Gólová radosť Slovanistov, uprostred strelec oboch gólov z penalty Vladimír Weiss ml. v odvetnom zápase 1. predkola Ligy majstrov FC Swift Hesper - ŠK Slovan Bratislava v Luxemburgu. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vydretý, mimoriadne cenný triumf. Slovan vyhral na pôde Hesperange, hrdinami kapitán Weiss a gólman Borjan

19.07.2023, 22:12
Autor:
TASRTASR
  • O triumfe Bratislavčanov v pomere 2:0 rozhodli rutinérsky premenené pokutové kopy v podaní kapitána Vladimíra Weissa.
  • Hostí podržal aj brankár Milan Borjan, ktorý už v 10. minúte zlikvidoval za bezgólového stavu pokutový kop domáceho Stolza.
  • V druhom predkole čaká na Slovan bosniansky celok HŠK Zrinjski Mostar.

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. "Belasí" zvíťazili v odvete 1. predkola na Stade de Luxembourg nad domácim majstrom FC Swift Hesper 2:0. Triumf slovenského šampióna zariadil dvoma gólmi z pokutových kopov kapitán Vladimír Weiss ml. Slovan v ďalšom priebehu zabojuje o postup proti HŠK Zrinskij Mostar z Bosny a Hercegoviny.

FC Swift Hesper - ŠK Slovan Bratislava 0:2 (0:0)

Góly: 55. a 62. Weiss (oba z 11 m). Rozhodovali: Bitigen – Sesigüzel, Savranlar (všetci Turecko) ŽK: Martins - Weiss, Savvidis, Zuberu, 3046 divákov.

Swift: Dupire - Martins, Skenderovič, Prempeh (66. Nouvier), Sacras (65. Anoff) - Ekofo, Couturier (80. Achalaia), Stolz (80. Cardoso), Morren - Ayongo, Sinani (87. Hemkemeier)

Slovan: Borjan - Bajrič, Kašia, Wimmer, Lovat - Kankava, Savvidis (90+5. Marcelli), Tolič (73. Lichý) - Barseghjan (82. Abubakari), Čavrič (82. Zuberu), Weiss (82. Zmrhal)

Domáci v prvom polčase herne dominovali a v permanencii bol prevažne brankár Borjan. Ten v 10. minúte čelil pokutovému kopu kapitána Stolza, no vystihol smer lopty a jedenástku zneškodnil. V druhom dejstve kopal dvakrát pokutový kop Slovan a v oboch prípadoch sa Weiss nemýlil. V 55. minúte premenil prvú penaltu "panenkovským" spôsobom a o sedem minút neskôr nedal Dupiremu šancu prudkou strelou. Slovan v súčte oboch duelov vyhral 3:1. Už o týždeň sa stretne v úvodnom stretnutí 2. predkola s Mostarom.

Tréner Weiss urobil oproti prvému stretnutiu päť zmien v základnej zostave. Prvá bola vynúteného charakteru, keď potrestaného Kucku nahradil podľa očakávaní Savvidis.

Zo zostavy vypadol pravý obranca Pauschek, na ktorého post naskočil Bajrič. Premiéru v drese "belasých" si odbil v súťažnom dueli obranca Wimmer a prvýkrát v základnej jedenástke nastúpil stredopoliar Tolič. Najaktívnejší hráč druhého polčasu na Tehelnom poli Čavrič na hrote vystriedal Abubakariho.

Úvod patril domácim

Aktívnejší v úvode stretnutia boli domáci, ktorí hrozili najmä po krajoch. Po pravej strane prešprintoval defenzívu Slovana Ekofo, ktorý sa dostal k centru, ale Sacras loptu netrafil ideálne a poslal ju mimo bránu. V 9. minúte pristúpil Weiss v šestnástke nohu Sinanimu a hlavný arbiter Bitigen nariadil pokutový kop.

image

Weiss pred odvetou v Lige majstrov: Je to veľká zodpovednosť. Musíme sa uživiť pomocou Európy

Mikrosúboj z prvého duelu si zopakovali domáci kapitán Stolz a brankár Borjan, ktorý vystihol smer nedôrazne kopnutej penalty a dokázal ju zneškodniť. Ani tento moment však slovenského zástupcu neprebudil z pasívneho herného prejavu a domáci boli dominantní v hre s loptou aj naďalej. Slovan sa pripomenul prvýkrát až v 28. minúte, keď z hĺbky ihriska vyslal Weiss dopredu Barseghjana, ten však nedokázal ohroziť Dupireho bránu.

