StoryEditor

Tipy hn na zimné sviatky

07.12.2006, 23:00

Vysoké Tatry: Štrbské Pleso (1 376 -- 1 816 m n. m)
Park Snow Vysoké Tatry -- Štrbské Pleso sa nachádza v oblasti Tatranského národného parku. Disponuje so šiestimi osvetlenými a umelo zasneženými zjazdovkami. Najdlhšia zjazdovka Solisko I má dĺžku 2 500 metrov. Zjazdové trate sa považujú za stredne ťažké. Toto rozsiahle centrum ponúka aj možnosti slalomu, snoubordingu či bežeckého lyžovania. Cestovné prospekty opisujú lyžiarske stredisko ako miesto lákajúce na freeriding, skákanie s množstvom railov. Súčasťou strediska je aj požičovňa lyží a snoubordov, ski-servis a lyžiarska škola pre začiatočníkov. Stredisko disponuje dvoma sedačkami a tromi vlekmi. Mechanické zasnežovanie je zabezpečené na ploche 14 ha a dĺžke 3,5 km.
Ceny lístkov: ceny jednodňovej permanentky sa pohybujú od 650 Sk (pre deti 450 Sk), na týždeň od 3 330 Sk (pre deti 2 240 Sk). Cena jednej jazdy na lanovke je 200 Sk a na vleku 80 Sk.
Ostatné aktivity: diskotéka na snehu, ski paraglajding, bungee jumping ski-jöring, lety v tandeme, návšteva Múzea liptovskej dediny, termálne kúpalisko Bešeňová...
Ubytovanie: Hotel Patria, Hotel Fis, Hotel Baník, Hotel Toliar, Hotel Solisko.

Nízke Tatry: Jasná -- Chopok (950 -- 2 025 m. n. m.)
Do štvorice stredísk tzv. ski regiónu na Slovensku patrí aj jedno z najznámejších slovenských lyžiarskych centier -- Jasná. Nachádza sa na južných a severných svahoch Chopku a návštevníkom ponúka najdlhšie zjazdovky na Slovensku. Spolu merajú 28 km, z toho 11 kilometrov je technicky zasnežovaných a jeden a pol kilometra umelo osvetlených. Adrenalínoví priaznivci skialpinizmu môžu využiť aj strmé žľaby Derešov, Ďumbier a Chopok. Hladký priebeh lyžovania zabezpečuje šesťsedačková lanovka, tri štvorsedačky, jedna dvojsedačka, jedna kabínková lanovka a 16 vlekov. Snoubordisti si zasa môžu zalyžovať v Burton Snowboard Parku v lokalite Dereš. Súčasťou strediska je požičovňa lyží, skiservis, škola lyžovania.
Ostatné aktivity: zimný paraglajding, večerné lyžovanie... Výhodou Jasnej je aj lokalita, dovolenkári môžu spojiť lyžovačku s návštevou neďalekého termal parku Tatralandia v Poprade, termálneho kúpaliska v Bešeňovej, v Liptovskom Jáne alebo krytej plavárne v Liptovskom Mikuláši.
Ceny lístkov: denná permanentka stojí od 490 Sk do 790 Sk v závislosti od sezóny (deti od 350 do 560 Sk), týždeň od 2 660 do 4 310 Sk (deti 1 880 do 3 060 Sk), jednorazový lístok na vlek stojí 110 Sk (pre deti 70 Sk).
Ubytovanie: Hotel Junior, Hotel Grand (pre náročných), Hotel Liptov, Hotel Srdiečko...

Malá Fatra -- Vrátna dolina (600 -- 1 709 m. n. m.)
Lyžiarske stredisko, preslávené najmä tréningami našej zjazdárky Veroniky Zuzulovej, je Vrátna dolina. V kategorizácii lyžiarskych stredísk na Slovensku patrí Vrátnej Free Time Zone päť hviezdičiek a hodnotenie druhého topstrediska na Slovensku. Je súčasťou Národného parku Malá Fatra a patrí k najvyhľadávanejším miestam oddychu, turistiky a športu. K dispozícii má 15 vlekov, dve lanovky, 18 zjazdových tratí -- sedem ľahkých, osem stredne ťažkých a tri náročné. Okrem Veroniky Zuzulovej tu môžete stretnúť aj mnoho iných slovenských pretekárov, pretože je hlavným partnerom Slovenského lyžiarskeho vleku.
Ostatné aktivity: večerné lyžovanie, možnosti skialpinistických túr, neudržiavané trasy pre bežkárov, sánkarská dráha, jazda na koňoch, snoubordový areál so samostatným vlekom a s technickým zasnežovaním, detská sánkarská dráha...
Ceny lístkov: cena dennej permanentky sa pohybuje od 680 do 750 Sk (pre deti od 480 do 520 Sk), na týždeň od 3 460 do 3 860 Sk (pre deti od 2 420 do 2 690 Sk), jednorazový lístok na vlek 120 Sk (deti 90 Sk). Pre viac ako 11 ľudí platia zľavy. 15-percentná zľava na jedno- až sedemdňový skipass pre držiteľov kariet ISIC, ITIC, EURO 26, GO 26.
Ubytovanie: Hotel Gavurky (Terchová), Hotel Mak (Terchová), Penzión Terchová (Terchová), Horský hotel Pod Sokolím (Vrátna dolina), Penzión Zazrima (Zázrivá)...

