StoryEditor

Chystá sa najväčší obchod desaťročia?

12.01.2008, 22:18
Vo štvrtok prebehli medzi obchodníkmi na burzách prekvapujúce fámy o tom, že najväčší softvérový výrobca Microsoft chce odkúpiť najvýznamnejšieho výrobcu periférnych zaradení švajčiarsky Logitech. O ich pretavení do reality však možno hovoriť len ťažko.

Výsledkom týchto správ bolo štvrtkové posilnenie akcií švajčiarskeho výrobcu na zürichskej burze o 12 percent, na 39,46 švajčiarskeho franku. Hodnota akcií Logitechu stúpla i na americkej burze Nasdaq, keď v priebehu štvrtka posilnila o šesť percent. Deň nato však akcie spadli o štyri percenta a počas dnešného dňa už obchodovali na hodnotách spred štvrtka. Zdá sa, že jeden z najväčších obchodov vôbec sa tak konať nebude.

Dôvodov nato je viacero. Prvým je suma, ktorá by stála odkúpenie 100 percent akcií Logitechu. Na burze kolovali informácie obchodníkov, že Microsoft ponúkne za každú akciu 48 frankov, čo by predstavovalo celkovú sumu 9,16 miliardy frankov, v prepočte 187 miliárd slovenských korún. Bol by to najväčší obchod Microsoftu, aký do dnešných dní zrealizoval. 

 

Výcoj akcií spoločnosti Logitech v uplynulých dňoch. (GRAF: Yahoo! Finance)

 

Microsoft je výrobcom periférnych zariadení taktiež, nemajú však takú dobrú povesť a portfólio nie je také široké ako v prípade Logitechu. Ten je preslávený svojimi bezdrôtovými laserovými myškami rady VX a MX, webkamerami, štíhlymi „slim“ klávesnicami, ale i rôznymi hernými perifériami od gamepadov po volanty. Microsoft by tak veľmi významne posilnil svoju hardvérovú divíziu. Je však nepravdepodobné, že by fúziu schválili potrebné regulačné orgány (z dôvodov, že obe spoločnosti sú priamymi konkurentmi a hrozilo by tak zhoršenie konkurenčného prostredia). Logitech si navyše počas rokov svojho pôsobenia na trhu vybudoval významné vzťahy s obchodníkmi po celom svete, jeho fúzia by ich mohla minimálne naštrbiť.

Manuel Recarey, analytik spoločnosti Kaufman Bros. síce vyhlásil, že spojenie Microsoftu a Logitechu by mohlo byť zaujímavé a vytvoriť istý strategický zámer. Daniel Borel, najväčší akcionár a člen správnej rady Logitechu však pre agentúru Reuters uviedol, že nemá dôvod predávať svoj podiel: „Som spouzakladateľom Logitechu. Priali by ste si predať svoje dieťa?“ zároveň však dodáva: „Nebudem však ten, kto rozhodne. Vlastním len zhruba šesťpercentný podiel, takže neumožním, ani nezastavím predaj Logitechu.“ Logitech a Microsoft informácie o možnej fúzií odmietli komentovať.

Odborníci hovoria, že odkúpenie Logitechu Microsoftom by mohlo mať za následok zúženie jeho portfólia a úzke previazanie existujúcich produktov s operačným systémom Windows a Windows Media Center. Chystané multimediálne produkty Logitechu by navyše mohli Microsoftu pomôcť v boji proti jeho najväčšiemu konkurentovi Apple.


Logitech Harmony One 

Logitech na prebiehajúcej medzinárodnej výstave spotrebnej elektroniky CES 2008 v Las Vegas prezentoval niekoľko významných noviniek, ktoré vzbudili nemalý záujem. Spoločnosť napríklad predstavila univerzálny diaľkový ovládač Harmony One, ktorý dokáže ovládať ľubovoľný prístroj vybavený infračerveným prijímačom. Zariadenie za svoj elegantný vzhľad získalo na výstave ocenenie za dizajn a konštrukciu v kategórií Najlepšia inovácia v doplnkoch pre domácu zábavu. Pozornosť vzbudil i sieťový hudobný systém Squeezebox Duet, bezdrôtový prijímač a bezdrôtový ovládač, s pomocou ktorých môže jeho majiteľ prehrávať hudbu uloženú na pevnom disku počítača alebo počúvať internetové rádia bez nutnosti zapínania počítača.

  

Logitech Squeezebox Duet 

Pre trh a užívateľov by teda v konečnom dôsledku bolo najvýhodnejšie, pokiaľ by obe spoločnosti aj naďalej ostali vzájomnými konkurentmi. Zrejme aj ostanú a fámy o fúzií ostanú len fámami.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 22:00