Réway a GraňákTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slováci ukázali skvelý finiš, na Fínov však nestačili

07.04.2016, 20:18
Autor:
TASRTASR

Slovenskí hokejisti otvorili zápasovú časť prípravy na májové MS prehrou. Na úvod účinkovania v Euro Hockey Challenge nestačili na nabudených Fínov a napriek skvelému dvojgólovému finišu im podľahli v Pori 2:3. Autormi prvých slovenských gólov v príprave boli Dominik Graňák a Patrik Lušňák. V jubilejnom tridsiatom vzájomnom zápase s áčkom Suomi si pripísali zverenci Zdena Cígera 21. prehru, uspeli len v šiestich prípadoch a trikrát sa zrodila remíza.

Druhý zápas s rovnakým súperom je na programe už v piatok, v Turku sa začne o 17.30 h.

      Fínsko - Slovensko 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
      Góly: 13. T. Sallinen (Koivosto), 43. Elo (Erkinjuntti, Salmela), 43. Virtanen (Erkinjuntti, Asplund) - 55. Graňák (Réway), 59. Lušňák. Rozhodovali: Pajula, Kaukokari - Saha, Nieminen, vylúčení: 2:4 na 2 min., navyše Kozák (SR) 10 min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

      Fínsko: Metsola - Ohtamaa, Salmela, Lehtonen, Kivistö, Virtanen, Ahonen, Lyytinen, Jalvanti - Koivisto, T. Sallinen, J. Sallinen - Erkinjuntti, Malinen, Tyrväinen - Ojamäki, Asplund, Elo - Paajanen, Mustonen, Wärn
      Slovensko: Konrád - Graňák, Sersen, Čerešňák, Švarný, Kotvan, Kozák, Luža, Jánošík - Šťastný, Réway, Dravecký - Skalický, Viedenský, Lušňák - Špirko, Marcinko, Vandas - Dej, Hudáček, Hlinka

Fíni sa od úvodného buly vyrútili na súpera a v prvej tretine ho aktívnym pohybom úplne paralyzovali. Slováci korčuliarsky nestačili, a keďže nemali pod kontrolou stredné pásmo, často sa nechali zatlačiť hlboko do toho obranného. V pokrývaní útočiacich Suomi neboli dôslední a v 13. minúte za to zaplatili inkasovaným gólom. Nestačili zablokovať Tomiho Sallinena, ktorý si ideálne nakorčuľoval pred bránku a zužitkoval prihrávku spoza nej od Koivista. Fíni si zápas užívali rovnako ako diváci na tribúnach, ktorí domácich vyprevadili na prestávku búrlivým potleskom.

Markantný herný rozdiel Slováci zmazali až počas druhej tretiny. Zvýšili početnosť streľby, a hoci mal Metsola viac práce, s pomocou dobre pracujúcej obrany neinkasoval. Zlepšený slovenský výkon sa zaslúžil o viacero dobrých možností na vyrovnanie, no Hlinka v prečíslení či Dravecký s Réwayom presnú mušku v zakončení nemali.

Definitívne K.O. prišlo na začiatku tretej tretiny, keď v 42. minúte zamierili na trestnú v rovnakom čase Kozák aj Špirko. Fíni si ideálne rozvrhli presilovkový dáždnik a Elo zakončil kombináciu do odkrytej bránky. Domáci využili aj zostavajúcu početnú prevahu, už o osemnásť sekúnd zvýšil na 3:0 Virtanen.

Slovákom nevyšli v zápase presilovky, čo potvrdil aj samostatný únik Erkinjunttiho, no v samostatnom nájazde ho dobre vykryl Konrád. Záver patril hosťujúcim reprezentantom. Päť minút pred koncom prestrelil Metsolu od modrej Graňák a 63 sekúnd pred sirénou znížil Lušňák. Cíger si vzal oddychový čas a stiahol Konráda, no jeho tímu sa už nepodarilo vyrovnať.

01 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 02 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul 03 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 04 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 05 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 17:18