V závere prvého dejstva sa Slovan prvýkrát usadil na ofenzívnej polovici a v nadstavenom čase sa dostal k nebezpečnému zakončeniu Tolič, no jeho pokus Dupire zlikvidoval.

Weiss otvoril skóre

Hlasy po zápase

Vladimír Weiss st., tréner Slovana Bratislava: "Prvých 30 minút bolo z našej strany zlých. Slabo sme bránili, čelili sme aj penalte. Ku koncu prvého polčasu to už bolo celkom dobré. Druhý polčas bol už v našej réžii. Mali sme v ňom šance, škoda, že sme ich nedotiahli do konca. Vidno, že brankár Borjan má kvalitu a skúsenosti. Chytenou penaltou nás dostal psychicky hore. V druhom polčase sme už museli byť disciplinovanejší a myslím si, že to už bolo z našej strany futbalovejšie. Som rád, že sme postúpili. Pred zápasom som povedal, že cítim, že dnes bude penalta. Vedel som, že Vlado (Weiss) kopne "Panenku." Obe penalty kopol perfektne, hoci niekedy je to s ním na infarkt. Som šťastný z postupu a teším sa aj za hráčov. Náš výkon nebol v prvom polčase dobrý, ale v druhom áno. Ukazuje sa, že naším nedostatkom je najmä zohratosť. Myslím si, že za výkon v druhom polčase sme zaslúžene postúpili."

Alexandar Čavrič, útočník Slovana: "Prvý dvojzápas býva najťažší. Bol to podobný duel ako prvý. V úvodnom polčase to bolo z našej strany zlé, potom sme si však v kabíne povedali, že musíme všetko zmeniť. Myslím si, že napokon sme zaslúžene postúpili. Teraz ma čaká rozhovor s vedením klubu a uvidíme, ako to dopadne smerom k mojej budúcnosti v klube. V Slovane sa cítim výborne, ale uvidíme, ako to dopadne."

Zdroj: RTVS

Brankár Borjan musel byť v pohotovosti aj po zmene strán, keď čelil prudkej strele Sacrasa a poradil si aj s následnou hlavičkou Stolza. Vzápätí sa na opačnej strane dostal v šestnástke k lopte Barseghjan, ktorého brániaci hráč fauloval a pokutový kop mal k dispozícii aj Slovan. Loptu si na biely bod postavil kapitán Weiss, ktorý ju sebavedomo "panenkovským" spôsobom poslal za Dupireho a otvoril skóre zápasu.

image

Kucka prehovoril o skrate: Štípal ma a doškriabal mi ruku do krvi. Nechal som sa vyprovokovať

O sedem minút sa celá situácia v tej istej šestnástke zopakovala, opäť bol faulovaný arménsky krídelník Slovana a turecký rozhodca nariadil tretiu penaltu v zápase. Weiss prudkou strelou zabezpečil hosťom dvojgólové vedenie. Domáci v úvodnom polčase vynaložili množstvo síl, čo sa postupne prejavovalo a v závere sa už nedostali k bezprostrednému ohrozeniu Borjana. Slovan tak splnil úlohu favorita a postúpil do 2. predkola Ligy majstrov.

01 - Modified: 2023-07-18 18:03:04 - Feat.: 1 - Title: Weiss pred odvetou v Lige majstrov: Je to veľká zodpovednosť. Musíme sa uživiť pomocou Európy 02 - Modified: 2023-07-18 12:53:10 - Feat.: 1 - Title: Čavričova posledná misia v Slovane: najprv vyradiť outsidera, potom skompletizovať miliónový prestup 03 - Modified: 2023-07-13 14:46:36 - Feat.: 1 - Title: Kucka prehovoril o skrate: Štípal ma a doškriabal mi ruku do krvi. Nechal som sa vyprovokovať
01 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 02 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona 03 - Modified: 2024-02-22 22:31:40 - Feat.: - Title: Veľká snaha, no opäť prehra. Slovan nestačil na Sturm ani v odvete, v pohárovej Európe tak belasí skončili 04 - Modified: 2024-01-28 12:46:32 - Feat.: - Title: Slovan ulovil zaujímavé meno. Na Tehelné pole prichádza bývalý kapitán Dunajskej Stredy 05 - Modified: 2023-12-30 21:14:52 - Feat.: - Title: Slovan ukončil rok treťou výhrou v rade. "Trpel som", povedal tréner Nitry
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 02:43