Petra Vlhová počas prevozu na saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa

20.01.2024, 09:51
Autor:
TASRTASR

Spomedzi elitných pretekárok nedokončila úvodné kolo ani líderka celkového poradia v "obráku" Federica Brignoneová z Talianska, ktorá vypadla už na štvrtej bránke.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo sobotňajšieho obrovského slalomu Svetového pohára. Na domácom svahu v stredisku Jasná spadla ešte v prvom úseku trate a zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach.

Spomedzi elitných pretekárok nedokončila úvodné kolo ani líderka celkového poradia v "obráku" Federica Brignoneová z Talianska, ktorá vypadla už na štvrtej bránke.

Suverénnu jazdu predviedla Švédka Sara Hectorová, ktorá sa usadila na čele so sekundovým náskokom pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

"V súčasnosti sa podrobuje komplexným vyšetreniam, ktoré odhalia rozsah zdravotných indispozícií, o čom vás budeme informovať. Žiadame vás o trpezlivosť a pochopenie. V mene celého Niké Ski Team Petra Vlhová by sme sa radi poďakovali fanúšikom za obrovskú podporu, ktorej sa nám v týchto chvíľach od vás dostáva. Užite si zvyšok dnešných pretekov a povzbudzujte, prosím, všetky pretekárky na trati," uviedol tím v oficiálnom vyhlásení.

Tažké podmienky

Trať si ako predjazdec vyskúšal aj Andreas Žampa, slovenský reprezentant potvrdil, že podmienky sú ťažké: "U nás to je každé preteky, na ľade sme zvyknutí jazdiť. Ale bolo to o niečo viac ľadové. Ale je to aj počasí. Boli mínusové teploty, potom nastalo oteplenie, zapršalo a zasa začalo mrznúť. Pre dievčatá je to asi viac náročné," opísal Žampa.

O tom, že podmienky na svahu nie sú ideálne, svedčia veľké rozdiely na čele 1. kola. Sara Hectorová mala po odjazdení prvej tridsiatky pretekárok sekundový náskok pred Mikaelou Shiffrinovou, tretia Alice Robinsonová stratila 1,05 sekundy. Štvrtá Zrinka Ljutičová mala stratu už 2,61 sekundy. "Vidieť, že si niektorá zvykne viac a niektorá menej, preto aj veľké rozdiely," dodal Žampa.

Vlhovú po páde zniesli dolu na nosidlách, 28-ročná Slovenka potom zamierila do nemocnice. "Verím, že to bude v pohode. Lepšie sa je nechať zviezť na saniach horskou službou, keď si človek nie je istý. Naozaj verím, že to bude najlepšie, sám viem, aké to je z vlaňajška, keď som sa zranil ja. Nedomýšľajme si, lekári určite odvedú dobrú prácu a verím, že to bude najlepšie," uviedol Žampa.

Počas jazdy sa zranil aj jeho brat Adam, ktorý v cieli odkrýval po svojich, no tiež musel ísť na vyšetrenie: "Musíme si počkať aj v tomto prípade, uvidíme, čo ukáže vyšetrenie."

Andreasa Žampu mrzeli zranenia brata i Vlhovej, no atmosféru v Jasnej si naplno užíval: "Je to ukážka celého turizmu. Je to výnimočná príležitosť, Svetový pohár sa tu nejde každý rok. Bohužiaľ sme smutní, videli sme čo sa stalo. Ale Slovensko žije lyžovaním a slovenskí fanúšikovia sú najlepší na svete."

image

Priveľká podpora fanúšikov? Petra je skúsená lyžiarka, tribúny ju môžu vybičovať k top výkonu, tvrdí expertka

Stratila kontrolu

Pod Chopkom sa preteky SP naposledy konali v sezóne 2020/21, v ktorej Vlhová získala veľký glóbus celkovej víťazky. V marci 2021 triumfovala v obrovskom slalome. Slovenskú lyžiarku v porovnaní s "covidou" sezónou prišli o tri roky neskôr podporiť do Jasnej tisíce fanúšikov, ktorí "zmrzli" už po pár sekundách jazdy zlatej olympijskej medailistky z Pekingu.

Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si Vlhová navyše podvrtla koleno a ihneď skončila v opatere lekárov, ktorí ju na záchranných saniach zviezli dolu. Vlhová za búrlivého potlesku zamávala svojim fanúšikom a zamierila na lekárske vyšetrenie.

Po páde Brignoneovej nastavila latku s dvojkou Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska a o tri sekundy ju prekonala Sara Hectorová. Náročnosť zjazdovky Lúková sa podpísala aj na čase Valerie Grenierovej, ktorá zaostala o 4,59 sekundy. Talianka Marta Bassinová dokonca prišla do cieľa s mankom 8,21 s. Najvýraznejšie sa dokázala Hectorovej priblížiť priebežná líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá stratila "iba" sekundu.

01 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hurá, ideme na lyžiarsky! Poďme si zaspomínať na školské zájazdy, ich úskalia a radosti v jednom 02 - Modified: 2024-01-17 13:29:15 - Feat.: 1 - Title: Vlhová má pred pretekmi v Jasnej dobrú formu. Na domácom svahu zabojuje aj o prémiu 100-tisíc eur 03 - Modified: 2024-01-16 21:04:57 - Feat.: 1 - Title: Vlhová vo Flachau siahla na triumf, obsadila pódiovú priečku
01 - Modified: 2024-03-08 14:38:31 - Feat.: - Title: Tragédia v Jasnej. Malý chlapec zomrel po zrážke s lyžiarkou 02 - Modified: 2024-02-05 15:12:46 - Feat.: - Title: Vlhová absolvovala vo Švajčiarsku operáciu kolena. Cíti sa dobre, odkazuje tréner Pini 03 - Modified: 2024-02-05 21:45:30 - Feat.: - Title: Novou kráľovnou slovenského športu je Barteková. Skončila sa Vlhovej štvorročná nadvláda 04 - Modified: 2024-02-04 20:27:50 - Feat.: - Title: Vlhová odletela do Švajčiarska na plánovanú operáciu pravého kolena 05 - Modified: 2024-01-22 13:32:12 - Feat.: - Title: Vlhová si roztrhla predný krížny väz v kolene. Čaká ju operácia, oznámil tréner Pini
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 17:36