StoryEditor

Tajomstvo chudnutia, dlhovekosti a zdravia stojí na týchto pilieroch. V čom nás porážajú Taliani či Japonci?

  • Ľudský organizmus si vie oveľa lepšie poradiť s nedostatkom než s nadbytkom.
  • Účinným testom, ako zistiť či ide o hlad alebo len maškrtenie, je položiť si otázku, či by nás uspokojil tanier uvarenej zeleniny alebo čokoládová sušienka.
  • „Zdravie začína a končí v bruchu a striedmosť v jedle značne posilňuje orgány v našom strede, pretože s poloprázdnym žalúdkom telo pracuje oveľa lepšie," vysvetľuje lekárka Michaela Šimková.

„Jedz do polosýta, pi do polopita,“ hovorievali už naši predkovia a vedeli prečo. Správna miera pomáha dosiahnuť naplnený a dlhý život. Na zdravie človeka má totiž vplyv nielen to, čo jeme, ale hlavne ako. Cestu ponúka čínska medicína, ajurvédske spôsoby stravovania aj výskum mikrobiómu.

Recepty, ako sa dožiť vysokého veku v dobrej kondícii, hľadali už dávne civilizácie. Súčasná spoločnosť v tejto misii pokračuje. S vývojom modernej medicíny a nových liekov sa to pomerne darí.

Isté predpoklady nám príroda dala do vienka, veľa však máme vo vlastných rukách. Môžeme ovplyvniť svoj životný štýl aj náš jedálniček. A ten je pre kvalitu pokročilého veku veľmi dôležitý.

Zdravie začína v bruchu

„Jeme, aby sme žili,“ hovorí lekár Jan Vojáček, zaoberajúci sa takzvanou funkčnou medicínou, ktorá sa zameriava na komplexné fungovanie ľudského organizmu. Stravu, spoločne s dobrým psychickým stavom a kvalitným spánkom, uvádza ako základné piliere pre spokojný a zdravý život.

Nie je veľkým prekvapením, že ak si pravidelne doprajeme tučné, vyprážané pokrmy alebo sladkosti, telu príliš neprospejeme. Rolu nehrá iba to, aké potraviny konzumujeme, ale aj akým spôsobom.

Keby sme napríklad zjedli plnú misu strukovín, ktoré sú síce zdravé, ale nemohli by sme sa po jedle ani pohnúť, nepomohli by sme si.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-10 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Hovädzia krv, pásomnica aj vata. Diétne šialenosti, ktoré sprevádzajú históriu chudnutia 02 - Modified: 2024-01-17 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trávenie vs. mozog alebo ako si opraviť trávenie: Čo prospieva nášmu žalúdku či pažeráku? 03 - Modified: 2023-02-24 09:27:32 - Feat.: 0 - Title: Nenechajte sa obmedzovať extrémami a mýtmi: Tieto potraviny si často zakazujeme zbytočne
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 02 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 03 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Sladené nápoje treba zdaniť 05 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 04:52