Uprostred Gustavo Hemkemeier (Hesper), vľavo Juraj Kucka a vpravo Guram Kašia (obaja ŠK Slovan) počas zápasu 1. predkola kvalifikácie Ligy majstrov UEFA ŠK Slovan Bratislava – FC Swift Hesper. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slabý výkon, skomplikovanie postupových šancí. Slovan zlyhal na úvod novej sezóny s outsiderom

12.07.2023, 21:47
13.07.2023, 11:52
Autor:
TASRTASR

Domáci odohrali druhý polčas v početnej nevýhode po vylúčení Juraja Kucku, ktorý videl červenú kartu za uhryznutie súpera. Odveta je na programe v stredu 19. júla na ihrisku Swiftu.

Futbalisti Slovana Bratislava iba remizovali v úvodnom domácom zápase prvého predkola Ligy majstrom s luxemburským Swiftom Hesper 1:1. Domáci odohrali druhý polčas v početnej nevýhode po vylúčení Juraja Kucku, ktorý videl červenú kartu za uhryznutie súpera. Odveta je na programe v stredu 19. júla o 20-tej na ihrisku Swiftu.

Hostia boli aktívnejší najmä na začiatku zápasu a zaskočili favorita. Aktivitu zužitkovali v 22. minúte, keď kapitán Dominik Stolz premenil pokutový kop. Domáci vyrovnali o chvíľu neskôr z priameho kopu v podaní Vladimíra Weissa, no ďalší gól už v zápase nepadol. Pre Swift to bol historicky prvý zápas v Lige majstrov.

Aktívny úvod Swiftu

ŠK Slovan Bratislava - FC Swift Hesper 1:1 (1:1)

Góly: 25. Weiss - 22. Stolz (z 11 m). Rozhodovali: Kopijevskij - Skripka, Berkut (všetci Ukr.) ŽK: Bajrič, Weiss, Kankava - Anoff, Hemkemeier, Skenderovič, Ekofo, Akhalaia, ČK: 45.+6 Kucka (Slovan), 14.470 divákov.

Slovan: Borjan - Pauschek, Kašia, Bajrič, Lovat - Kucka, Kankava, Weiss (83. Zuberu) - Barseghjan (46. Savvidis), Abubakari (77. Tolič), Zmrhal (46. Čavrič)

Swift: Dupire - Skenderovič, Prempeh (76. Y. Marques), Simao, Zeghdane - Ekofo, Morren, Nouvier (63. Ayongo), Hemkemeier (70. O. Marques) - Anoff (63. Akalaia), Stolz (76. Sacraz)

V úvode bol aktívnejší v tvorbe hry Swift, no domáci ho k ničomu nepustili. Po chvíli sa stiahol do obranného bloku, prvá strela na bránu však prišla v jeho podaní po kikse Borjana. Brankárov pas na Lovata zblokoval Anoff a následne to skúsil z hranice šestnástky. Slovan potom prebral útočnú aktivitu, skončila sa Zmrhalovým ofsajdom a nepresnou prihrávkou za obranu na Barseghjana.

image

Kontroverzný moment na Tehelnom poli. Kucka pohryzol súpera, Slovan hral v oslabení

Po štvrťhodine hry prišiel s vážnym ohrozením bránky luxemburský tím, jeho hráči nechali loptu prepadnúť na Nouviera, ktorý pálil z prvej spoza šestnástky. Borjan vyrazil jeho pokus na ďalší roh a z neho sa pokúsil založiť brejk kapitán Weiss. Po faule rozohrával priamy kop, center k vzdialenejšej žrdi mu nevyšiel.

Swift nenechával favorita vydýchnuť a o chvíľu vzišla z jeho útoku ďalšia strela, no hlavne faul Kankavu v pokutovom území, ktorý potvrdil systém VAR. Penalty sa v 22. minúte ujal kapitán hostí Stolz a Borjan neodhadol smer strely - 0:1. "Belasí" zavelili k vyrovnaniu a podarilo sa im to už o tri minúty. Aj na ich strane vsietil prvý gól kapitán. Weiss prestrelil z priameho kopu múr a namieril k vzdialenejšej žrdi, kam Dupire nedočiahol - 1:1.

