Švédska lyžiarka Sara Hectorová počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Švédska lyžiarka Hectorová vyhrala obrovský slalom v Jasnej pred Shiffrinovou

20.01.2024, 14:30
Autor:
TASRTASR

Slovenka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo a po nepríjemnom páde ju previezli do nemocnice.

Švédska lyžiarka Sara Hectorová triumfovala v sobotnom obrovskom slalome Svetového pohára v Jasnej. Tridsaťjedenročná Švédka si postrážila náskok z 1. kola a odsunula na 2. miesto Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá stratila priepastných 1,52 sekundy. Tretia skončila Alice Robinsonová z Nového Zélandu (+2,71). Slovenka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo a po nepríjemnom páde ju previezli do nemocnice.

Poradie prvej trojice po finálovom kole kopíruje úvodné. Svoj 95. triumf v prestížnom seriáli chcela dosiahnuť priebežná líderka celkového poradia SP Shiffrinová. Americká hviezda predviedla kvalitný výkon, ktorým hodila rukavicu Hectorovej. Švédka však zvládla tlak a suverénnym spôsobom zopakovala skvelú jazdu z prvého kola a zaznamenala svoje piate prvenstvo v "obráku" v kariére.

image

Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa

Kartami výrazne zamiešalo už prvé kolo, ktoré ovplyvnila prítomnosť ľadu na trati. Spomedzi elitných pretekárok ako prvá vypadla líderka celkového poradia v obrovskom slalome Federica Brignoneová, ktorá spadla už na štvrtej bránke. Po páde Brignoneovej nastavila latku s dvojkou Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska a o tri sekundy ju prekonala Hectorová.

Náročnosť zjazdovky Lúková sa podpísala aj na čase Valerie Grenierovej, ktorá zaostala o 4,59 sekundy. Talianka Marta Bassinová dokonca prišla do cieľa s mankom 8,21 s. Najvýraznejšie sa dokázala Hectorovej priblížiť priebežná líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá stratila "len" sekundu.

Tisíce slovenských fanúšikov "zmrzli" už po pár sekundách jazdy zlatej olympijskej medailistky z Pekingu. Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si Vlhová navyše podvrtla koleno a skončila v opatere lekárov, ktorí ju na záchranných saniach zviezli dolu zo zjazdovky a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice. Vlhová za búrlivého potlesku zamávala svojim fanúšikom.

01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-03-17 11:13:05 - Feat.: - Title: Americká lyžiarka Digginsová získala druhýkrát v kariére veľký glóbus 04 - Modified: 2024-03-16 13:33:43 - Feat.: - Title: Shiffrinová zvíťazila v záverečnom slalome, prevzala si ôsmy krištáľový glóbus 05 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 19:55