Nízke Tatry: Tále (660 -- 880 m. n. m.) + Mýto pod Ďumbierom (598 -- 898 m. n. m.)
SkiCentrum Tále je vhodné pre náročných aj menej náročných lyžiarov. Stredisko disponuje piatimi vlekmi s dĺžkou 800, 700, 400, 200 metrov a piatimi zjazdovkami. V prípade priaznivých snehových podmienok sú v areáli golfového ihriska Tále upravované trate pre priaznivcov bežeckého lyžovania. K základnému vybaveniu strediska patrí okrem klasickej požičovne lyžiarskeho výstroja ski servis a lyžiarske kurzy. Neďaleko Tálov sa nachádzajú aj tri ľahšie a tri stredne ťažké zjazdovky iného známeho strediska -- Mýta pod Ďumbierom.
Ostatné aktivity: večerné lyžovanie, škola snoubordingu, lyžiarska škôlka, diskotéka. Z "indoorových" aktivít SkiCentrum Tále umožňuje zahrať si bowling, tenis, okúpať sa v krytom bazéne alebo vyskúšať si saunový svet. Niektoré miestne hotely ponúkajú aj možnosť zahrať si biliard, stolný futbal či šípky.
Ceny lístkov: denná permanentka sa pohybuje od 380 do 450 Sk (pre deti od 150 do 190 Sk), týždenná od 2 080 do 2 460 Sk (deti od 820 do 1 040 Sk)
Ubytovanie: Hotel Partizán, Hotel Golf, Hotel Adika (Mýto pod Ďumbierom)...

Západné Tatry: Zverovka -- Spálená (1 100 -- 1 410 m. n. m.)
Stredisko Zverovka sa nachádza v prekrásnom prostredí Roháčov v Západných Tatrách. Poskytuje vhodné lyžiarske podmienky pre všetky kategórie lyžiarov a snoubordistov. Okrem toho je vhodným tipom aj pre rodinné dovolenky na lyžiach. Súčasťou vybavenia je štvorsedačková lanovka (1 460 metrov) a vleky (850 a 400 metrov). V lyžiarskom stredisku je zaužívané alpské označovanie náročnosti -- z centra lyžiarskeho areálu vychádzajú dva lyžiarske vleky dlhé 200 a 400 m označené modrou. Určená je hlavne pre deti a začiatočníkov. Náročnejší lyžiari sa dlhším vlekom vyvezú do vyššej časti strediska označenej červenou farbou. Vrcholová stanica lanovky sa nachádza v nadmorskej výške 1 460 m. V spodnej tretine sa zo zjazdovky odkláňa jedna vetva určená pre najnáročnejších lyžiarov označená ako "čierna". Stredisko je známe upravenými svahmi a kvalitným umelým zasnežovaním.
Ostatné aktivity: lyžiarska škôlka, lyžiarska škola, Múzeum oravskej dediny s ľudovými večermi pri hudbe, kúpalisko Oravice, Oravský Podzámok, Zakopané...
Ceny lístkov: cena denného lístka sa pohybuje od 500 do 580 Sk (deti od 340 do 400 Sk), týždenná permanentka stojí od 2 620 do 3 040 Sk (1 550 do 1 820 Sk), jednorazový lístok na vlek 80 Sk (deti 40 Sk).
Ubytovanie: Chata Zverovka, Hotel Tatrawest, Hotel Primula, Penzión u Michala, Penzión Šindľovec, Penzión Pribiskô (všetky v obci Zuberec)...

Donovaly (940 -- 1 361 m. n. m.)
Lyžiarske stredisko Park snow Donovaly sa nachádza 24 km od Banskej Bystrice, na rozhraní Národného parku Nízke Tatry a Veľkej Fatry. Je známe množstvom atraktívnych podujatí od psích záprahov po diskotéky na snehu. Nachádza sa tu jedenásť kilometrov upravovaných lyžiarskych tratí, z ktorých viac ako polovica je zasnežovaná umelým snehom. Nové zjazdové trate boli vybudované na Novej holi. Hladký priebeh lyžovačky zabezpečuje viac ako 14 vlekov. Ich súčasťou je aj nová šesťsedačková lanovka a osemmiestna kabínka Telemix Nová hoľa.
Ostatné aktivity: skiparaglajding, psie záprahy, korčuľovanie, trasy pre bežkárov (ale neudržiavané), detský Fun Park, lyžiarska škola, paraglajding, lety na tandeme, možnosť vyskúšať si freestyle v snoubordovom parku, z indoorových aktivít možnosť kúpania a sauny...
Ceny lístkov: cena jednodňovej permanentky sa pohybuje od 450 do 640 Sk (pre deti od 310 do 490 Sk), na týždeň od 2 580 do 3 920 Sk (pre deti od 1 760 do 2 750 Sk), jednorazový lístok stojí 80 Sk.
Ubytovanie: Penzión Zornička, Hotel Šport Donovaly, Penzión Encián...

Oščadnica -- Veľká Rača
Je jedným z najväčších lyžiarskych stredísk severozápadného Slovenska. Nachádza sa 15 km na juhovýchod od Čadce. V lokalitách Dedovka, Marguška a Laliky je vybudovaných 11 zjazdových tratí v celkovej dĺžke približne 10 km. Pre bežkárov je v lokalite Upratisko vybudovaný areál Stopa zdravia.
Ubytovanie: Penzión Relax, Penzión Laliky

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 18:16