Červená karta

Hlasy po zápase

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Z našej strany to bol nešťastný zápas. Nezačali sme dobre, súper dobre kombinoval a otvoril skóre. Ukázali sme však dobrú tvár po zbytočnom vylúčení Juraja Kucku. Klobúk dole, že sme to o desiatich ubehali. Všetko je otvorené, ja verím, že máme lepšie mužstvo a postúpime."
Carlos Fangueiro, tréner Swiftu: "Musím povedať, že prvý polčas sme zvládli dobre. V druhom však hráči nie vždy dodržali moje pokyny. Chcel som od nich častejšie prihrávky a prenesenie hry. Problémy mohla priniesť aj únava. Súper sa snažil využívať rýchlosť a dávať kolmé prihrávky, ale naša obrana pracovala dobre."
Vladimír Weiss ml., kapitán a strelec gólu Slovana: "Vydretá remíza. Určite sa nehrá jednoducho celý polčas o hráča menej. Hostia ukázali svoju kvalitu, na takejto úrovni už ľahkého súpera nenájdete. Nechcem kritizovať rozhodcu, ale od začiatku nechával dohrávať súboje a z toho pramenila nervozita. Súper hral agresívne a s tým sa musíme vyrovnať aj v odvete. Vieme, čo nás o týždeň čaká, pripravíme sa a som presvedčený, že postúpime."
Milan Borjan, brankár Slovana: "Bol to veľmi náročný zápas. V prvom polčase sme boli nervózni a dostali sme zbytočné žlté karty. V druhom polčase sme sa upokojili a mali sme šance. Proti akémukoľvek tímu z Európy je náročné hrať v početnej nevýhode. Je to len 1. predkolo a musíme stavať na hre, ktorú sme ukázali v druhom polčase."

zdroj: RTVS

O rýchlu odpoveď sa pokúsil aj Swift, obranu Slovana neprekonal, Nezužitkoval priamy kop, po ktorom bol vo veľkej šanci Barseghjan a jeho pokus z blízka zneškodnil Dupire. V závere úvodného dejstva sa domácim nepáčili verdikty rozhodcu Kopijevského, tréner Weiss st. si za protesty vyslúžil aj žltú kartu. Situácia sa vyhrotila v nadstavenom čase - Ekofo fauloval Kucku a ten ho mal na zemi pohrýzť. Po preskúmaní situácie systémom VAR udelil arbiter slovenskému stredopoliarovi červenú kartu za nešportové správanie. Z následnej štandardky Slovan gól nevyťažil.

Tréner Weiss siahol v polčase k dvom zmenám. Za Slovan nastúpil prvýkrát Savvidis, ktorý nahradil Barseghjana a za Zmhrala nastúpil napriek nedávnemu zraneniu členka Čavrič. Pas za obranu dostal na začiatku druhého dejstva Abubakari, bol však v ofsajde. Oba tímy mali štandardné situácie, ktoré nevyužili. Napriek početnej nevýhode sa viac snažili tvoriť "belasí". Následne prevzali iniciatívu hostia, ktorých si obrana obrana opäť postrážila.

image

Štart Ligy majstrov: Slovan má najvyššie ciele. Chce obhájiť titul a uspieť v pohárovej Európe

Čavrič vybojoval po zablokovaní Hemkemeierovej rozohrávky rohový kop pre domácich a šancu v tejto podobe dostal Slovan trikrát. Súper zakaždým zažehnal nebezpečenstvo. Čavrič mal príležitosť aj v 71. minúte, keď vystrelil z pravého rohu malého vápna a minul. Ďalšie minúty ovplyvnilo niekoľko faulov spojených s ošetrovaním.

V 81. minúte pohroili domáci z priameho kopu, Weissov center predĺžil Kankava, no Savvidis loptu minul pri vzdialenejšej žrdi. Prihrávku vzduchom nepremenil na druhej strane o niečo neskôr ani Ekofo. V nadstavení mal veľkú šancu Čavrič - loptu si spracoval a bol za brankárom Dupirem, no zblízka netrafil odkrytú bránu.

01 - Modified: 2023-07-13 08:51:15 - Feat.: 1 - Title: Kontroverzný moment na Tehelnom poli. Kucka pohryzol súpera, Slovan hral v oslabení 02 - Modified: 2023-07-11 12:05:54 - Feat.: 1 - Title: Štart Ligy majstrov: Slovan má najvyššie ciele. Chce obhájiť titul a uspieť v pohárovej Európe 03 - Modified: 2023-07-11 05:33:27 - Feat.: 0 - Title: Všetky zápasy najvyššej slovenskej futbalovej ligy aj naďalej prinesie streamer Voyo
01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-14 10:54:20 - Feat.: - Title: Slovan má ďalší titul, belasí sa však musia už pozerať za horizont. Tieto aspekty treba zlepšiť či doriešiť 05 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 21:18