovať jej zhoršenie. Tá dostala poriadne zabrať, navyše v utorok boli vysoké teploty a sneh bol mäkký. Prvý tréning mužskej superkombinácie sa mal ísť podľa plánu, ale na priľahlej trati.

7.56 Kuzminová bojuje o druhé zlato

Biatlonistka Anastasia Kuzminová môže dnes získať druhú medailu. Od 16.00 hod. sa predstaví v stíhacích pretekoch na 10 kilometrov. Na trať vybehne s náskokom takmer dvadsiatich sekúnd na Rusku Olgu Viľuchinovú.

7.48 V medailovej bilancii vedie Kanada

Reprezentanti Kanady sa dostali na čelo medailového poradia. Na svojom konte majú už tri zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú medailu.

 

01 - Modified: 2006-01-17 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rokovania o iránskej jadrovej kríze pokračujú
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 19:37