Tréner hokejovej reprezentácie Zdeno CígerTASR/M. Palkovič
StoryEditor

Návod: Ako sa vyrovnať s Cígerovou nomináciou

05.05.2016, 13:50

Naši zlatí chlapci* nám odleteli do Petrohradu, kde sa v siedmich zápasoch základnej skupiny Bé-é-e pokúsia pobiť s Maďarmi, Francúzmi, Nemcami a Bielorusmi o jedno postupové miesto do štvrťfinále. K trom veľkým favoritom s postupom vopred takmer jasným - Kanade, Amerike a Fínsku - môže ruský šampionát za úspešný považovať len jeden z nich**.

Tréner Cíger ide na svoje prvé MS, čoby tréner národného tímu. Akú zostavu poskladal? Neporazili by tí, čo z rôznych dôvodov necestujú aktuálnych reprezentantov? Treba sa naňho hnevať, alebo mu ďakovať, že to poskladal, ako to nakoniec poskladal? Ponúkame návod, ako sa vyrovnať s nomináciou Slovenska na MS v Moskve a Petrohrade.

Pozrime sa najprv, či vôbec mohla byť zostava, ktorú zapíšu na oficiálnu stránku IIHF.com a na prvý zápas v sobotu, lepšia. Navrhujem poďme po jednotlivých postoch. Začneme v bránke, lebo ktorá zostava by začínala od trinásteho útočníka? Žiadna.


Brankári

Jaroslav Halák je jediný slovenský gólman v NHL, kouč Cíger má ale v jeho prípade nie jednu, ale hneď dve smoly. Jednak jeho Islanders sú stále v hre a druhak je Jaroslav zranený. Alebo bol a len pomaly začína s tréningom. Každopádne nebol pre MS k dispozícii. Z gólmanov, ktorí stoja na kanadskoamerických bránkoviskách prichádza do úvahy ešte Peter Budaj, tohtosezónna hviezda farmy LA Kings v Ontariu. Aj jeho zásluhou ale postúpili cez prvé kolo playoff a druhé dohrajú najskôr 14.5.. Všetko všetci dobre vieme. Reálny jeho príchod najskôr na štvrťfinále. Ak postúpime, hrať sa bude 19.5..

Poďme do Európy. Legenda Hokejovej republiky Ján Laco sa ospravedlnil (to čarovné slovíčko budete ešte čítať), má zranený chrbát. Okrem neho mal aj najhoršiu sezónu v KHL, hoci si stále držal vysoký štandard s 2,68 GAA a 91,4% úspešnosťou zákrokov. Viac, ako 91% je fajn v akejkoľvek súťaži. Jána bude škoda.

Spomedzi ostatných eurobrankárov mal asi najlepšiu sezónu iný Ján, Lašák, inak legenda Hokejovej republiky už pätnásť rokov a navždy. Senior medzi brankármi má už 37 rokov ale v Liberci vychytal titul v sezóne, ktorá vojde do českých dejín. Bíli Tigři vyhrali základnú časť aj playoff spôsobom, o akom raz napíšu naši bývalí bratranci knihu. Na turnaj ale necestuje, možno len ako spolukomentátor RTVS. Tréner Cíger sa neraz vyjadril, že dá prednosť omladine, absencia Lašáka je jedným z dôkazov.

Verdikt: Hudáček a Konrád sú 80% z maxima možného. Jána Lašáka si vieme predstaviť ako skúseného veterána. Na bránkovisku to ale v reprezentačnom drese nemohlo byť oveľa lepšie.

Obrancovia

Dvaja z troch bekov, ktorých máme v NHL (Sekera, Marinčin), to najlepšie z KHL (Meszáros, Sersen, Švarný), k nim duo zo švédskej ligy (Graňák, Jaroš) a top bek Sparty Praha (Mikuš). Osmička nominovaných, ktorí budú stáť na modrej čiare vôbec nie je na zahodenie. Dokonca sa na papieri javí ako najsilnejšia z troch ucelených formácií, ktoré rozoberáme. Mix skutočne dobrých, navyše skúsených hráčov, ku ktorým počítame Sekeru, Meszárosa a Graňáka so Sersenom s mladými Marinčinom a Jarošom a k nim poctivci Švarný s Mikušom je zostava, ktorú by sme asi brali na akékoľvek MS.

Ak by ich mohol niekto posilniť, asi ozaj len Zdeno Chára. Ospravednil sa, nepríde, prednosť dostali čerstvé dvojičky. Určite jeho absencia zamrzí, je však celkom pochopiteľná, odohral si už svoje a má pred 40-tkou. Za morom hrá ešte Martin Gernát v San Diego Gulls, v playoff AHL má ale na programe sériu proti Budajovcom.

Martin Ďaloga, jediný bek z KHL ktorý v súťaži nehral za Slovan a nie je v Petrohrade, z kempu ale musel zranený odísť. Forma Mihálika, Rosandića či Starostu nebudí ani fanúšikov Slovana zo sna pri pomyslení na ich absenciu v národnom výbere. Ak je niekoho "európskeho" škoda, je to Michal Čajkovský. Obranca Sparty sa vo finálovej sérii proti Libercu zranil, korčuľovaním a odvahou útočiť mohol nahradiť práve Ďalogu.

Verdikt: 90% z maxima možného. Chára, Ďaloga a Čajkovský by súčasnú obranu vylepšili o desať percent a lepších jednoducho už viac nemáme.

Celý článok si môžete prečítať na portáli takurcitee.sk.

01 - Modified: 2022-05-25 14:09:59 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti dorazili do Tampere. Musíme hrať svoju hru, tvrdí Tatar pred súbojom s Fínmi 02 - Modified: 2022-05-26 11:59:04 - Feat.: - Title: FOTO Predstavujeme našich hokejových chlapcov. Jeden randí s Američankou, ďalší už má dieťa 03 - Modified: 2022-05-24 12:05:17 - Feat.: - Title: Proti Dánom nastúpime s ôsmimi obrancami. V bráne bude Húska 04 - Modified: 2022-05-23 07:32:34 - Feat.: - Title: MS vo Fínsku: Slováci hrajú o postup proti Dánom, na posledných dvoch majstrovstvách ich zdolali 05 - Modified: 2022-05-20 09:45:02 - Feat.: - Title: Proti Kazachstanu nastúpime v bráne s Húskom, do hry sa vracia Pospíšil
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 11:52